La butxaca

Que et toqui el premi gros de la Loteria de Nadal: una mala notícia

Andrei Boar alerta: el 80% dels guanyadors són més pobres cinc anys després d'obtenir el premi

2 min
La grossa de Nadal és el producte estrella de Loterías.

BarcelonaLa Loteria de Nadal sempre fa una especial il·lusió, tot i ser de les més cares i de les que menys benefici permet obtenir. En un primer moment, qualsevol import és més que benvingut i dona alegria a qualsevol, però a la llarga, guanyar-ne el premi gros acostuma a ser un problema.

Comencem pel principi, i és que Hisenda som tots. Per tots aquells premis superiors a 40.000 euros hem de pagar un impost del 20%. Per tant, el màxim premi que podem aconseguir és de 320.000 euros. I és llavors quan ens hem de plantejar què fer amb aquests diners i habitualment, fa venir maldecaps.

Em compro un nou habitatge? Els deixo al banc? Amortitzo la hipoteca? Em canvio el cotxe? En qualsevol cas, els estudis indiquen que el 80% de les persones que guanyen un premi a la loteria són en cinc anys, més pobres que abans per l’efecte de l’elasticitat-renda: augmentem la nostra despesa en funció dels nous ingressos que tenim. Ara bé, això és fictici, perquè l’ingrés és un sol cop i d’un import més aviat “baix” (si parlem de loteria).

Suposem que ens canviem el cotxe i comprem un segon habitatge. Segurament amb aquestes dues operacions ens haurem gastat tot el premi rebut. El problema està en el llarg termini. Qualsevol inversió que fem s’haurà de mantenir. Impostos, factures, reparacions, pneumàtics, etc. I ja no disposarem d’ingressos addicionals per fer-ne front. Per tant, si abans arribàvem justos a finals de mes, ara directament no hi arribarem.

Aquest és el perill de la loteria. Per descomptat que permet tapar forats a moltíssima gent, però molt d’ull en què es gasten els diners, perquè s’acaben. I després, els costos continuen estant allà. En qualsevol cas el que hem d’intentar és que aquest premi ens generi ingressos en un futur, ja sigui amb rendes, dividends, etc. Tant sí com no, el premi s’haurà d’invertir.  

stats