Consum

El formatge més car del món es ven per 30.000 euros a Astúries

Un restaurant el compra en una subhasta després de ser escollit el millor Cabrales d'aquest any

ARA
3 min
El formatge guanyador vist de prop.

El millor Cabrales de l'any ha estat subhastat aquest diumenge per 30.000 euros, una xifra mai assolida en les 51 edicions del certamen dedicat al formatge més reconegut d'Astúries i que durant mesos madura en coves dels Picos de Europa.

Amb el preu pagat pel restaurant Llagar de Colloto, d'Oviedo, el Cabrales no tindrà problemes per mantenir-se al Llibre Guinness dels Rècords com el formatge més car de tots els que s'han subhastat aquest any al món. Aquesta coneguda varietat de formatge asturià manté el rècord des del 2018, encara que en aquesta subhasta s'ha vist superat en 9.500 euros el màxim pagat fins ara a la tradicional subhasta que l'últim diumenge d'agost se celebra a Arenas de Cabrales.

En aquesta ocasió ha estat una peça de 2,2 quilos elaborada amb llet de vaca i cabra per la formatgeria Los Puertos, de Poo de Cabrales, la seleccionada pel jurat com la millor dels quinze productors que van participar al concurs i la que va ser objecte de la posterior subhasta. "Sabíem que teníem un bon formatge, però també que és molt difícil guanyar", va assenyalar Guillermo Pendás Bada, elaborador del formatge guanyador, madurat durant deu mesos en una cova a 1.500 metres d'altura.

La subhasta per aconseguir aquest formatge va començar amb un preu de sortida de 3.000 euros i la participació de nou establiments hostalers d'Astúries i Madrid, entre els quals hi havia el Llagar de Colloto, que havia aconseguit el millor formatge Cabrales de les tres últimes edicions.

El formatge de Cabrales venut per 30.000 euros.

El 2018, aquest restaurant va pagar 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs i va aconseguir el primer rècord Guinness al formatge més car del món en subhasta, xifra que un any més tard va tornar a batre al pagar 20.500 euros, fins avui el sostre de la subhasta. L'any passat, després de dos anys de pandèmia en què no es va celebrar el certamen, el Llagar de Colloto va desemborsar 17.000 euros per la peça guanyadora, quantitat que avui ha superat en 13.000 euros, a l'oferir finalment 30.000 euros. "La passió per la terra i reconèixer la feina de tots els formatgers va ser el que em va fer apujar el preu" fins a aquesta quantitat, va reconèixer Iván Suárez, del Llagar de Colloto.

Un formatge cada cop més internacional

El Cabrales és un formatge natural elaborat artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes –vaca, ovella i cabra– que madura en coves naturals dels Picos de Europa entre dos i quatre mesos en unes condicions d'humitat que afavoreixen el desenvolupament de floridures del tipus penicillium, que li aporta les seves característiques vetes i taques de color blau verdós. El sabor és lleument picant, més acusat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en barreja procedent de ramaderies registrades de la zona de producció, el consell de Cabrales i tres localitats del municipi veí de Peñamellera Alta, en ple parc nacional.

El Cabrales es troba emparat per la Denominació d'Origen Protegida (DOP) des del 1981 i és el més internacional i conegut de les més de 300 referències formatgeres que hi ha a Astúries, una de les regions europees amb més varietat de formatges. Amb un preu mitjà de 12 euros el quilo per als productors, l'any passat els 22 productors acollits a la DOP van comercialitzar 353.204 quilos de Cabrales i cada any són més els que es venen fora d'Espanya.

L'exercici passat se'n van vendre 66.226 quilos a països de la Unió Europea, una xifra molt superior a la del 2021, quan se'n van exportar 45.152; i fora del continent se'n van comercialitzar 22.075 quilos, segons dades que ha aportat avui el conseller asturià de Medi Rural i Política Agrària, Marcelino Marcos.

En aquesta edició del Certamen del Formatge de Cabrales, quinze formatgeries han posat a la venda uns 1.500 quilos a un preu d'entre 28 i 40 euros el quilo, en un dia en què el temps no ha acompanyat, encara que no ha impedit la presència de centenars de visitants que han participat en una jornada festiva al cor dels Picos de Europa. Aquest certamen formatger, un dels més antics d'Espanya amb més de mig segle, se celebra cada any l'últim diumenge d'agost amb un programa complementari que inclou un festival folklòric, gaites o bitlles.

stats