Llibertat d'expressió
Suplements 25/04/2022

La Biblioteca Pública de Nova York es planta contra la censura i regala llibres prohibits

"Tothom té dret a llegir el que vol", diu la campanya contra de la prohibició de llibres

3 min
L'entrada principal de la Llibreria pública de Nova York

Barcelona"El coneixement empodera; la ignorància és perillosa, i comporta odi i divisió. Tothom té dret a llegir o no llegir el que vol, tots nosaltres podem prendre les nostres decisions. Per protegir aquesta llibertat, tots els llibres han de ser accessibles. I qualsevol intent d'eliminar aquest dret és contrari a la llibertat i no ho podem permetre". Més clar impossible. Així s'expressa el president de la Biblioteca Pública de Nova York (NYPL), Tony Marx, a la pàgina web que han creat per oferir als lectors els llibres que han estat prohibits en diferents biblioteques, públiques, escolars i universitàries dels Estats Units. Sota el nom Llibres per a tothom. NYPL dona suport al dret a llegir llibres prohibits, la biblioteca ofereix una llarga llista de llibres que tothom que ho vulgui pot descarregar gratuïtament.

La campanya de la Biblioteca Pública de Nova York.

La NYPL ha arribat a un acord amb Hachette Book Group, Macmillan Publishers i Scholastic per fer una selecció dels llibres prohibits, fer-los accessibles i poder-los descarregar a través de l'aplicació SimplyE. La biblioteca expressa la seva preocupació perquè les prohibicions, que afecten sobretot temes com la identitat ètnica, els drets LGTBQ, la religió o la història, no deixen d'augmentar en diferents biblioteques, escoles i universitats dels Estats Units. "És molt preocupant perquè afecta els fonaments de la democràcia. L'Associació Americana de Bibliotecaris és molt clara al respecte i hi està totalment en contra".

De fet, hi ha una campanya en contra de la censura que alerta que mai hi havia hagut tantes prohibicions als Estats Units. Segons l'Associació de Biblioteques dels Estats Units, tan sols el 2021 hi va haver 729 iniciatives per prohibir 1.597 llibres. Segons aquesta campanya, un 71% dels enquestats estan en contra de prohibir llibres en les biblioteques públiques i un 67% de prohibir-los a les biblioteques escolars. Entre els llibres que ofereix la NYPL i que han sigut víctimes de la censura hi ha Speak, de Laurie Halse Anderson; King and the Dragonflies, de Kacen Callender; Stamped: Racism, Antiracism, and You, de Jason Reynolds i Ibram X. Kendi, i El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger.

Speak, que va ser finalista del National Book Award, té una adaptació cinematogràfica i també ha sigut publicat en forma de còmic. Editat fa vint anys, el llibre narra l'experiència traumàtica d'una violació. La protagonista és una estudiant d'un institut, incapaç de verbalitzar el que li ha succeït i marginada pels seus companys, i està narrat en forma de diari. A través de l'art, a poc a poc, la protagonista va aconseguint processar el que li ha passat. King and the Dragonflies, que va guanyar el 2020 National Book Award de literatura juvenil, aborda la pèrdua, la identitat sexual i els abusos. Stamped explora l'origen de les idees racistes als Estats Units i dona recursos per a un futur antiracista, explica per què a vegades es poden tenir idees racistes i com poden ser de tòxiques. El llibre demostra que fàcil que pot ser fabricar i difondre idees racistes, però també que poden ser desacreditades. Salinger va publicar la novel·la El vigilant en el camp de sègol el 1951 i el protagonista és un noi amb una mirada desencantada sobre l’existència, que a mesura que avança l’acció del llibre es va enfosquint en paral·lel a la pèrdua del control sobre les seves reaccions: explicada en una prosa d’una agilitat olímpica, narra una crisi mental que es manifesta amb una gran fisicitat (plors, suor, llàgrimes, caigudes, tremolors). La majoria de llibres censurats aborden, doncs, temes d'identitat, racisme, pèrdua o problemes mentals.

stats