Què hi ha per menjar?

Cinc idees per fer granissats sense massa sucre

Una combinació encertada entre fruita de temporada i gel perfecta per refrescar les criatures

Joana Costa
4 min
Una nena amb granissat.

BarcelonaLa calor puja i les hores lliures augmenten, així que una gran idea per a aquestes jornades de lleure que s'acosten és endinsar-se en el meravellós món dels granissats, que són molt versàtils i ens poden fer passar molt bons moments. A més, és una beguda que pot servir per rebre els convidats i refrescar la canalla quan les temperatures pugen al carrer, juntament amb gelats, sucs i aigua fresca.

De fet, es creu que el granissat ja es consumia fa milers d'anys: hi ha fonts que els situen a la Mesopotàmia del segle XIX aC. Això és així perquè es tracta d'una encertada combinació entre fruita saludable, gel i sucre. De fet, l'únic inconvenient d'aquesta deliciosa beguda és, precisament, la quantitat de sucre que conté, de manera que una de les raons per fer-ne a casa és reduir aquest percentatge, amb l'esperit de convertir aquesta proposta tan refrescant en una possibilitat raonable. A més, la bona notícia és que qualsevol fruita serveix per preparar-ne, de manera que el ventall de possibilitats és realment ampli.

Quatre maneres de fer granissat

Igualment, de maneres de fer granissats n'hi ha diverses. La recepta bàsica per fer-ne a casa consisteix bàsicament en tallar fruita a trossets i congelar-la. Un cop la fruita estigui en estat de congelació, s'ha de treure del congelador, afegir-hi sucre i batre el conjunt. S'hi pot afegir una mica d'aigua freda o suc si es fan difícils de treballar. El resultat final s'ha de picar fins a obtenir la consistència desitjada. Ara bé, hi ha una segona recepta possible que segueix una altra via: batre glaçons juntament amb sucre i el suc espremut de qualsevol fruita, i picar fins a obtenir la textura desitjada. La tercera opció demana bullir aigua i sucre per obtenir un almívar. Una quarta possibilitat és congelar suc de fruita i triturar el conjunt per trencar-lo fins a obtenir la textura de granissat. Aquí cal tenir en compte que el granissat i el sorbet es diferencien, essencialment, en la textura: el primer se serveix amb el gel cristal·litzat, mentre que en el segon el gel ja no es pot apreciar i està més desfet.

1.

El clàssic de llimona

Per fer aquest granissat s'ha de ratllar la pell de tres llimones ben netes (sense tocar la part blanca, que aporta amargor), esprémer cadascuna de les llimones i barrejar el suc resultant amb sucre (la quantitat és variable, però és millor no sobrepassar els 200 grams i intentar passar amb molt menys). En aquest cas, cal reduir la barreja fent-la bullir durant uns set minuts a foc entre mitjà i fort i barrejar-la bé després amb uns 750 mil·lilitres d'aigua freda en una carmanyola apta per a congelador. Després d'una hora s'ha de treure la barreja del congelador, remenar-la un altre cop i tornar a fer el mateix dos cops, deixant passar sempre una hora de temps.

2.

Granissat de maduixa

No hi ha criatures que no adorin el gust de la maduixa. Per començar, cal tenir uns 600 grams de maduixes de temporada que cal netejar i tallar a trossets. Després, s'han de posar en un recipient amb 400 mil·lilitres d'aigua, 150 grams de sucre, gel (si és picat prèviament serà més senzill) i el suc d'una llimona (per aportar acidesa). S'han de batre tots els ingredients fins a obtenir una beguda amb textura granissada. Si no es té gel a mà, es pot congelar la barreja d'ingredients i batre cada dues o tres hores fins a obtenir la textura ideal.

3.

Granissat de meló

El granissat de meló és la combinació perfecta per a l'estiu. Aquesta icònica fruita dels mesos de juny, juliol i agost té una versió totalment triomfadora en versió gelada, així que és genial poder-lo preparar amb els més menuts. Com a secret, hi ha qui recomana afegir-hi el suc d'una llima espremuda per potenciar el toc àcid típic dels granissats, però només si aquest efecte ens agrada. Cal treure les llavors del meló, tallar-lo a daus i congelar-los durant quatre hores. Després s'ha d'introduir a la batedora i posar-hi gel. Opcionalment també s'hi pot afegir el suc de la llima i unes fulles de menta rentades prèviament, així com una mica de sucre (aquí és on realment podem marcar la diferència). Quan s'obtingui la textura de granissat, la beguda ja estarà a punt.

4.

Granissat de síndria

Una altra de les fruites més estiuenques i preuades del moment són les síndries. Aquesta beguda es pot fer només amb el fruit vermell o bé barrejant-lo també amb llimona per garantir el toc àcid. S'han de tallar uns 250 grams de síndria a daus (sense llavors) i congelar-ho quatre hores. Mentrestant es pot esprémer el suc d'una llimona i tallar unes fulles de menta. Després, s'ha de passar per la batedora la síndria congelada, el gel, el suc de llimona, la menta i una mica de sucre (amb 20 grams n'hi ha prou). Finalment, triturar fins a aconseguir la textura desitjada.

5.

Granissat de fruita vermella

La fruita vermella és també una de les passions de la canalla, així que és també una opció excel·lent per refrescar la mainada aquest estiu. Només cal comprar gerds, maduixes i mores (tot i que es pot prescindir d'alguna d'elles). S'han de batre amb una cullerada de sucre al gust amb el suc d'una llimona o una llima. Després s'hi ha de posar gel picat (que es pot batre una mica més per reduir la mida dels gels), i ja es disposarà d'aquesta beguda preparada.

stats