CONFLICTE EDUCATIU
Balears 01/08/2014

Decretada per aplicar el TIL i vaga a l’inici de curs, de moment

Els docents planifiquen les mobilitzacions per a l’any que ve

Q.torres / M. Bonnín
3 min
ASSEMBLEA  Devers 150 docents es reuniren ahir a les Cases dels Mestres de Santa Maria.

Palma / Santa MariaNomés ha passat mig estiu però ja comença a sonar amb força el rellotge del compte enrere cap a l’inici d’un curs que tornarà a estar marcat pel conflicte educatiu. Els docents, reunits ahir en assemblea, varen aprovar quasi per unanimitat que es faci un dia de vaga durant la primera o la segona jornada de classes, una acció que haurà de ser ratificada en una segona votació a finals d’agost. Ho feren poques hores després de la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears d’una resolució de la Conselleria d’Educació que obliga els centres a aplicar el Projecte de Tractament Integrat de Llengües encara que no el tinguin aprovat. En concret, el decret diu que els centres públics que no disposin de PTIL en data de 31 de juliol hauran d’aplicar progressivament el que hagi elaborat la Comissió de Coordinació Pedagògica fins que en tinguin un de propi.

Allau de reaccions

L’actuació de la Conselleria va provocar la reacció en contra de sindicats, oposició i pares. Tant l’STEI com Comissions Obreres anunciaren que presentaran un recurs d’alçada contra la resolució i en demanaran la suspensió cautelar, perquè la consideren un “abús de poder”. L’STEI opina que la Conselleria no és competent per imposar-lo.

Els partits de l’oposició al Parlament, PSIB i MÉS, també la rebutjaren i la qualificaren de “nova mostra d’autoritarisme” i de “cop d’estat”. La diputada socialista Cristina Rita afirmà que el decret accentua l’actitud “autoritària i poc democràtica del Govern”. Per la seva banda, el diputat de MÉS, Nel Martí, assegurà que el decret és “un cop d’estat a l’educació de les Illes”.

Des de la Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAPA) s’acusà la Conselleria de no treballar per a la recuperació de l’estabilitat dels centres i es qualificà la seva actuació de “prepotent i unilateral”. “La senyora Camps ha volgut ser protagonista ficant la pota una vegada més”, rematava el comunicat que la federació va enviar.

La consellera, Joana Maria Camps, per part seva, va negar que existeixi una imposició i afirmà que amb el decret es garanteix el dret a l’educació dels alumnes. “El Govern mira pels infants d’aquestes illes”, va dir. En les seves declaracions, Camps també assegurà que els centres que no tenen el PTIL aprovat són “una minoria”. Aquesta informació, però, contrasta amb la constatació dels docents que la majoria de centres no el tenen aprovat i més de 60 han rebutjat els seus PTIL aquest juliol.

Més mobilitzacions

L’assemblea acordà així mateix altres accions de protesta per al curs que ve que no han transcendit i que igualment se sotmetran a votació a l’agost. Es tracta d’accions “simbòliques”, afirmà Guillem Barceló, portaveu dels docents, “destinades a fer explícit el rebuig cap a la Conselleria”.

Quant a la convocatòria de vaga, segurament anirà unida a una manifestació. L’aturada es proposa com un “toc d’atenció” a una Conselleria a la qual s’acaba el temps per tornar la “pau” al sistema educatiu. Si aquesta no torna, els docents avisen que el tercer trimestre hi podria haver “noves aturades i fortes mobilitzacions”. De moment, la proposta s’emmarca en l’àmbit de Mallorca, a l’espera que les assemblees de la resta d’illes s’hi uneixin o no.

Altres aspectes que es tractaren en la trobada són l’organització de la insubmissió al TIL. La intenció és que els docents insubmisos estiguin “connectats i més acompanyats”, afirmà Barceló. Per altra banda, molts interins denunciaren irregularitats en l’adjudicació de places.

L’assemblea es va dur a terme a les Cases dels Mestres de Santa Maria, justament quan es complia un any i un dia de l’aprovació del full de ruta cap a la vaga indefinida. Hi assistiren 150 mestres i professors, una xifra que, segons els docents, demostra la seva força. Al mateix temps, Camps també va fer una demostració de força anunciant les inversions de l’any que ve als centres educatius.

El decret publicat ahir per la Conselleria d’Educacío al BOIB va tenir també les seves reaccions a escala particular de centres. Tot l’equip directiu de l’institut d’educació secundària d’Esporles Josep Font i Trias va anunciar la seva decisió de presentar la dimissió davant la Conselleria.

Amb anterioritat, l’equip directiu ja havia acordat que si el Govern arribava a prendre mesures impositives que passen per damunt de la voluntat del claustre no voldrien continuar amb els seus càrrecs al capdavant del centre.

La Conselleria haurà d’acceptar o no la dimissió de l’equip directiu. Si l’accepta, s’obrirà un termini incert per elegir un nou equip directiu. Si es fa cas de precedents com el de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca, l’equip directiu del qual va dimitir a mitjan juliol de 2013, és possible que el centre s’hagi de passar quasi tot el curs 2014-2015 amb director, cap d’estudis, etc. en funcions.

La dimissió a l’IES d’Esporles se suma a l’allau de renúncies soferta l’any passat, tant d’equips directius com de caps de departament.

stats