Benestar

Ioga facial: ¿serveix realment per rejovenir el rostre?

Descobrim en què consisteix aquesta tècnica, que promet una pell radiant amb exercicis molt assequibles

3 min
Una dona es toca la cara en una imatge de recurs.

BarcelonaLes xarxes en van plenes, moltes influencers asseguren que practicar-ho els ha canviat la vida i els videotutorials són seguits per milers de persones. Parlem del fenomen del ioga facial, una tècnica d’exercicis per al coll i els músculs de la cara que, segons les expertes, si la practiques durant deu minuts cada dia et permet rejovenir la pell del rostre i, fins i tot, reduir l’ansietat. I tot això sense sortir de casa ni gastar diners.

No és estrany, doncs, que aquesta tendència tingui tantes seguidores. Entre elles destaquen celebrities com Karlie Kloss, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Madonna o fins i tot Meghan Markle. Totes elles han explicat els beneficis que els aporta el ioga facial i com els ha canviat la vida i les seves rutines de bellesa.

Darrere d’aquest fenomen hi ha influencers com l’anglesa Danielle Collins i la japonesa Fumiko Takatsu, que han creat els seus propis mètodes i que triomfen a la xarxa amb cursos i videotutorials seguits per persones d’arreu del món. A l'Estat una de les pioneres va ser María Garrigues Walker, que el 2007 va obrir el centre Walker Nine a Madrid, on va dissenyar una sèrie d’exercicis facials combinats amb tècniques de relaxació i respiració. Aleshores era un mètode molt minoritari. Res a veure amb el fenomen que és avui a les xarxes.

Antienvelliment natural

Però, ¿en què consisteix exactament el ioga facial? “És ioga, però en comptes d’exercitar els músculs del cos s’exerciten els de la cara”, explica Lucia Liencres, professora de ioga a The Class Yoga. D’aquesta manera, es realitzen una sèrie d’estiraments i exercicis per tonificar la cara i fer massatges facials antiarrugues que enforteixen i aporten elasticitat a tots els músculs del rostre. Segons les instructores que promouen el ioga facial, amb aquests estiraments no només es pot evitar haver de recórrer a tractaments més agressius, com el bòtox, sinó que també contribueixen a alliberar l’estrès i a reduir l’ansietat.

A diferència dels seus inicis, avui no cal assistir a cap classe presencial per poder aprendre els exercicis de ioga facial. Expertes com Francesca Garrigues ofereixen a la xarxa molts vídeos per poder fer els estiraments des de casa. “L’ideal és fer-ho un cop al dia, al voltant d’uns cinc dies a la setmana, o condensar-ho durant el cap de setmana, si aleshores tens més temps”, explica Garrigues, que també és instructora a The Yoga Class. “El millor és fer-ho a primera hora del matí per despertar els músculs del rostre i tenir més consciència dels moviments que faràs durant el dia, o a la nit abans d’anar a dormir”, continua.

Aval mèdic

Tots aquests avantatges estan molt bé, però, què opina el sector mèdic sobre el ioga facial? “Té la seva funció”, assegura la doctora Ana Margarita Torres, presidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica. “Igual que fem ioga amb el cos, també podem fer ioga amb la cara. Moltes vegades no ens n’adonem, i la postura que fem amb el cos, com el tòrax o els braços, influeix molt en el coll i el rostre”, assegura Torres, que remarca com, només relaxant la zona, ja millora molt l’expressió facial.

“Hi ha molta gent que a la nit fa bruxisme, que estreny la mandíbula, i li va bé fer exercicis com el ioga facial, perquè li millora la part superior del tronc”, continua. Per tant, ella recomana aquests exercicis, sobretot per a les persones que tenen molta tensió en el seu dia a dia. “De vegades només tres o quatre minuts per estirar una mica els músculs agarrotats et poden ajudar a deixar de sentir aquesta tensió i també et poden ajudar a l’hora d’anar a dormir de forma més relaxada”, assegura.

Això sí, la doctora també afegeix que fer els estiraments és un complement ideal per a un tractament antiedat, però que no ho és tot. “També necessitarem cremes per a la pell, perquè no s’hidrata només fent exercici”, remarca. “Sempre depèn de cada persona, però a banda dels estiraments i les cremes potser també es necessitarà algun tractament més en profunditat si, per exemple, hi ha alguna arruga més marcada que no es vulgui veure”, conclou. És a dir, miracles sí, però fins a un cert punt.

7 exercicis de ioga facial per a fer a casa (o on vulguis)
  • Arrugues del front

    Posa els dits en el centre del front i desplaça’ls cap als laterals suaument. Fes tres repeticions. Aquest moviment fa que es millori la circulació i s’incrementin els nivells de col·lagen, que aporten elasticitat a la pell i l’ajuden a tonificar. A més contribueix a reduir la tensió acumulada.

  • Coll tonificat

    Amb postura ferma i mirant cap al davant, gira el rostre cap a un costat, com si volguessis mirar per darrere l’espatlla, fins que quedi alineada amb aquesta. Aleshores desplaça el rostre cap enrere i mantingues la posició entre sis i vuit segons. Després fes el mateix cap al costat contrari i no paris fins que hagis fet tres repeticions a cada costat.

  • Línia dels ulls

    Tanca els ulls ben fort i en acabat obre’ls tot el que puguis, com si estiguessis sorprès. Posteriorment torna a la posició normal dels ulls i repeteix el mateix unes deu o quinze vegades.

  • Bosses dels ulls

    Amb els dits fes la forma “V” i col·loca’ls sobre els dos ulls, fent una mica de pressió. Mira cap amunt i tanca una mica els ulls. A continuació, deixa’ls relaxats. Fes sis repeticions i, en acabar, tanca’ls amb força durant deu segons.

  • Zona de la boca, comissures i llavi superior

    Somriu com si estiguessis molt content. A continuació, estreny els llavis com si volguessis fer un petó a algú per, finalment, relaxar el rostre i respirar. Torna a repetir-ho com si bufessis aire per la boca en 20 o 25 respiracions. Amb aquest exercici es relaxen els músculs de la boca i les galtes.

  • Pell lluminosa

    Amb el dit índex i el polze, estreny amb suavitat totes les galtes durant trenta segons. Aquest estirament millora la circulació i aporta lluminositat a la pell.

  • Rostre relaxat

    Un exercici ideal per finalitzar la rutina de ioga facial és colpejar amb suavitat tot el rostre amb les puntes dels dits. Seguidament, frega les mans per a generar calor i posa-les al damunt dels ulls tancats. Respira profundament i relaxa els músculs del rostre.


stats