Balears 03/05/2017

Un estudi de la UIB diu que el lloguer turístic té un "impacte limitat" en el preu de l'habitatge

Critica la regulació del Govern i aposta per augmentar l'ecotaxa

Carmen Buades
2 min
Dos turistes cerquen el pis on s'han d'allotjar. / PERE TORDERA

PalmaUn estudi de la UIB conclou que el lloguer turístic a les Balears genera un "impacte limitat" en el preu de l'habitatge i en el procés d'expulsió dels residents d'alguns barris dels centres urbans. En canvi, afirma que aquesta activitat contribueix a donar recursos a aquelles famílies que professionalment no viuen del turisme i als municipis amb baixa intensitat turística. Això fa que els seus autors defineixin la prohibició i la restricció del lloguer turístic com "la pitjor de les solucions".

El treball, presentat aquest dimecres per José Luis Groizard i William Nilsson, professors del departament d'Economia Aplicada, critica la política turística del Govern perquè, consideren, provocarà un augment de preus, expulsarà del mercat les famílies que lloguen casa seva en benefici de les empreses, reduirà la socialització dels guanys generats pel turisme i establirà "barreres arbitràries al mercat". L'aposta hauria de ser, segons els creadors de l'estudi, augmentar la recaptació de l'impost del turisme sostenible, que s'aplica sense distincions a tots els allotjaments turístics i que, tot i provocar un augment de preus, es tracta de rendes "que no són capturades pel sector privat, sinó per la societat": "L'ecotaxa hauria de ser l'instrument per lluitar contra la saturació turística, si és que existeix", ha afirmat Groizard.

Els professors posen en dubte la saturació en comprovar, a partir de les dades d'AirDNA (un portal que facilita dades sobre Airbnb), que durant el mes d'agost l'ocupació d'aquest tipus d'allotjaments no supera el 50%. L'estudi, en el qual no apareixen altres plataformes P2P, també compara el nombre de places hoteleres d'un municipi amb el nombre de places que ofereix Airbnb si lloga tots els habitatges de l'oferta en la seva màxima capacitat. "No podem xerrar de saturació", ha assegurat Nilsson, qui ha explicat que allà on les places de lloguer turístic superen les hoteleres és "en municipis molt petits" als quals fins ara no arribava l'activitat turística.

Pel que fa als ingressos, Airbnb va obtenir 60 milions d'euros durant el 2016 entre els mesos de maig i setembre, 32,6 dels quals es varen registrar a Mallorca, on el 50% dels pisos varen ingressar uns 4.700 euros (xifra que augmenta fins als més de 10.000 en el cas d'Eivissa). Pels professors, aquesta quantitat indica que l'impacte de la plataforma pel que fa al preu de l'habitatge és "limitat", perquè no s'obté una rendibilitat gaire superior llogant una casa per a turistes durant la temporada que llogant-la a llarg termini.

Mito y realidad del alquiler vacacional en Baleares
stats