LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 10/02/2015

Cristina Ros ingressa a l'Acadèmia de les Belles Arts amb 'Art i mitjans de comunicació'

I, a més, música, cinema, presentacions de llibre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

15 min

'Art i mitjans de comunicació' / Discurs d'ingrés de Cristina Ros a la Reial Acadèmia de Belles Arts

Sala d'actes de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears (C. Can Campener, 4. Palma) / 19.30 h

Cristina Ros

La sala d'actes de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears acull l'acte d'investidura de l'acadèmica electa Cristina Ros Salvà, directora de l'ARA Balears i que farà el discurs d'ingrés amb el títol 'Art i mitjans de comunicació'. Li contestarà el també acadèmic l'escriptor Guillem Frontera.

‘Metropolis’ de Fritz Lang / Cinema musicat

Centre de Cultura Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / 19 h

Metropolis

Segona sessió de cinema musicat. Aquesta vegada l’Obra Social i el Cafè Antiquari recuperen ‘Metropolis’ (1928).

La banda sonora que s’interpretarà en aquest acte ha estat feta expressament per a aquesta projecció i no estarà exempta d'improvisacions musicals.

Músics: José M. Puigserver (baix elèctric dels “Satellites”, “Orquídea”, i compositor de diverses bandes sonores) i Jordi Herrera (guitarra dels “Satellites”, “Last Dandies” i altres formacions mallorquines).

‘Metropolis’ és la mare de la ciència-ficció i una gran influència estètica en el seu gènere. Un dels màxims exponents del cinema expressionista alemany. Pel·lícula, el contingut social de la qual està tant en ús de manera dramàtica en l’actualitat.

Els músics destil·laran eclecticisme des del rock simfònic fins a la música electrònica. Guitarrejades elèctriques, psicodèliques, baixos distorsionats i una infinitat de sons experimentals, que ens conduiran a través de les imatges hipnòtiques de ‘Metropolis’.

Encontre públic amb Javier Codesal

Es Baluard / 19 h

Javier Codesal

Es Baluard ha iniciat el darrer mes de gener un projecte en procés sobre art i salut amb l'artista Javier Codesal. Aprofitant l'ocasió, s'organitza una trobada oberta al públic a fi d'aproximar la figura d'aquest rellevant creador espanyol, artista visual i escriptor. A través del seu treball videogràfic més destacat, s'abordaran diverses temàtiques presents en la seva obra, com el dolor, la mort, la salut...mitjançant un col·loqui obert al públic.

Aquest projecte s'emmarca en l'Àrea de Desenvolupament Educatiu i Formació d'Es Baluard, que treballa respecte del museu com a espai integrador i normalitzador en diverses línies específiques, una de les quals és la d'art i salut.

Amb aquest projecte amb Javier Codesal, es continua estrenyent encara més el vincle entre els sectors sanitari i artístic, centrat en salut mental i focalitzat tant en els professionals d'aquest àmbit com en els propis usuaris.

'Les arts a Mallorca entre els Àustries i els Borbons' / Presentació de llibre

Arxiu del Regne de Mallorca (c/ de Ramon Llull, 3. Palma) / 20 h

Les arts a Mallorca

Presentació del llibre 'Les arts a Mallorca entre els Àustries i els Borbons. Llibre de cartes i exàmens del Col·legi de Pintors i Escultors començant 1659 fins a 1724', de la doctora Mercè Gambús, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB i investigadora principal del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB, i Pep Barceló Adrover, arxiver de l’Arxiu de la Col·legiata del Santuari de Lluc.

Hi intervindran el director de l’Arxiu del Regne de Mallorca, senyor Ricard Urgell; el professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB doctor Andreu J. Villalonga; i els autors del llibre. Clourà l’acte el director general d’Universitats i de Recerca, doctor Antoni L. Alcover. Moderarà l’acte l’editor Lleonard Muntaner.

L’estudi crític de Mercè Gambús i la transcripció del manuscrit realitzada per Pep Barceló han permès treure a la llum el 'Llibre de cartes i exàmens del Col·legi de Pintors i Escultors començant 1659', que és l’únic llibre que es conserva del Col·legi de Pintors i Escultors de Palma, una institució que entre els anys 1485 i 1785 va regular la vida professional dels artistes de Mallorca i que va desaparèixer en el marc de la seva abolició com a col·legi professional. Durant més d’un segle aquest manuscrit va estar desaparegut, fins que l’any 2012 va ser recuperat i dipositat a l’Arxiu del Regne de Mallorca, on es conserva.

