Així fa de mare

La lactància d'una model atípica que compagina el bàsquet amb les passarel·les

Neus Bermejo combina la maternitat amb la seva feina desfilant per a les grans marques i la pràctica de l'esport

6 min
La model Neus Bermajo, amb la seva filla a una pista de bàsquet

L'EscalaNeus Bermejo té 28 anys i es dedica professionalment al món de la moda. La model catalana, que té 43.000 seguidors a Instagram, ha compaginat aquesta temporada la intensa agenda de les passarel·les amb l’exigent competició d’un equip de bàsquet, un esport que va deixar de practicar durant deu anys. Adaptar-se a la seva recent maternitat ha sigut tot un repte per poder combinar dos mons amb horaris i esforços físics extremadament exigents.

“El bàsquet és secundari ara mateix a la meva vida. Quan era més jove, havia disputat competicions preferents i havia jugat a la selecció catalana i l'espanyola. A més, vaig formar part del Segle XXI, un programa d’alt rendiment molt intens, però ho vaig deixar per apostar pel tema de la moda”, explica a l’ARA. La conversa es produeix en el pavelló on aquesta temporada ha jugat amb el CB L'Escala a Segona Catalana.

“Després d’estar deu anys sense jugar a bàsquet, vaig anar a petar a l’Empordà. Arran de la covid vaig voler trobar alguna cosa a fer extra perquè durant aquella etapa no treballava tant. Vaig contactar amb els clubs modestos que hi havia a la zona amb l’objectiu de fer una mica d’esport i retrobar-me amb el bàsquet. Vaig caure a l’Escala, on he jugat a Segona Catalana amb un grup d’amigues”, diu.

Bermejo va donar a llum el desembre del 2022 i el març del 2023 ja estava jugant. Tot i que els resultats esportius no eren la seva prioritat, aquesta campanya ha sigut un èxit. “La temporada ha anat bé. Hem acabat en tercera posició, però molt contentes i satisfetes. A l’equip hi ha dues mares més. És una combinació interessant, amb quatre o cinc jugadores molt joves i tres mares, però amb un bon compromís”, destaca la jugadora del CB L'Escala.

“Soc una jugadora diferent que quan començava. No tinc ni les mateixes qualitats tècniques ni el mateix físic, però crec que aporto experiència a l’equip”, analitza, obviant la seva gran capacitat per anotar punts. “Tornar a jugar a bàsquet m’ha omplert molt. El primer any vam disputar la fase d’ascens i vam tenir una temporada molt bona. L’any passat va ser quan em vaig quedar embarassada i només vaig poder jugar els últims quatre partits. Els resultats esportius van ser pitjors, però vam aconseguir salvar la categoria. Aquesta temporada he pogut disfrutar del bàsquet sense la limitació física del postpart. Abans em costava deixar la nena a casa i anava als partits amb una mica d’ansietat, però aquesta temporada ho he disfrutat molt més”, assegura.

Neus Bermajo, amb la seva filla i una pilota de bàsquet.

La parella de Bermejo juga al Bisbal Bàsquet, que acaba d’ascendir a LEB Plata, la tercera categoria del bàsquet estatal. “Tinc més o menys decidit retirar-me perquè amb la meva parella jugant a LEB Plata i amb la nena, prefereixo tenir els caps de setmana lliures. Aquesta última temporada m’he sentit molt bé físicament i anímicament. El bàsquet m’ha ajudat molt a tenir els meus moments personals, però crec que és l’hora de plegar”, avança. La decisió final encara la neguiteja.

Compaginar els entrenaments i els partits de bàsquet amb la criança d’un nadó requereix fer molts equilibris. “Aquesta temporada he portat la Neus a tots els partits. Quan vam començar, ella tan sols tenia deu mesos. Al principi estava molt pendent d’ella i, quan sentia un crit des de la grada, ja mirava a veure què estava passant. Si la meva parella treballava, venia la meva mare als partits. A la mitja part dels partits intentava donar-li el pit perquè la nena estava neguitosa, però ara ja no estic tan preocupada. Tot evoluciona. Em va costar molt el fet de desenganxar-me d’ella. Ara ja té un any i mig i la situació és molt diferent, perquè ja es distreu jugant amb altres nens”, explica Bermejo.

