Dietari il·lustrat

Una sèrie imprescindible i un dels millors llibres del 2023: què no et pots perdre aquesta setmana

El que potser t'has perdut i el que segur que no et pots perdre: les propostes culturals i d’oci de l''Ara Diumenge'

3 min
Una sessió de teràpia a 'Los Soprano'

La setmana que comença, amb Jordi Garrigós

Algunes de les coses que esperem no perdre’ns en els pròxims set dies

Començaré el dol causat per la separació dels Zoo escoltant Malifeta, el projecte del guitarrista dels valencians, Arnau Giménez, i Mireia Matoses (de Pupil·les). Després d'un temps publicant cançons creades durant la pandèmia, en què tots dos convivien i componien, acaba de sortir el seu primer disc, Mitologia, una recopilació de temes que han anat fent els últims tres anys i que ara veuen la llum. Ideal per trobar menys a faltar la banda de Panxo i companyia, perquè aquí també hi ha rap i amor als beats.

Recuperaré Germanet, publicat per Blackie Books, l'èxit editorial d'Ibrahima Balde, ara que Solito torna a posar de moda les grans històries de migració i desplaçament. La de Balde és una odissea duríssima en primera persona sobre la cerca d'un germà perdut amb una narració que si no et diuen que és real, pensaries que és una ficció. Un dels llibres més colpidors que he llegit els últims anys.

Recordaré una de les grans sèries de la meva vida. Parlo, evidentment, de Los Soprano, l'obra mestra de David Chase, que va humanitzar la màfia de New Jersey a uns límits mai vistos fins llavors. No ens posarem a fer una llista de virtuts de tota la crew del Bada Bing, perquè ens faltaria tot l'espai del món, així que ens limitarem a fer una recomanació: si no l'heu vist, comenceu-la avui mateix. Disponible a HBO.

La setmana que acaba, amb Thaïs Gutiérrez

Apunts sobre què hem vist, sentit, degustat i, en definitiva, viscut en els últims set dies

He tornat a escoltar un dels meus pòdcasts preferits, que feia mesos que tenia oblidat. El Deforme Semanal (Ideal Total) manté la bona forma de la mà de les incombustibles Lucía Litjmaer i Isa Calderón, que en aquest capítol ens parlen sobre l'elegància i totes les qüestions derivades d'aquest terme repassant algunes grans icones com Isabella Blow. 

M'han regalat La gran serp, de Pierre Lemaitre, que té la gràcia de ser la primera novel·la negra que va escriure el famós escriptor francès, però que va quedar amagada en un calaix durant dècades. Amb una trama original –una senyora de 60 anys que és en realitat una assassina a sou– enganxa el lector des de la primera pàgina. Un regal per als fans de l'autor francès. 

Pierre Lemaitre.

He celebrat l'arribada a les llibreries en català de Solito, el llibre de memòries de Javier Zamora editat per Periscopi. És la història real de l'autor, un jove del Salvador que relata el viatge que va fer sol i a peu des del seu país fins als Estats Units amb només 9 anys. Una odissea plena de por i dolor que representa el periple de tantes persones que cada any s'embranquen en aquesta travessa i que va ser considerat un dels millors llibres del 2023 pel The New York Times.

La portada de 'Solito'.

No he pogut parar de pensar en l'entrevista que Pablo Motos li ha fet aquesta setmana a Sofia Vergara a El Hormiguero, un programa que intento no mirar perquè el masclisme del presentador em sulfura. En aquest cas, però, he fet una excepció per veure com l'actriu colombiana es menja el presentador Motos amb patates i li dona la volta a totes les preguntes per acabar ridiculitzant-lo a ell. Si no ho heu vist, val la pena recuperar-ho.

Més propostes de plans i activitats

stats