Cinema
Cultura 27/07/2017

Susan Sarandon, gran dama de Sitges

L’actriu bufarà les espelmes dels 50 anys del festival de cinema recordant el clàssic de culte ‘The Rocky Horror Picture Show’

Xavi Serra
3 min
Susan Sarandon a la catifa vermella de l’última edició del Festival de Canes.

BarcelonaAbans de ser la monja de Pena de mort, la lluitadora inconformista de Thelma & Louise o la Bette Davis de Feud, Susan Sarandon es va presentar al món com la innocent núvia de The Rocky Horror Picture Show (1975)que descobreix els plaers de la carn al sinistre castell d’un mad doctor transvestit envoltat del personal més estrafolari imaginable. L’actriu nord-americana, activista i llegenda viva del Hollywood modern, rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges -que se celebrarà del 5 al 15 d’octubre- i recordarà els seus inicis en una sessió molt especial. “The Rocky Horror Picture Show és la pel·lícula més festiva de la història i volem que la 50a edició de Sitges sigui una festa, així que projectarem la pel·lícula amb Susan Sarandon a la sala”, explicava ahir Ángel Sala, director del festival, que va recordar altres incursions de l’actriu en el fantàstic, com el debut de Tony Scott, L’ànsia, on feia parella amb David Bowie, i la comèdia sobrenatural Les bruixes d’Eastwick.

Com Christopher Walken l’any passat, Sarandon aportarà la quota de glamur de vella escola a una nòmina de convidats de pedigrí fantàstic més tradicional que ja compta amb Guillermo del Toro, William Friedkin i Johnnie To, una llista que segons Sala s’anirà expandint les pròximes setmanes en funció de la flexibilitat del pressupost. Com ja havia anunciat l’ARA, Santiago Segura també serà a la 50a edició de Sitges, que reconeixerà la seva aportació al cinema de gènere espanyol amb el premi Màquina del Temps. I un altre homenatge obligat serà el que es retrà al pare del cinema zombi George A. Romero, mort la setmana passada, que tindrà lloc en el marc de la secció gratuïta Brigadoon, on també es recordarà l’obra dels cineastes Tonino Valerii i Paco Pérez-Dolz.

Un cartell d’aniversari

L’avançament del cartell del festival, tot i que encara incomplet, va evidenciar que Sitges té una dimensió tan consolidada que no necessita innovar per oferir un programa digne d’un aniversari. En té prou amb les noves obres de noms consagrats del fantàstic modern com Yorgos Lanthimos, Kiyoshi Kurosawa, i els dos films habituals de Takashi Miike -un d’ells, el que fa 100 de la seva filmografia-, sumats als descobriments de collita recent: l’última sensació del terror indie The endless, el Gravity rus Salyut-7, la metacomèdia de terror Tragedy girls i l’hongaresa Jupiter’s moon, que imprimeix un gir fantàstic al drama dels refugiats. La quota de cinema extrem anirà a càrrec de Kuso, debut cinematogràfic del músic Flying Lotus, que Sala va qualificar d’“indescriptible” i que a Sundance van definir com “la pel·lícula més fastigosa del món”.

El fantàstic català estarà representat per un nou Balagueró ( Musa ), l’adaptació de La pell freda dirigida pel francès Xavier Gens i dues propostes d’autors emergents: la comèdia negra i surrealista Matar a Dios, de Caye Casas i Albert Pintó, i el film de ciència-ficció Black hollow cage, de Sadrac González-Perellón. I en les seccions paral·leles, l’Anima’t celebrarà el centenari de l’animació japonesa, el Panorama Documenta estrenarà el documental Dràcula Barcelona, de Carles Prats, sobre el rodatge d’ El conde Drácula de Jesús Franco, i el Midnight X-treme satisfarà els apetits més gore amb la marató zombi que coronarà la Zombie Walk del 7 d’octubre.

Netflix i Terminator

Sitges es desmarca del veto de Canes a Netflix obrint les portes a la plataforma online : el festival celebrarà l’estrena de la segona temporada de Stranger things amb un esdeveniment especial encara per concretar i projectarà en pantalla gran Okja, ja estrenada a Netflix. “Tot és compatible: la distribució online i la pantalla gran”, defensava Sala. Però la recuperació més sonada serà la de Terminator 2: El dia del judici, que Sitges projectarà en la nova versió en 3D remasteritzada en 4K que va supervisar James Cameron amb motiu dels 25 anys del film. “És un dels millors films d’acció de la història, i la nova versió llueix millor que la majoria de blockbuster de la cartellera actual”, diu Sala.

LA REALITAT VIRTUAL, MÉS PRESENT

Una de les protagonistes d’aquesta edició de Sitges serà la realitat virtual. El festival inaugura una secció competitiva de continguts immersius i en 360º -Nacho Vigalondo i Balagueró formaran part del jurat- que inclourà l’últim treball del cineasta francès Alexandre Aja, Campfire creepers, primera sèrie de terror en realitat virtual, que compta amb la participació de Robert Englund, el Freddy de Malson a Elm St. Per veure les peces de realitat virtual, el públic tindrà un espai al Palau Miramar i el Samsung Sitges Cocoon, situat al costat de l’Auditori Melià.

'La pell freda'
Les pel·lícules més esperades de Sitges 2017

‘La pell freda’

‘The killing of a sacred deer’

El francès Xavier Gens captura l’atmosfera inquietant de la novel·la d’Albert Sánchez Piñol en una adaptació que protagonitzen David Oakes i una irreconeixible Aura Garrido.

Un adolescent posa contra les cordes un cirurgià i la seva família en aquesta versió macabra de 'La decisió de Sophie' a càrrec de Yorgos Lanthimos.

‘Musa’

Jaume Balagueró adapta José Carlos Somoza en un 'thriller' sobrenatural sobre l’obsessió d’un professor universitari. Amb Christopher Lloyd, Franka Potente i Leonor Watling.

‘Wind river’

Taylor Sheridan, guionista de 'Comancheria' i 'Sicari', dirigeix aquest contundent 'thriller' dramàtic amb aires de 'western' ambientat en una gelada reserva índia.

‘The bad batch’

Et pots enamorar d’algú que s’ha menjat la teva cama? Ana Lily Amirpour explora els camins més tortuosos de l’amor en un 'thriller' de terror ambientat en una distopia caníbal.

stats