'Il barbiere di Siviglia’ / Òpera bufa

Teatre Principal de Palma / 20 h

Il barbiere di Siviglia

‘Il barbiere di Siviglia’ (El barber de Sevilla) és una òpera bufa en dos actes amb música de Gioachino Rossini i libreto en italià de Cesare Sterbini. Està basada en la comèdia del mateix nom que escrigué el 1775 el francès Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. S’estrenà el 1816, amb el nom d’Almaviva, o la precaució inútil. Està considerada una de les grans òperes de la història i, sobretot, l’òpera bufa per excel·lència.

Homenatge a Jerry Goldsmith / Concert

Teatre municipal Catalina Valls (ps. de la Riera, 9. Palma) / 20.30 h

Jerry

Concert emmarcat en el Cicle ‘Els compositors de cinema en concert’, que organitza l’Associació Balear Amics de les Bandes Sonores de Cinema (ABABS) i que en aquesta ocasió girarà entorn de la figura de Jerry Goldsmith, a qui s’homenatja l’any que celebra el 80è aniversari.

‘Clownferència. Els drets dels infants amb un somriure’ / Espectacle

Biblioteca municipal del Castell (c/ Victori, 30. Es Castell) / 18 h

Clownferència

Espectacle de clown, màgia i música sota el títol ‘Clownferència. Els drets dels infants amb un somriure’ a càrrec de Social Clown.

Tasts gastronòmics / Cicle

Can Alcover (c/ de Sant Alonso, 24. Palma) / A partir de les 19.30 h i fins al mes de juny

Tasts gastronòmics

Comença la V edició dels Tasts gastronòmics, en què es podran conèixer els productes de Mallorca en més de 50 sessions amb els responsables de les empreses més destacades de l'illa. Ells mateixos presentaran i convidaran a tastar uns aliments que es caracteritzen per la qualitat i l'exquisidesa.

En aquesta cinquena edició, hi participen 24 empreses: Gin Eva, Vins Oliver, Galletes Gori de Muro, Formatges Son Jover, Ketchup de Forqueta, Can Caló, Licor Sermita, Ses Antigues Neules, Olis de Jornets, Salses i Balsàmics Fet a Sóller, Cervesa Mayurqa, Mel Son Gravot, Formatges Burguera, Jaume de Puntiró, Sobrassada Can Ribas, Vins Can Coleto, Cafes Bay, Gelats Valls, Vins Son Bordils, Licors Moyà, PepLemon, Espècies Crespí, Vins Can Verdura i Oli de Son Barbassa.

Els tasts es fan a nou municipis de Mallorca: Palma, Capdepera, Sineu, Andratx, es Capdellà, Montuïri, Esporles, Vilafranca i Búger.

Podeu consultar tota la programació a: www.gastronomicament.cat/tasts

‘El món dels vencedors’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins l’11 d’abril

El món dels vencedors

Aquesta exposició comissariada per Àlex Brahim. A partir de la inquietud generada per la novel∙la ‘Mala gente que camina’ de Benjamín Prado (Alfaguara, 2006), motivat per la brutalitat de la repressió franquista i sobretot per la impunitat irreversible de què ha gaudit, Ignasi Prat s’endinsa en una arqueologia històrica del franquisme basada en la recuperació estètica de les façanes de les cases dels màxims responsables del règim i la repressió que van dur a terme.

‘Paisaje vs. Urbano’ / Exposició

Sala del Directori de Can Gelabert (Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 14 de març

Martita Cort

Marita Cort té una llarga trajectòria pictòrica, gravat i ceràmica. Fa uns anys va sorprendre amb uns treballs fotogràfics excel·lents. Marita Cort és una magnífica observadora de la quotidianitat. Ha canviat els seus interessos per una part de la bellesa i l’exotisme dels elements naturals del paisatge i el bosc. Cort no oblida plasmar els elements del paisatge urbà, a més de les famílies, els cotxets de nins, les bicicletes, amb les quals crea composicions a partir de les fotos i dels milers d’arxius que formen el seu tresor i que li seveixen per copondre molts de temes. Aquesta mostra és comissariada per María José Corominas.

