Què hi ha per menjar?
Suplements 01/05/2023

Com rentar-se (bé) les mans

El 80% de les infeccions més comunes es transmeten per les mans

3 min
Nen rentant-se les mans

BarcelonaÉs evident que rentar-se les mans és un bon hàbit d’higiene diària que cal que les criatures adoptin. Tanmateix, la seva importància pot ser per a molts una desconeguda, ja que molt sovint amb els anys es perden les principals nocions adquirides a la infància. Segons el departament de Salut de la Generalitat, “la higiene de les mans és un hàbit senzill, de menys d'un minut, que comporta grans beneficis”. Alhora incideix que cal adquirir-lo des de la infància i integrar-lo en la vida diària, des que ens despertem fins que ens n’anem a dormir. Tot i que la pandèmia va reeducar el món en la importància d’aquest gest, cal recordar que sovint les persones es toquen amb les mans els ulls, el nas i la boca sense adonar-se’n, i aquestes són les portes d’entrada al cos de microbis que poden fer emmalaltir. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’eliminació dels microbis ajuda a prevenir malalties diarreiques i la pneumònia, així com infeccions respiratòries i fins i tot infeccions a la pell o als ulls.

1.

Eliminar milers de microbis

Rentar-se les mans és la solució directa per eliminar milers de microbis que es troben presents a les mans, com ara bacteris, virus i fongs, “que són imperceptibles per a l’ull humà i que es van recollint de l’entorn”, per exemple a casa, a l’escola, a la feina, al jardí, d’animals, mascotes o d’aliments. Davant d’això, rentar-se les mans sovint contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin i puguin causar malalties i infeccions, defensa el departament de Salut. Els microbis a les mans sense rentar poden arribar als aliments i begudes quan es preparen o es consumeixen, i poden multiplicar-se en aquests aliments.

Segons recull l’Acadèmia Espanyola de Pediatria (AEP) i també l’OMS, el rentat de mans és la mesura preventiva més eficaç i barata per a la prevenció de malalties. De fet, més del 80% de les infeccions més comunes es transmeten per les mans. Els microbis de les mans sense rentar es poden transferir a altres objectes, com ara taules o joguines.

2.

La importància del sabó i del temps

Cal recordar que l’aigua per si sola no elimina els microorganismes i que és essencial utilitzar sabó, perquè els bacteris i els virus s’adhereixen a la capa greixosa de la pell, i aquesta és l’única solució perquè se'n desprenguin. Igualment, el temps de rentat és un factor clau per eliminar tot microorganisme, ja que és el que garanteix una neteja a fons. Les diferents fonts proposen temps diversos, però hi ha bastant de consens al voltant dels 40-60 segons. Per ajudar les criatures a calcular el temps se’ls pot ensenyar alguna cançó d’aquesta durada. 

3.

La infància és una etapa clau

Segons el departament de Salut, la infància és una etapa clau per a l’adquisició d’uns bons hàbits d’higiene. “Ensenyar els infants a rentar-se les mans freqüentment i de manera correcta és una inversió en salut que els proporcionarà beneficis per a tota la vida”. Així que, a més d’una manera de prevenir malalties, molt presents en la infància per la immaduresa del sistema immunitari, el rentat de mans és un hàbit que cal fixar per a tota la vida.

4.

Quan cal fer-ho?

Entre els millors consells per rentar-se les mans hi ha la necessitat d’acostumar les criatures a fer-ho abans de seure a taula, i abans i després d’anar al lavabo. També després de jugar a l’aire lliure, després de compartir joguines amb altres nens, després de tocar animals i sempre que les mans estiguin brutes. En l’àmbit alimentari, també cal fer-ho abans i després de preparar el menjar (també quan ells ajuden a preparar el dinar), especialment quan es manipula carn o peix cru.

5.

Un rentat enèrgic amb aigua tèbia

Per tal de rentar-se bé les mans cal mullar-se-les amb aigua tèbia, ensabonar-se-les fins a fer escuma, fregar-se-les bé, esbandir-se-les amb aigua abundant i eixugar-se-les amb una tovallola neta, preferentment d’un sol ús. Cal vigilar que el rentat es faci enèrgicament i per totes les zones: el dors, el palmell, els canells, els dits, l’espai entre els dits i les ungles. De fet, la franja de sota les ungles és un espai en el qual cal incidir, perquè allà s’hi troben la majoria dels bacteris. 

stats