Cada casa, un món

Una casa feta de fusta, senzillesa i alegria

Split House (Palma). Obra de Feina Arquitectes (Aina Salvà i Alberto Sánchez)

Split House
Cada casa, un món
20/01/2023
3 min

PalmaAmb un parell de graons –dos bots, sempre avall– es fa el recorregut que va de l’entrada a la cuina. Dos bots més i es passa al menjador. Tres graons i s’arriba a la sala. I d’aquí, els finestrals, i al pati. L’Split House assoleix així el repte més important que tenien els seus autors, els arquitectes de l’equip de Feina, dirigit per Aina Salvà i Alberto Sánchez, que era salvar el gran desnivell, de més d’1,40 m, que hi ha al solar entre el carrer i el pati del darrere. Ho van fer amb trànsits suaus, còmodes, naturals, qualificatius que, de fet, defineixen aquest habitatge unifamiliar entre mitgeres situat en un antic barri obrer de Palma.

Split House

La que es van trobar abans d’assumir el projecte de reforma total era una caseta de les més humils de la barriada, una casa en planta baixa, envoltada d’edificis més alts. La possibilitat d’aixecar una planta més, unida a la voluntat dels propietaris de tenir una façana molt tancada al carrer i, en canvi, obrir-se cap al propi pati són dues condicions que van servir als arquitectes per donar una imatge cap a l’exterior tan original com senzilla, unes connotacions que també serveixen per definir tant el conjunt com els detalls de l’habitatge.

Amb una singularitat que és una interpretació contemporània de les façanes de les cases modernistes més importants del barri –aquelles que un temps eren dels capatassos–, des del carrer l’Split House agafa la monumentalitat d’aquella arquitectura sense abandonar la simplicitat contemporània i amaga, amb pintura i altres tractaments, la casa totalment construïda amb fusta que és. Unes petites finestres en aspes, unes rajoles vidriades blaves com a contrast, la simulació d’una tirada de peces corbes com a sòcol són algunes picades d'ullet des de la façana a l’esperit modernista que han volgut evocar. I ho és, especialment, la gran gelosia de fusta que, a l’alçada de la planta alta, permet veure sense ser vistos i permet crear una galeria interior a la qual estan oberts els dos dormitoris de la casa, cadascun amb el seu vestidor.

Split House
Split House

Però no només són els graons l’element que ha permès als arquitectes de Feina que la casa s’adapti al terreny, baixant des del carrer al pati i a la petita piscina. Alberto Sánchez i Aina Salvà van optar per fer un tall al volum –d’aquí el nom de l’Split House–, un tall que a la part del pati crea dos plans de façana, guanyant així una terrassa, però sobretot guanyant una gran entrada de llum esbiaixada cap als dormitoris, així com cap a la balconada que té la casa a l'interior.

Pintada de blanc o de distints colors, molt bàsics, també sense pintar en moltes zones, mostrant el seu estat més natural, tota l’estructura de la casa queda vista i tota és de fusta contralaminada, amb alguns elements revestits de suro. L’Split House es va fer pensant en els recursos energètics i en la manera més respectuosa de construir. És també la manera més confortable i natural de viure la casa i de créixer-hi.  

Split House
L'arquitectura, també com a 'divertimento'

Fer alguna cosa més que les línies rectes i els espais quadriculats heretats de l’avantguarda arquitectònica, no per això menys admirada. Sense deixar de banda el “menys és més” de Van der Rohe i molt menys la necessitat actual de construir amb materials naturals i propers, els arquitectes de Feina, tot i apostar-hi, i fort, també volen treballar allò que l’arquitectura d’un temps ençà considera temes més superficials. A Aina Salvà i Alberto Sánchez els agrada treballar el color com una capa més de l’arquitectura. Amb unes tonalitats alegres, a vegades harmòniques i altres dissonants, en aquest cas de l’Split House amb colors bastant primaris, emfatitzen certs plans, com ara la corba de la barana d’una balconada interior o les obertures del pati, moltes de les quals són rodones. De fet, amb la corba fan el mateix: trencar les línies i els angles rectes habituals i, així, llevar seriositat a l’exercici de l’arquitectura. Els diverteix. Els de Feina introdueixen el 'divertimento' a l’arquitectura. I això transmet alegria.

7. Contesti 39 by Feina architects photo luis diaz diaz 14
7. Contesti 39 by Feina architects photo luis diaz diaz 14
stats