EDUCACIÓ
Balears 08/08/2014

Cauen les matrícules a la privada a les Balears en el curs 2013-2014

L’estancament de població es fa notar també a la pública, que perd 341 alumnes a Batxillerat

Mercè Pinya
2 min
Cauen les matrícules a la privada a les Balears en el curs 2013-2014

PalmaL’estancament de la població a les Illes Balears i els efectes de la crisi econòmica poden ser algunes de les causes que expliquin el descens del nombre d’alumnes matriculats el curs passat a l’ensenyament no universitari. Les dades que ja ha avançat el Ministeri d’Educació referents a l’alumnat matriculat del curs 2013-14 revelen que el principal afectat per la davallada de matriculacions fou l’ensenyament privat, amb 2.256 alumnes menys que el curs 2012-13. En total, a l’escola pública i privada i a totes les etapes d’ensenyament, les xifres també donen un saldo negatiu de 1.385 matriculacions menys, tot i les 871 matrícules més que rebé la pública. Globalment, les xifres deixaren 175.017 alumnes, 115.846 a la pública i 59.171 a la privada.

Els centres de titularitat privada són els que experimentaren la gran davallada durant el curs 2012-13. L’escola privada perdé alumnat durant aquest curs passat en el segon cicle d’Educació Infantil (574 alumnes menys); Educació Primària (871 alumnes menys); Educació Especial (271 alumnes menys); ESO (277 alumnes menys); Batxillerat (148 alumnes menys) i cicles formatius de grau mitjà i superior (323 alumnes menys).

Per contra, l’ensenyament públic sí que va créixer a les etapes d’Educació Primària, amb 516 matriculacions més; ESO, amb 381 nous alumnes; i Formació Professional, amb 711 alumnes més. En canvi, a Batxillerat sí que l’escola pública hi minvaren les matriculacions, amb 341 sol·licituds menys respecte del curs anterior.

Al marge del conflicte

Tot i que el transvassament d’alumnat de l’escola pública a la privada es va donar a principi del curs passat a causa de la vaga indefinida en alguns casos, les xifres no revelen aquesta tendència encara.

En qualsevol cas, les dades proporcionades de moment pel Ministeri d’Educació són només un avançament i, per tant, tenen un caràcter provisional. La informació definitiva, que inclourà amb detall totes les variables que són objecte d’estudi, encara no s’han publicat.

Tanmateix, l’Institut de Política Familiar que dirigeix Agustí Buades volgué ahir fer una interpretació sui generis de les xifres oficials i posà l’accent en el fet que 341 alumnes de Batxillerat “abandonaren l’escola pública durant el passat curs escolar” i que “indubtablement l’abandó de tants alumnes de les escoles públiques de Balears fou degut al conflicte educatiu”. La vaga indefinida és, segons Buades, el motiu d’aquesta “fugida” d’alumnat de l’escola pública, i per això tornà a demanar a l’Assemblea de Docents que “tregui de les aules el conflicte”.

stats