Novetats gastronòmiques
Suplements 24/11/2022

10 novetats gastronòmiques de Barcelona (i un 'bonus track')

Us donem a conèixer restaurants que acaben d'obrir o experiències efímeres que desapareixeran abans que acabi l'any

6 min
Una de les pizzes quadrades de la pizzeria Squadra Pizza Lab, nascuda a Girona i que acaba d'obrir a Barcelona

BarcelonaAbans de les festes nadalenques, molts restaurants s'afanyen a tenir tots els seus canvis i novetats a punt per poder oferir el bo i millor als clients. I és que les oportunitats s'han d'aprofitar quan arriben, i aquestes dates són les més idònies, perquè qui més qui menys es llança de cap als plaers gastronòmics que ofereixen els restaurants. A continuació us oferim una selecció de les 10 novetats més llamineres de Barcelona que s'hauran presentat abans que acabi el 2022. Si us fan goig, no s'hi val a perdre el temps perquè algunes són efímeres!

1.
La cuina d'Oaxaca, a Barcelona

L'Hotel Cotton House acull una pop-up de cuina típica d'aquest estat mexicà

El xef mexicà Ignacio Loyola

El xef Israel Loyola va aprendre a cuinar en un restaurant anomenat Montserrat. Sembla un senyal del destí, ara que ha vingut a visitar l'Hotel Cotton House a Barcelona, la terra de la Moreneta. Fins aquí ha portat tota la saviesa recollida al llarg d'anys treballant amb la cuina oaxaquenya, dins de Mèxic però també en places tan competitives com Nova York. Té, entre d'altres, el reconeixement que va rebre el seu restaurant Jacinto 1930 com a millor de Mèxic el 2016. A l'hotel de la Gran Via barcelonina hi oferirà un menú degustació de cinc temps i aperitius basat en les seves especialitats. Costa 60 euros i acaba el 4 de desembre. Pez limón, salsa macha, mole, taquitos o insectes són alguns dels ingredients que conjugarà Loyola abans de marxar de la capital catalana.

2.
Pizza quadrada (i gironina)

Nascuda durant el confinament, Squadra acaba d'arribar a Barcelona

Una de les imategs promocionals de Squadra Pizza Lab

Quatre joves gironins van decidir durant el confinament que una pizzeria seria el seu gran projecte. I així ha estat. Acaben d'obrir a la Via Augusta de Barcelona amb la idea de convertir-se en un referent del lliurament a domicili a la capital catalana. A banda de la seva voluntat de triomfar aquí després de tenir resultats notables a Girona i d'haver obert ja a la Cerdanya, destaca el fet que la seva pizza està deformada. És a dir, és quadrada. Gestos comercials a banda, defensen el plaer de menjar-se una de les seves pizzes basant-se en el fet que la seva massa mare està fermentada 72 hores, que és "lleugera i cruixent" i que els seus ingredients són de qualitat i de proximitat.

3.
Boulevard, al cor de la ciutat

El nou local és al passeig de Gràcia de Barcelona

Una foto de l'interior del restaurnat Boulevard

Al passeig de Gràcia entre Aragó i València és on la ciutat batega a diari més fort. Botigues, bancs, turistes... allà hi ha de tot! Per això podria semblar difícil que hi hagués un local tranquil. Però existeix: el nou restaurant Boulevard i la seva decoració com si fos un bosc es converteixen en un oasi en ple centre de la capital catalana. L'amanida de llagostins, el lingot de foie, l'steak tartar, l'arròs del senyoret, el risotto de tòfona negra i parmesà o el tomahawk d'un quilo són, al costat de tota mena de peces de sushi, el segell d'aquest local, que elabora les seves pròpies postres.

4.
Torna el Café San Telmo

Nou interiorisme i nova carta per a un clàssic de l'Eixample

Isidro Marqués a la porta del renovat Café San Telmo

A la bonica cruïlla entre la Diagonal i el carrer de Casanova de Barcelona, ha tornat el Café San Telmo, el primer local del Grup San Telmo que Isidro Marqués va obrir a Barcelona. Després d'un breu parèntesi per provar una altra fórmula, aquest clàssic s'ha imposat en forma de local que pot resultar ideal a qualsevol hora del dia, des del primer cafè del matí fins a la darrera copa de la nit. Amb un interiorisme canviat, la carta també s'adapta als rigors gastronòmics del moment, però sense canviar la seva essència. En aquest establiment que tant va fer per divulgar el gintònic a la ciutat s'hi poden degustar plats que venen de tot arreu. Per exemple, les mandonguilles de curri verd, els tacos de cochinita pibil, el ceviche de corbina, el papelón de presa ibèrica o la coliflor amb espècies orientals.

5.
Pizza col·laborativa

Una massa gruixuda que et porta a Detroit i al Panjab

La nova pizza de Beibi Jalebi per a Four Corners

La pizzeria Detroit-style Four Corners s'ha aliat amb el restaurant Baby Jalebi per presentar un parell de pizzes no aptes per als ortodoxos d'aquesta creació italiana. El local dels baixos de l'Hotel The Hoxton del Poblenou ha col·laborat amb els xefs del Baby Jalebi per signar dues noves creacions per a la seva carta que van debutar el 18 de novembre i que duraran només un mes. La primera és la Kima Masala, feta amb un guisat de vedella especiat, mozzarella, cheddar madurat, coriandre i salsa de iogurt. La segona, l'opció vegetariana, és l'Okra Masala, molt semblant a l'anterior, tot i que canvia la carn per okra especiada i guisada. Totes dues opcions es poden degustar en els formats S (16 €) i L (26 €).