‘Traç d’aigua i... de foc’ / Exposició

Sales Florentines de Can Gelabert (Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 14 de març

Traç d'aigua

Després d’anys de relatiu silenci, Aina Cortès Pinya torna a mostrar la seva obra. Desplega en l’actualitat una successió d’entregues en ‘tempo presto’, sense pausa, abastant en exposicions successives una àmplia panoràmica de les facetes del seu treball. Com un castell de focs artificial en el qual les diverses formes s’entremescle en la memòria de la retina.

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' / Exposició

Casal de Can Pere Ignasi (Campos) / Fins al 23 d'abril

El monestir de Cabrera

'Monestir de Cabrera. Segles V-VIII dC' presenta els resultats de quinze anys d’excavacions a l’illa de Cabrera, que han demostrat l’existència d’un monestir al subarxipèlag durant l’antiguitat tardana, tal com deien els documents antics.

Aquesta exposició inclou una sèrie d’activitats i exposicions paral·leles, com 'Evolució històrica del migjorn de Mallorca i Basílica Paleocristina de Son Fadrinet', exposició documental; les conferències 'El monestir de l’illa de Cabrera', a càrrec del Dr. Mateu Riera Rullan, i 'Els recursos alimentaris del monjos de Cabrera', a càrrec del Dr. Damià Ramis Bernad; els tallers familiars programats els dissabtes matins, i una visita a l’illa de Cabrera.

Exposició de maquetes de vaixells de vela i marqueteria de José Pérez

Espai d'Art Xec Coll (c/ dels Seminaris, 5. Ciutadella) / Fins al 21 de febrer

maquetes

Mostra de diverses maquetes de vaixells de vela i marqueteria realitzades per José Pérez Olives. L'horari de visita és de dilluns a divendres de 10.30 a 14 h i de 18 a 21 h; dissabtes, de 10.30 a 14 h.

'Mein Mallorca (la meva Mallorca)' / Exposició

Rebedor del Centre Cap Vermell (c/ de l’Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 21 de febrer

mein mallorca

El pintor alemany Horst Sender, assidu de Mallorca des de fa devuit anys, exhibeix aquarel·les i dibuixos de llocs com Capdepera, Cala Rajada, Cala Gat i Canyamel, entre d'altres, al rebedor del Centre Cap Vermell. L'exposició es podrà visitar els dies feiners de 10 h a 14 h i de 16 h a 21 h.

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

'Implosió'

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

'The Apartment (dense painting)' / Exposició

Galeria L21 (Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 4 d'abril

The apartment

La galeria L21 Palma acull l'exposició individual ‘The Apartment (dense painting)’ d'Antonio González (Alacant, 1974), en la qual es mostren les seves darreres pintures.

El fet d'exposar en un espai d'aspecte domèstic fa que la manera com es concep l'exposició sigui diferent, no només per a l'espectador, sinó també per a l'artista. A més dels quadres i dibuixos d'Antonio González, distribuïts per la sala hi haurà algunes pertinences personals de l'artista. Per exemple, s’hi podran trobar llibres d'apunts, algunes de les seves lectures o pel·lícules i petits objectes amb els quals conviu en el seu dia a dia, o bé a l'estudi o bé a casa.

'El secret' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 29 de març

El secret

L'exposició 'El secret', de Marcos Vidal, es pot visitar al Casal Solleric. Les idees fonamentals que es desenvolupen a 'El secret' es refereixen a qüestions tan interessants com la visibilitat i la invisibilitat contemporània, l'immaterial, el digital, el dubte del creador davant l'intangible, les noves formes que adopta el concepte d'intimitat i que es plantegen a l'exposició mitjançant un recorregut narratiu en què Vidal es va despullant gradualment, un itinerari que comença amb una mena de documentació emocional, que prossegueix amb les esferes públiques i privades de l'artista, i que culmina amb l'expressió dels seus sentiments més íntims. Altres subjectes de reflexió que apareixen en el projecte són la fricció que es produeix entre el romanticisme i la irrupció de la tecnologia i de la ciència en la creació, l'arribada de conceptes que, en el seu moment, van escapar al poder de representació de l'artista romàntic i que encara ara continuen sent objecte d'un tractament complex per part dels creadors actuals, com també és subjecte d'anàlisi d'aquesta proposta l'amenaça constant a la qual estam sotmesos per causes i coses que no arribam a veure.

