Salut

Medicaments que fan més perilloses les onades de calor

Certs antidepressius, pastilles per a la pressió arterial i altres fàrmacs fan més vulnerable el cos a les malalties relacionades amb les altes temperatures

Katie Mog / 'The New York Times'
3 min
Onada de calor a Barcelona

Nova YorkPrendre determinats fàrmacs —inclosos alguns per tractar malalties mentals, la hipertensió i les al·lèrgies— pot dificultar encara més la hidratació o el refredament eficaç del cos quan fa calor. A les portes que les temperatures facin que el mercuri dels termòmetres s'enfili, us diem el que cal saber i el que podeu fer per mantenir-vos fora de perill quan les temperatures són abrasadores.

Hipertensió o insuficiència cardíaca

Els diürètics, que els metges recepten per tractar la insuficiència cardíaca, les malalties renals o la hipertensió, ajuden l'organisme a reduir líquids mitjançant la micció freqüent. Però també poden causar deshidratació o provocar un desequilibri d'electròlits com el potassi o la sal, que dificulten a l'organisme la regulació de la temperatura, explica Allison Hill, directora d'implementació de pràctiques i assumptes professionals de l'Associació Nord-americana de Farmacèutics. Això pot ser especialment perillós en condicions de calor extrema, que també condueix a la deshidratació. Els experts assenyalen que això fa encara més crucial que les persones que prenen diürètics es refacin amb aigua i electròlits i parin atenció als signes de deshidratació i sobreescalfament.

Els inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina, o inhibidors de l'ACA, que solen receptar-se per tractar la hipertensió, poden augmentar el risc de desmais i caigudes, sobretot en condicions de calor extrema, segons Michael Redlener, director mèdic del servei d'urgències de l'Hospital Mount Sinai West. A més, suprimeixen la sensació de set, per la qual cosa resulta més difícil saber quan cal beure més aigua.

Els betabloquejadors, un altre tipus de medicament per a la pressió arterial, també poden augmentar el risc de desmais i caigudes i dificulten la sudoració, cosa que fa més difícil que el cos es mantingui fresc. Els medicaments per a la pressió arterial coneguts com a bloquejadors dels canals del calci poden provocar desequilibris electrolítics, segons Redlener, cosa que dificulta la regulació de la temperatura corporal.

Fàrmacs antipsicòtics o estimulants

Certs medicaments antipsicòtics, com l'haloperidol, l'olanzapina i la risperidona, també afecten la capacitat de suar, segons Redlener. “És més probable que la temperatura corporal augmenti quan es prenen aquests medicaments”, afirma.

Alguns antidepressius poden augmentar la sudoració i reprimir la set, cosa que —igual que la micció freqüent— pot provocar deshidratació durant les onades de calor. I els medicaments de reemplaçament de l'hormona tiroidal també poden elevar la temperatura corporal, alterar-ne la regulació i provocar sudoració excessiva.

Els estimulants, com les amfetamines i altres fàrmacs utilitzats per tractar el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat, poden augmentar el risc de malalties relacionades amb la calor a l'interactuar amb el sistema nerviós central i el cervell i elevar la temperatura corporal, segons Mahesh Polavarapu , director mèdic de medicina d'urgències de l'Hospital NewYork-Presbyterian Westchester.

Alguns antihistamínics de venda lliure, com la difenhidramina (Benadryl), la prometazina i la doxilamina (Unisom), també fan suar menys i poden afectar la regulació de la temperatura, a parer de Polavarapu.

Com protegir-se de la calor extrema

Si el risc de patir una malaltia per calor és més gran a causa de la medicació que preneu, podeu tenir en compte aquestes precaucions per mantenir-vos frescos. En primer lloc, cal reconèixer els símptomes de les malalties relacionades amb la calor: els símptomes de l'esgotament per calor inclouen sudoració intensa, pell freda, pàl·lida o enganxosa, mals de cap, nàusees o vòmits. Les persones que pateixen una malaltia relacionada amb la calor també poden patir rampes musculars i sentir-se marejades o fatigades.

En els casos més greus, el sobreescalfament pot provocar un cop de calor, que es produeix quan la temperatura corporal arriba als 39 °C o més. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, la pell pot tenir un aspecte diferent –envermellida, calenta, seca o humida– si es pateix un cop de calor, que també pot causar confusió o un mal de cap persistent i que fins i tot pot portar algú a perdre el coneixement.

Refugis climàtics

Amb aquests símptomes, el més assenyat és, si és possible, buscar un lloc amb aire condicionat, a casa o als refugis climàtics habilitats, com centres cívics o biblioteques obertes. Si, per contra, és inevitable ser a l'aire lliure, Allison Hill aconsella beure molta aigua i estar-se a l'ombra tant com sigui possible. També cal intentar renovar els electròlits, cosa que es pot fer amb begudes esportives, altres begudes amb electròlits, fruites i verdures de fulla verda. Hill recomana beure un got d'aigua cada 15 o 20 minuts si s'està a l'aire lliure —o dins de casa sense aire condicionat— durant una onada de calor.

Polavarapu explica que també es pot combatre la calor portant roba folgada de colors clars que reflecteixin el sol. Si podeu, estigueu a l'aire lliure només les primeres hores del matí o cap al tard, que són les hores més fresques del dia.

stats