24/11/2021

El retard d'Espanya

BarcelonaVoltaire va escriure l’any 1765 diverses cartes a Frederic II de Prússia, dit “el rei filòsof”, en què es planyia de la seva mala salut: “Aquest hivern tan rude quasi m’ha matat”. El rei, que va mantenir durant molts anys correspondència amb el francès, li va respondre el 8 de gener de l’any següent en aquests termes: “Teniu l’esperit encara jove, i mentre continuï així, no caldrà patir pel cos”.

Però el prussià, que era allò que se’n diu un “il·lustrat moderat” –gens revolucionari, com Voltaire, Hume o Kant–, a diferència dels “il·lustrats radicals” –com Diderot, Helvétius, Holbach o Paine–, hi afegia una sèrie de consideracions sobre el progrés de la intel·ligència i de la raó al continent que resulten de gran interès per entendre el retard que portava Espanya en aquesta tendència mental, diguem-ho així: el país només va conèixer una dotzena d’homes de lletres a l’altura de l’Il·luminisme, com ara Jovellanos, Olavide o Feijoo... i Torres Amat o Maians, a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El domini del fanatisme

Escrivia Frederic II: “És cert que allò que denominem ciutadans honrats [a l’original, honnêtes gens, equivalent a la classe mitjana-alta d’un país] comencen a pensar... Als països protestants, la cosa va més de pressa [que als catòlics]; i potser caldrà només un segle perquè les animositats que van néixer de les parts sub utraquespecie [els homes només se salven si reben la comunió en les dues espècies] no es fonguin enterament. En aquest vast domini del fanatisme no queden gaires més països que Polònia, Portugal, Espanya i Baviera [llavors sota el domini de Maximilià III], en què la crassa ignorància i l’encarcarament dels esperits fan que encara es mantingui la superstició”.

Cargando
No hay anuncios

Això no constituïa cap tòpic, malgrat la llegenda negra que va pesar sobre Espanya durant molts segles: vegeu Julián Juderías (!), La leyenda negra y la verdad histórica, de 1914, encara reeditat. Espanya va haver d’esperar la Constitució de Cadis (1812), frustrada per Ferran VII, i el trienni liberal perquè, molt lentament, la Pell de Brau avancés una mica respecte al que havien significat les revolucions americana, holandesa o francesa, i, doncs, la desaparició d’una part dels privilegis de l’aristocràcia, una classe que aquí sempre ha rebut el nom de “caciquisme”, avui encara representat pels partits de dreta i ultradreta: hi ha països on costa molt posar-se al dia en matèria de democràcia.