Balears 19/09/2013

Parlen els afectats: "Quan el policia em duia al soterrani pensava que em rebentaria"

Són dos estudiants de Palma que dimarts matinaren per anar de ruta amb el piquet del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), però l'acció policial n'avortà el recorregut

Ander Zurimendi
3 min
Els dos al·lots agredits prefereixen reservar la seva identitat.

Tenen 18 i 19 anys i estudien a l'IES Joan Maria Thomàs i Josep Maria Llompart, respectivament. Són dos estudiants de Palma que dimarts matinaren per anar de ruta amb el piquet del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), però l'acció policial n'avortà el recorregut. Segons denuncien els al·lots, agents de la Policia Nacional els insultaren i copejaren.

La Policia Nacional us va detenir dins El Corte Inglés. Què hi fèieu, allà dins?

(F.L.A.) Ens vàrem refugiar dedins perquè quatre furgones de la Policia Nacional ens encerclaren quan estàvem tranquil·lament al carrer. Davallaren dels vehicles tot d'una i vingueren corrents cap a nosaltres. Així que la reacció lògica d'alguns de nosaltres va ser córrer, perquè feien por.

En quin moment us detenen?

(F.L. A.) Allà em trobaren tot d'una, a la planta del supermercat, i un agent m'agafà pel coll amb tanta força que no podia ni respirar. Li vaig dir que em feia mal i la resposta fou posar-me les manilles. Després em davallaren a una sala de seguretat interna d'El Corte Inglés, mentre m'anaven dient que parlàs en castellà. I també em deien que era "una maricona".

A la sala, vàreu ser agredit?

(F.L.A.) Sí, dues vegades. La primera va ser quan els vaig dir que això que feien era una detenció il·legal, que la veritat és que en aquell moment no tenia ni idea si ho era o no! Però els ho vaig retreure. I l'agent que duia el casc encara posat, i a qui no vaig veure la cara en cap moment ni tampoc duia el número de placa, em pega amb la porra al braç [ens mostra la marca, encara vermella 30 hores després]. Just després, l'altre agent, que també duia el casc però mig obert, em va atupar a la cara i em va dir que era un "guarro " i que " como hueles ". Cerc que aquest estava nerviós, perquè no volia que el miràs a la cara.

I l'altra detenció?

(C.D.N) A mi els va costar més trobar-me, perquè vaig escapar a la quarta planta i em vaig ficar en un emprovador de roba. Però un de seguretat d'El Corte Inglés em va seguir i em va fer sortir. Li vaig demanar que per favor no avisàs la policia, que em podia acompanyar fins a la porta i fer-me fora, però va dir que hi estava obligat. I em va dur a una planta de més a baix, on era la Policia, tot i que ell em va tractar correctament.

Us varen dur a la mateixa sala?

(C.D.N.) Sí, i quan vaig arribar vaig veure el meu amic amb la cara vermella i vaig entendre immediatament que l'havien atupat.

(F.L.A.) Jo, quan vaig veure que ell també arribava, vaig pensar que quina merda, però la veritat és que la seva presència em va posar més tranquil.

(C.D.N.) Idò jo només intentava controlar el pànic que sentia!

Com es comportaven els agents?

(C.D.N.) Estaven inquiets per si ens havien de treure de la saleta o no. Els vàrem sentir dient que el millor era que ens passejassin un poc perquè ens gravassin les càmeres i així fer una aparença normal. Però el que semblava el cap va dir que no importava. I així passaren 20 minuts.

Vàreu parlar amb ells?

(F.L.A.) Quasi només per dir-los que ens afluixassin les manilles, però no ho feren, i teníem les mans quasi blaves.

Vàreu passar por?

(F.L.A.) Uf, jo, quan el policia em duia al soterrani, pensava que em rebentaria...

Com ha estat la reacció dels vostres pares i mares?

(C.D.N.) Els meus es varen preocupar molt, com estic segur que els passaria a tots els pares i mares. I quan els vaig dir que probablement arribaria una denúncia a casa, es varen preocupar pel tema de l'advocat i tot això. Però ja estan més tranquils i m'han donat molt de suport.

I els vostres professors?

(F.L.A.) Idò avui [per ahir] he anat a l'institut i els professors m'han fet molt de cas i m'han donat el seu suport.

Estudiau fer protestes o prendre mesures legals?

(C.D.N.) Els fets són molt greus, però ara mateix hem de continuar fent costat als docents i involucrar-nos en la vaga.

I ara, us ho pensareu dos pics abans d'anar a un piquet?

(F.L.A.) Clar que no! I el piquet d'aquest matí és la mostra més clara que continuarem. I dia a dia, el SEPC creix.

stats