Balears 06/09/2013

Bauzá imposa el TIL tot i la suspensió judicial

Aprova un decret llei i s'estalvia els tràmits de consulta requerits pel Tribunal per aplicar el trilingüisme aquest mateix curs

Q. Torres
2 min

PalmaEl Govern ha trobat una escletxa per poder implantar el polèmic decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), l'aplicació del qual acaba de ser suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. En un Consell de Govern extradinari, acaba d'aprovar un decret llei per imposar el TIL en aquest mateix curs escolar que s'inicia la pròxima setmana. Amb el decret llei (una norma amb range de llei) s'estalvia tot el procediment que s'havia botat amb el calendari d'aplicació del decret (pas pel Consell Consultiu, pel Consell Escolar i per la Junta de Personal docent), motiu que ha provocat la suspensió. El nou decret llei, que es justifica per motius d'urgència, només afectarà al curs 2013-2014 i suposarà el desplegament del TIL sense cap canvi respecte el que tenia previst el Govern. Per tant, els alumnes de primer, tercer i cinqué de Primaria, primer d'ESO i primer d'infantil rebran assignatures no lingüístiques en anglès. Per als següents cursos ja es dictaran les ressolucions que convingui i se seguirà el procediment que toqui.

El Govern, que diu tenir informes de l'Advocacia que l'avalen, entén que acata la interlocutòria perquè anula tot el que el Tribunal suspén cautelarment: el calendari d'aplicació del TIL i les instruccions del secretari autonòmic, Guillem Estarellas, que indicava com s'havia d'interpretar el polèmic article 20, el que inicialment donava més marge de maniobra als centres educatius. Però, a la vegada, el nou decret llei supera la auspensió cautelar perquè suposa l'aplicació del TIL per al proper curs. A la vegada, s'aprofita la nova norma per modificar l'article 20 i obligar a que els projectes lingüístics dels centres respectin un equilibrir entre les llengües, que a la pràctica suposa reduir les hores de català en la majoria d'escoles i incrementar les de castellà.

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha justificat la suspensió cautelar per un “error procedimental” i, segons ella, això no mereix ni dimissions ni peticions de disculpes sinó que basta amb un “canvi procedimental”. Pel que fa al contingut, el Govern considera que el Tribunal reforça el fons del TIL. “No hi ha un atac al TIL”, ha assegurat la consellera. “Perquè ens hem de disculpar per un error de forma?”, s'ha demanat. Camps considera que la decisió presa avui, d'imposar el TIL sense cap dels procediments de consulta o diàleg que han dut al Tribunal a suspendre'n l'aplicació, no provocarà més motius per a la vaga convocada pels sindicats i l'Assemblea de Docents. En aquest sentit, ha insinuat que els sindicats no volen negociar i ha avançat que els convocarà, però per parlar dels serveis mínims de la vaga.

La consellera, però, si que ha reconegut que, després de la interlocutòria del Tribunal Superior, es revisaran els expedients oberts als tres directors de Maó i ha anunciat que si l'instructor d'aquests expedients proposa rectificar les decisions preses, així es farà. Segons fonts de la comunitat educativa, el Tribunal ha acabat dient el mateix que digueren els tres directors suspesos temporalment pel Govern.

stats