'Francesc Calvet. Fins aquí' / Exposició

Sala El Roser (c/ Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 21 de febrer

calvet

Arriba a Ciutadella la primera exposició retrospectiva del pintor i escultor català Francesc Calvet (Barcelona, 1947 - es Castell, 2004). La mostra proposa un itinerari per la trajectòria creativa i personal de l'artista a través de més de cent obres que estan datades entre 1966 i 2004. També en formen part deu plafons que esbossen la seva relació amb diferents àmbits artístics i socials. S'hi poden veure des de petites escultures fetes de materials reciclats fins a algunes de les seves darreres creacions pictòriques de principis dels anys 2000, que mantenen trets del figurativisme, el collage i l’expressionisme abstracte.

'Collage' / Exposició

6a Obra Gràfica (carrer de la Puresa, 8. Palma) / Fins al mes de març

Collage

El taller 6a Obra Gràfica tanca l’any editorial i expositiu amb un interessant projecte en el qual participen 10 llenguatges diferents, 10 noms marcats per un discurs contundent: Ramon Canet, Maria Carbonero, Joan Cortés, Toni Font, Rafa Forteza, Pep Guerrero, Emmanuel Lafont, Fernando Pagola, Santiago Picatoste i Dolors Sampol. Amb el títol de 'Collage', el resultat esdevé un reflex de l’esperit que ha marcat la trajectòria del T6A des de sempre.

'Finestres al món' / Cicle de projeccions

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 22 de març

Finestres al món

En el marc de 'Finestres al món (2)', arriba la segona tongada de projeccions. Es podran veure, de manera continuada, tres curtmetratges protagonitzats per persones que viuen en circumstàncies adverses i que, malgrat tot, afronten la realitat amb valentia i lluiten per tirar endavant. Es tracta de:

'La cadena humana de Paolo Baberi i Riccardo Russo', Espanya (2012).

'Jocelyn y el coyote de María Cilleros, Pilar Colomé i José Lovo', El Salvador (2012).

'Afganistán: un cabeza de familia de 8 años de Mohammad Emal Naweed Haidary', Afganistan (2011).

Es tracta d'un espai que vol apropar al visitant la realitat de països de l'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina a través de curtmetratges protagonitzats per persones que viuen en circumstàncies adverses i que, malgrat tot, afronten la realitat amb valentia i lluiten per tirar endavant.

'Presencias invisibles' / Exposició

Lluc Fluxà. Espais H. C. (Can Ribera, 4. Palma) / Fins al 13 de febrer

Nuria Román, pintora, escultora, artista per acció i emoció, exposa la seva darrera obra, 'Presencias invisibles', a la Lluc Fluxà. La inauguració tindrà lloc aquest dijous a les 19.30 hores i s'hi podrà veure fins al 13 de febrer.

'De Florència a Mallorca per Praga: l’arxiduc Lluís Salvador' / Exposició

Can Bordils (Palma) / Fins al 23 de febrer

arxi

Amb motiu del centenari de la mort de l’Arxiduc, l’Arxiu Municipal de Palma disposa trenta panells que contenen textos, mapes, quadres, fotografies, manuscrits, dibuixos i cartes d’aquest il·lustre personatge que han estat digitalitzats a Praga. També exhibeix una completa bibliografia de l’Arxiduc del fons propi i d’altres institucions i de particulars per tal d’oferir un retrat acurat d’aquest emblemàtic aristòcrata enamorat de les Illes.

'Logbook: Natasha Hall and her crew' / Exposició

Museu Es Baluard (Palma) / Fins al 27 de febrer

logbook

Amb el títol 'Logbook: Natasha Hall and her crew', Es Baluard presenta el treball en procés desenvolupat per l’artista i geògrafa britànica Natasha Hall, que ha fet una revisió de la figura de l'arxiduc Lluís Salvador d’Àustria a la col·lecció permanent. D'aquesta manera, el museu se suma a la commemoració del centenari de la mort de l’Arxiduc, per a la qual ha programat diverses activitats culturals al voltant de la seva figura, la creació i el pensament contemporani.

'Joan Miró: obra gràfica' / Exposició

Estació del Ferrocarril de Sóller a Palma / Fins a l’1 de març

De dilluns a dissabte de les 10 h a les 15 h podeu anar a les antigues cotxeres de l'Estació de Ferrocarril de Sóller de Palma a contemplar aquesta mostra amb obra gràfica de Joan Miró. Les peces seleccionades ens presenten, per una banda, la simbiosi de Miró amb Mallorca; de l’altra, ens acosten un Miró líric i poeta que plasma en les seves obres el seu vessant més místic i fantàstic. S’hi exhibeixen de manera inèdita tres peces úniques: dues són exercicis amb llapis litogràfic i vernís sobre una planxa de coure i la tercera és la planxa de coure emprada en els gravats d’aiguafort per il·lustrar el poema 'El pi de Formentor' (1875), de Miquel Costa i Llobera.

