Balears 30/07/2015

Palma ja és antitaurina

Cort aprova la declaració amb vots favorables del tripartit, un fet que Anima Naturalis, impulsora de la campanya Mallorca sense Sang, ha qualificat "d'històric"

Efe
2 min
/ISAAC BUJ

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha declarat aquest dijous el municipi lliure de maltractament animal i antitaurí, amb la qual cosa no es destinarà cap recurs local ni s'atorgaran permisos ni llicències per a activitats relacionades amb la tauromàquia a espais de la seva competència.

"Celebram aquesta declaració perquè donam resposta a una sensibilitat social que és cada vegada més gran per incrementar el benestar animal i lluitar contra el maltractament", ha valorat la portaveu del consistori palmesà i regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar animal, Neus Truyol.

Segons Truyol, hi ha una "immensa majoria" de palmesans, segons les darreres enquestes, que es declaren en contra d'aquest tipus d'espectacles i ha al·ludit a la recollida de més de 130.000 signatures durant la campanya Mallorca Sense Sang, que va néixer el 2014 amb l'objectiu de prohibir les curses de braus a l'illa.

L'acord ha estat aprovat amb els vots a favor dels grups que conformen l'equip de govern (PSIB, Som Palma i MÉS), mentre Ciutadans i PP han votat en contra que la ciutat sigui declarada antitaurina, però s'han mostrat a favor que sí sigui un municipi "lliure de maltractament animal".

Truyol ha qualificat la divergència d'aquests partits de "contradicció" i els ha convidat a revisar el diccionari.

En la moció, l'Ajuntament de Palma "manifesta la seva voluntat que no es celebrin curses de braus ni altres espectacles en què es produeixi la mort o s'infligeixi estrès psicofísic a un animal en cap plaça de toros de Palma ni de les Illes Balears".

A més, que aquests espais esdevinguin equipaments que tinguin altres finalitats, amb la qual cosa "Palma s'abstindrà d'enaltir o valorar els espectacles taurins a través de premis i altres reconeixements públics".

La portaveu de Cort ha explicat que, en atenció a l'acord, l'ajuntament no destinarà cap tipus de recurs, ni econòmic, tècnic ni d'infraestructura a activitats relacionades amb la tauromàquia, ni s'atorgaran permisos perquè es realitzin curses de braus a cap espai municipal.

No obstant això, la plaça de toros de Palma és de competència autonòmica, amb la qual cosa les autoritzacions no corresponen al consistori.

L'acord insta també el Parlament a modificar l'actual normativa autonòmica de protecció animal que sí que permet les curses de braus a Balears, amb la finalitat que es prohibeixin.

La iniciativa, aprovada pel govern municipal de coalició, insta també l'Estat a què es retirin les ajudes públiques a la tauromàquia i s'elimini la declaració de bé d'interès cultural i turístics dels espectacles en què es maltracta animals.

El consistori demana, a més, al Govern espanyol, que intensifiqui les mesures de protecció a la infància per tal que es compleixi la llei que prohibeix el seu accés a les places.

Truyol ha destacat que, després d'aquesta declaració, cap membre de l'equip de govern de Palma acudirà a cap acte relacionat amb la tauromàquia.

L'Ajuntament de Palma es compromet a fer arribar la moció aprovada al Parlament, al Govern, al Consell de Mallorca, a la Federació d'Entitats Locals de Balears, i a les entitats que treballen pel benestar animal, així com "a modificar les ordenances que corresponguin".

Per la seva banda, l'agrupació AnimaNaturalis, impulsora de la campanya Mallorca Sense Sang, al costat de CAS International, ha qualificat aquest acord municipal de fet "històric", ja que considera que és "el primer pas" per abolir les curses de braus a Balears.

La campanya ja ha aconseguit que 19 municipis de Mallorca es declarin antitaurins.

stats