"L'esport, una teràpia"

“El bàsquet ha sigut com una teràpia, tant els dos entrenaments setmanals com el dia de partit. La resposta de la gent ha sigut molt bona. Un dia vaig haver de donar-li el pit abans de l’escalfament perquè la nena volia dormir i no podia. Els àrbitres es van apropar per dir-me que si durant el partit havia de sortir de la pista els hi comentés i no em posarien cap problema. Em va sorprendre la seva empatia. Els comentaris de les rivals també han sigut molt respectuosos i sempre positius. No m’he trobat amb cap situació estranya”, celebra.

El bàsquet li ha tret moltes hores, però la seva feina continua estant a les passarel·les. “Les models sempre ens queixem que no tenim una rutina i que el nostre horari és molt irregular. Et poden trucar avui per demanar-te que demà te’n vagis a París dues nits, però jo he tingut sort. Vaig parlar amb l’agència i els hi vaig demanar no viatjar durant un temps. Vaig estar tot el 2023 sense viatjar, només treballant a Barcelona i, puntualment, a Madrid. Això m’ha limitat molt la feina, però tinc la sort de poder-ho fer. Tenia clar que la meva prioritat era passar molt de temps amb la Neus. He treballat molt menys, però he pogut passar temps de qualitat amb la meva filla. Des de fa dos o tres mesos que ja em sento còmoda tornant a viatjar”, assegura.

Quan la seva filla era molt petita, Bermejo es va convertir en el centre de moltes crítiques perquè va compartir una desfilada amb ella. Neus hi treu ferro. “Des que tenia 18 anys jo sempre he desfilat a la Mercedes-Benz Fashion Week de Madrid. La directora de càsting és la mateixa des de fa molts anys i em coneix molt. Una vegada vaig desfilar embarassada. Dos mesos després de donar a llum, em van preguntar si volia desfilar i vaig acceptar. Va ser una cosa molt natural. Una de les desfilades era per a L’Oreal, que volia fer una sessió per tendències de maquillatge. No era una desfilada de roba típica, sinó un esdeveniment una mica més festiu. Com que la meva filla estava tot el dia al backstage, la directora de càsting em va proposar desfilar amb la Neus. Tot va quadrar i va sortir amb mi. Va ser un moment molt natural, però es va generar un gran enrenou”, recorda.

Neus Bermejo i la seva filla al pavelló de l'Escala.

“Esperava que tot el món ho veiés com un moment especial entre una mare i una filla, però no va ser així. Va ser un moment únic que mai oblidaré. En aquella època la nena vivia enganxada al meu pit i sortir amb ella va ser molt natural. En canvi, em vaig trobar molts comentaris negatius”. La notícia va aparèixer a El Mundo i la majoria de mitjans de comunicació se'n van fer ressò. “Em va afectar, molta gent se’m va tirar a sobre”, reconeix.

El viatge en tren que ho va canviar tot

Quan era una nena, Bermejo mai s'havia plantejat ser model, però una casualitat va obrir-li la porta al món de les desfilades. El seu pare havia de portar-la en cotxe a un partit de bàsquet a Mataró, però se li va punxar una roda i la jove va haver de desplaçar-se en tren. Una estilista que viatjava en el mateix vagó se li va acostar i, després de quedar-se perplexa perquè la noia de quinze anys no es dedicava a la moda, li va oferir realitzar una sessió de fotos. Aquella oportunitat va ser l'inici d'una estimulant carrera que li ha permès desfilar per a dissenyadors del nivell de Giorgio Armani o Jean-Paul Gaultier.

Durant anys va compaginar els estudis amb el bàsquet i la moda, però una decisió va acabar de decantar la balança. Bermejo va haver d’escollir entre disputar un Mundial amb les categories inferiors de la selecció espanyola o participar a la Setmana de la Moda de Londres. Va escollir la segona opció.

La vida com a model la va portar a instal·lar-se durant una temporada a Nova York. Llicenciada en Belles Arts, els 180 centímetres de Bermejo mai passen desapercebuts a les passarel·les, on ha sigut la protagonista d’algun disseny icònic, com el vestit de núvia transparent de Gaultier. Tot i que penja moltes imatges de la seva vida quotidiana a les xarxes socials, on té molts seguidors, no es considera una influencer. Una de les seves últimes desfilades va ser a la Barcelona Bridal Fashion Week.

stats