'Carlota y abstracción' / Exposició

L21 (Sant Martí, 1. Palma) / Fins al 7 de març

L21

L21 Palma anuncia la intervenció específica de Jonathan Millán a l'espai The Envelope. L'exposició parteix d'uns quadres que l'artista va veure al conservatori de música de Hèlsinki. Mentre els observa i els fotografa, especialment interessat en la possibilitat de poder vincular aquelles obres amb la seva vida privada, dotant-les de contingut mitjançant un títol narratiu, és seduït per la idea que una d'aquestes obres es titulàs 'Carlota conduciendo'. Comença així aquest projecte, titulat finalment 'Carlota y abstracción', en què l'artista estira el fil de l'abstracció tensant la relació entre la representació i el contingut, usant sempre Carlota (la parella de l'artista) com a 'leit motiv'. A través d'un filtre íntim i subjectu, l'artista converteix les "abstraccions" en un exercici quasi infantil.

'Arxiu i llegats Broner' / Exposició

Casa Broner (travessia Penya, 15, la Penya. Eivissa) i sala d’Armes del MACE (ronda Narcís Puget, s/n. Dalt Vila) / Fins al 15 de març

MACE

La casa Broner i la sala d’Armes del MACE (Museu d’Art Contemporani d’Eivissa) acullen l’exposició ‘Arxiu i llegats Broner’, una mostra que reuneix l’arxiu documental, plànols, fotografies, objectes, llibres, discs, mobles, dibuixos i pintures, llegats en el testament per Gisela Broner a tots els seus destinataris: Ajuntament d’Eivissa, Demarcació d’Eivissa i Formentera del Col·legi d’Arquitectes de Balears i Catalina Verdera.

L’exposició s’ha organitzat en dues parts: per una banda, a la Casa Broner, on podreu trobar els elements d’ús domèstic seguint la documentació gràfica que es tenia, a més de quadres, plànols, llibres i discs, fet que juntament amb els mobles proporciona a la casa un ambient d’època real; per l’altra banda, al MACE s’hi pot veure una sèrie de documents en ordre cronològic, com documents personals, les cartes d’Erwin a Gisela escrites entre 1951 i 1955, dibuixos, plànols, retalls de premsa, projectes i fotografies.

'(Preposición) La habitación' / Exposició

Es Baluard (Palma) / Fins al 22 de març

La habitación

El projecte '(Preposición) La habitación', de les artistes Elssie Ansareo (Mèxic DF, 1979) i Alaitz Arenzana (Bilbao, 1976), ha estat premiat amb la Beca de producció a la creació videogràfica DKV Seguros-Es Baluard, que atorguen ambdues institucions i per a la qual s'havien presentat un total de 28 projectes. El jurat ha valorat que es tracta d'un projecte de recerca que té les seves arrels en treballs similars desenvolupats per ambdues artistes de manera individual i col·lectiva, continuant amb unes vies de treball anteriors ben definides sobre salut mental i les dinàmiques amb els espais vinculats. El seu plantejament dóna veu als pacients, proposa resolució i metodologies creatives no comuns tot aportant noves mirades cap al context hospitalari, les seves praxis i tot el que implica.

El projecte '(Preposición) La habitación' subratlla els estigmes dels espais destinats a la teràpia de malalties mentals, en concret la psicosi, dins la nostra societat, com són: la por estar confinat a un d'ells, la seva representació simbòlica a la nostra cultura, apuntant a l'arrel del problema que és "estar boig".

Germans Rosado / Exposició

Fundació Miró (Palma) / Fins al 22 de març

asfdsafs

Els germans Rosado, guanyadors de la Biennal Pilar Juncosa & Sotheby's 2013, exposen 'Vea usted, aquí estaba... MP&MP Rosado'. La mostra serà a la Fundació Miró fins al 22 de març del 2015. Aquesta exposició és un projecte de Manuel Pedro i Miguel Pablo, artistes bessons que exploren el signe, entès com a obstacle, marca o senyal, i l'ocupació de l'espai en la pràctica escultòrica. Aquest projecte artístic està directament vinculat als tallers de l'obra gràfica de Miró, específicament als tallers de serigrafia i de ceràmica, situats devora la possessió del segle XIII de Son Boter.

stats