Cultura 26/04/2015

La Fundació Toni Catany i Llucmajor treballen per l’obra i la memòria del fotògraf

El Consell continua sense respondre a la proposta de la FTC per a un conveni de col·laboració

Cristina Ros
3 min
AMB ELS ULLS POSATS AL MÓN 
 Toni Catany fotografià persones i objectes de nombrosos països, des d’Itàlia fins a l’Índia, i també Veneçuela, d’on són les dues imatges que es mostren en aquesta pàgina

PalmaDes que es va constituir la Fundació Toni Catany (FTC) i en haver passat només un any i mig de la mort del fotògraf llucmajorer, l’entitat que en gestiona el llegat no ha deixat de treballar en els que són els seus objectius principals: conservar i difondre l’obra de l’artista, donar a conèixer la fotografia i la persona en tots els seus vessants, facilitar l’estudi d’un llegat ingent de fotografies, llibres, objectes i col·leccions diverses, a més de promoure la col·laboració entre entitats i institucions per donar un major compliment a la seva missió.

Una vegada constituïda la FTC i presentada tant a Llucmajor com a la casa que el fotògraf habitava al Raval de Barcelona, i després d’haver exhibit per primera vegada a Mallorca, en concret al Claustre de Sant Bonaventura, la sèrie Altars profans, la darrera que treballà l’artista, la FTC està treballant en nombrosos projectes que s’aniran succeint en els propers mesos.

A banda de l’exposició del fotògraf Pentti Sammalahti que s’inaugurarà el 30 de maig a Llucmajor [mirau la notícia en aquestes mateixes pàgines], els membres de la Fundació Toni Catany, i especialment qui n’ha estat designat director, el museòleg Antoni Garau, ja tenen traçat un full de ruta i els eixos principals de la seva activitat futura. Encara que hi ha projectes que, per no estar encara tancats, no es poden anunciar en aquests moments, el treball que hi ha en marxa és ingent.

Exposició a la Pedrera

La primavera de 2016, la Pedrera de Barcelona inaugurarà la primera exposició gran de l’artista després de la seva mort. “Serà una exposició gran per la selecció d’obres que inclourà, però en cap cas té la voluntat de ser l’exposició definitiva de Toni Catany”, declara Antoni Garau. En aquests moments es treballa en la tria de les obres. Segons afirma el director de la FTC, “hi ha la voluntat de presentar les grans obres mestres de Toni Catany al costat d’obres inèdites per comprovar fins a quin punt aquelles es reflecteixen en aquestes darreres. En tot cas, es tracta també de contemplar com l’obra de Catany és sempre un anar i tornar als llocs, als objectes i a algunes de les seves obsessions”.

Llucmajor

Sens dubte, la institució que més col·labora amb la Fundació Toni Catany és l’Ajuntament de Llucmajor. Mentre no es construeixi el Centre Internacional de Fotografia al municipi nadiu de l’artista, i mentre el Consell de Mallorca no activi aquesta construcció (de moment, la institució insular no ha respost a la proposta de conveni de col·laboració que li va fer arribar la Fundació Toni Catany), Llucmajor col·labora amb la FTC per a l’organització d’exposicions i activitats destinades a prestigiar i difondre l’obra i la figura del fotògraf. Es fa feina en dues línies expositives que Antoni Garau resumeix: “D’una banda, cada any es vol desenvolupar un projecte inèdit lligat en un aspecte o un altre a la figura i l’obra de Catany. D’altra banda, farem anualment un Toni Catany inèdit, atès que deixà molta obra i llibres que encara no han estat editats”.

El documental

El proper 30 de maig, coincidint amb la inauguració de l’exposició de Pentti Sammallahti, s’estrenarà a Llucmajor el documental que ha fet La Perifèrica, dirigit per Paco Mulet, un documental del qual ja se n’han pogut veure alguns estractes tant a Llucmajor com al Casal Solleric el dia que es va atorgar a Toni Catany el premi Xam. El documental recull testimonis del fotògraf mateix i de de les persones que millor el coneixien.

stats