Estils

Es pot evitar la caiguda dels cabells?

A la tardor el cabell cau de forma natural i torna a néixer sense necessitat de recórrer a vitamines ni locions anticaiguda

4 min
Una dona a la tardor en una imatge d'arxiu.

BarcelonaMés cabells al raspall, enganxats a la jaqueta, al coixí o al desaigüe de la dutxa. A la tardor solem notar un augment de la caiguda de cabells, un fenomen que es repeteix cada any: “És un procés que té a veure amb la renovació natural i és molt més evident en aquesta etapa de l’any”, assegura Alícia Santamaria Orleans, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC i farmacèutica. Segons Santamaria, es tracta d’un procés que en la majoria de casos és “inevitable i reversible”, ja que al cap de tres o quatre mesos la major part dels cabells que han caigut tornen a sortir. I així ho ratifica l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV), que des de fa anys insisteix en la idea que els cabells no cauen, sinó que es renoven: “Forma part de la nostra herència com a animals mamífers. Els cabells tornen a néixer passats uns mesos sense necessitat de recórrer a vitamines ni locions per evitar-ne la caiguda”, asseguren des de l’AEDV. 

Dermatòlegs i experts en tricologia coincideixen que una caiguda anormal és aquella superior a 100 cabells al dia, que correspondria al percentatge de cabell que es troba en la fase final del seu cicle de vida. Cada cabell passa per tres fases. La fase de creixement, anomenada anagen, dura tres anys. Després d’aquesta etapa arriba una transició d’un parell de setmanes, la fase catagen, en la qual l’activitat de l’arrel es deté i deixa de nodrir el cabell. I finalment, al cap de tres mesos, a la fase telògena: el cabell es desprèn, i es reactiva de nou el cicle. En condicions normals, segons l’AEDV, sempre hi ha entre un 12 i un 15% de cabells en fase de recanvi. 

El clima o l’estrès, factors determinants 

Cada cabell segueix el cicle de manera independent de la resta. Tot i això, a la tardor moltes persones noten una caiguda més important de cabells perquè les èpoques telògenes solen coincidir amb aquesta època de l’any i els cabells arriben deteriorats de l’estiu a causa del sol i l’aigua del mar. A banda dels factors estacionals, també hi ha altres elements que poden accelerar el procés de caiguda. Des del servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Sagrat Cor i de l’Hospital Universitari General de Catalunya expliquen que aquesta caiguda pot afectar no només el cuir cabellut sinó tot el cos i pot ser conseqüència de factors hereditaris, canvis hormonals, una malaltia, medicaments o estrès. "Rebem força consultes relacionades amb la pèrdua de cabell i la majoria són un efluvi telogen, que és una caiguda del cabell normal, sobretot en condicions d'estrès. El tractament per a aquests casos és el temps. El que fem nosaltres és l'estudi inicial amb analítiques per veure com està el ferro, la vitamina B12, l'àcid fòlic, que poden influir en l'alopècia. Amb els mesos s'acaba recuperant completament el cabell. Però després també detectem una sèrie de patologies com l'alopècia areata o algunes alopècies cicatricials que requeririen la consulta amb un dermatòleg o especialista en tricologia", assegura Marta Vanrell Nicolau, metgessa de família al CAP La Mina de Sant Adrià de Besòs.

Segons Vanrell, la majoria de consultes són més per un tema estètic que no mèdic, un fet que considera que no s'ha de menystenir, ja que "podria arribar a afectar la salut mental dels nostres pacients".

La influència de l'alimentació

Tot i que la caiguda del cabell és un procés de renovació natural i inevitable, l'alimentació hi juga un paper important, ja que una dieta desequilibrada pot provocar que la caiguda sigui més intensa. La farmacèutica Alícia Santamaria recomana una dieta rica en fruites i verdures i una ingesta correcta de vitamines i minerals com el zinc, el ferro, el magnesi i les vitamines del grup B, la A i la C. Aquestes recomanacions, afegeix, s'haurien d'aplicar a qualsevol etapa de la vida, però, sobretot, a aquelles en què hi ha més deficiències, com ara les dones en edat fèrtil o les persones que estiguin fent una dieta hipocalòrica restrictiva. "S'ha de mantenir una bona hidratació tant de la pell com dels cabells i tant des de l'interior, amb una bona ingesta de líquids com l'aigua o d'aliments que la continguin en una proporció elevada, com des de l'exterior, a través de productes cosmètics que ens ajudin en aquest aspecte", afegeix Santamaria, experta dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

A banda de l'alimentació, hi ha altres factors que poden ajudar a tenir cura del cabell. El servei de dermatologia de l'Hospital del Mar indica que s'ha de rentar segons les necessitats de cada persona. "No per rentar-lo amb menor freqüència, caurà menys", asseguren a la secció de consells pràctics de la seva pàgina web. A banda, recomanen fer un ús raonable de xampús, amb un PH neutre, evitar l'ús freqüent d'assecador i tints de cabells o permanents, ja que debiliten el cabell i n'afavoreixen el trencament.

L'existència de nombrosos productes que promouen el creixement i la cura del cabell fa difícil saber amb seguretat què és el que realment necessitem per tenir un cabell sa. Tant dermatòlegs com perruquers coincideixen que el gruix, la longitud, la brillantor i la força són signes d'una cabellera sana. Més enllà d'una caiguda excessiva, altres signes de mala salut capil·lar poden ser un cabell fi amb el cuir cabellut visible i malmès amb les puntes obertes.

Són eficaces les vitamines i els preparats cosmètics?

Olistic, Lashilé, Happy Hair, Sugarbearhair, Luxmetique… És difícil que algun d'aquests complements vitamínics no apareguin a Instagram o Tik Tok com a contingut patrocinat, especialment en perfils de dones. Són realment eficaços per evitar el que anuncien? Segons la web del servei de dermatologia de l'Hospital del Mar "els complements vitamínics només són eficaços quan la causa de la caiguda del cabell és secundària a un dèficit vitamínic, fet poc freqüent en països occidentals". Igual que els preparats cosmètics, els quals poden millorar l'aspecte extern, com el gruix, però "ni augmenten la quantitat, ni eviten la caiguda", remarquen. Una opinió que comparteix la farmacèutica Alícia Santamaria Orleans: "Depèn del tipus de producte. Alguns que s'apliquen directament sobre el cuir cabellut inclouen components farmacològics, i per aquesta raó retarden la caiguda dels cabells, això fa que es tingui la sensació de tenir una cabellera molt més densa", detalla. Pel que fa als que es prenen per via oral, afegeix, només són eficaços en cas d'experimentar alguna "deficiència nutricional". "Si la dieta és completa i equilibrada, difícilment apreciarem cap millora".

stats