6.
La tardor arriba al Quirat

'Guanciale', 'panna cotta' de caqui, castanyes i carrabiners omplen una carta que estima la tardor

Alguns dels plats de tardor del Quirat

El restaurant que Víctor Torres té al cinc estrelles Intercontinental de Barcelona s'ha obert de bat a bat a la tardor amb dos menús que no deixen lloc als miraments. El primer menú del restaurant Quirat, anomenat 18K, combina tradició, modernitat i innovació amb plats com la torrada amb mantega fumada i guanciale fet a casa, el fricandó, la ventresca de tonyina i castanya o unes postres a base de panna cotta de caqui i llimona en textures. Val 55 euros. El segon, anomenat 24K, porta a la taula dotze plats degustació, entre els quals trobem delícies com la cassoleta de carrabiner i caviar, el cep del Montseny amb budell de bacallà i el seu pil-pil, l'arròs melós amb ortigues de mar i plàncton o unes postres a base de caramel i brètzel.

7.
Jacqueline, la teva nova cita nocturna

Toni Cano obre aquest local al carrer Enric Granados, punt neuràlgic de les nits barcelonines

Una de les sales interiors del Jcqueline

Toni Cano, hereu d'una important nissaga de l'oci nocturn a Barcelona, s'estrena en solitari a Jacqueline, un establiment on passar-ho bé des de primera hora fins a l'última. El local té dos restaurants, una cocteleria i una barra. Associat amb l'estudi d'arquitectura Rockwell, aquest espai de tres pisos està inspirat en Jacqueline Picasso i inclourà també música en viu. En l'àmbit gastronòmic, la seva carta és tan eclèctica com la seva proposta en general. El restaurant més gran –hi caben 80 persones– inclou plats per compartir d'orígens molt diversos, la barra és 100% japonesa i el restaurant petit –45 persones– és el que ofereix música en directe fins a les 3 de la matinada. Hi ha un menú degustació per 59 euros que no inclou les begudes. S'inaugura aquest divendres, 25 de novembre.

8.
Boa-bao aposta per Sichuan

El restaurant panasiàtic incorpora temporalment una selecció de receptes d'aquesta regió xinesa

Un dels nous plats del restarant Boa-bao

El restaurant panasiàtic de la plaça Letamendi de Barcelona, el Boa-bao, s'ha guanyat un lloc al cor de locals i visitants que adoren el menjar indi, xinès o japonès, entre altres gastronomies asiàtiques. El 15 de desembre començarà a oferir alguns plats específics de la cuina de la regió xinesa de Sichuan, molt reconeguda internament al gran país asiàtic. Entre els plats elegits hi ha el pollastre kung pao –un saltat de pollastre amb chiles secs i cacauets fregits–, el porc guisat dues vegades o el tofu mapo, la recepta més famosa de tofu xinès. Al Boa-bao hi afegeixen unes broquetes de gambes a la planxa amb pasta mala a l'estil de Sichuan; una sopa de noodles Dan Dan, amb carn picada de porc, fideus d'ou i pak choi. Per últim, també una cansalada de porc en dues coccions amb bimi.

9.
Per sopar com a casa (de Vivi)

El restaurant Fauna, a l'Hotel Kimpton Vividora, deixa en segon pla les lliçons intel·lectualitzades habituals de l'alta cuina

El xef Jordi Delfa, del restaurant Fauna, a l'hotel Kimpton Vividora

A l'Hotel Kimpton Vividora de Barcelona tenien clar des del primer moment que la Vivi havia de ser el seu gran reclam. Ara, el seu restaurant Fauna ha fet un pas més en aquest sentit perquè vol que els seus visitants se sentin com si anessin a casa d'un amic. Bé, en aquest cas, d'una amiga: la Vivi. Per al seu renovat menú volen que els comensals estiguin tranquils, a gust i s'ho passin bé amb el que mengen, que essencialment és cuina catalana. Entre els plats elegits pel xef Jordi Delfa per a la renovada proposta hi ha el caneló de carn rostida i foie, salsa Soubise i formatge Comté; unes mongetes de Santa Pau amb coca cruixent de peus de porc, botifarra de perol i cigaletes; fricandó de presa ibèrica de gla, brioix salat i camagrocs; un steak tartar de vaca madurada de Girona; i arròs Parellada amb calamarcets, sípia i gamba vermella de Blanes.

10.
Reobre el Tendiez

A tocar de la platja del Somorrostro però molt tranquil, aquest restaurant no té res a envejar als del seu voltant

El restaurant Tendiez està ubicat als baixos del Sofitel Barcelona Skipper

El xef David Andrés té un peu a la platja barcelonina de la mà del Tendiez, un restaurant d'hotel que queda gastronòmicament molt allunyat del concepte que molts tenen de les cuines d'aquesta mena d'establiments. Amb una estrella al Somiatruites d'Igualada, Andrés ha unit forces amb el xef José Sánchez per dissenyar una carta en què el producte de proximitat és el rei d'aquest acabat de reobrir local. Entre els plats per compartir, resulten interessants l'amanida russa amb ventresca de tonyina, envinagrats i maionesa de plàncton; les croquetes de calçots, i el pop fumat amb escuma de patates fregides. A banda d'arrossos com el melós de gamba i l'arròs de pagès amb botifarra, bolets de temporada i maionesa de pebre vermell de la Vera, els principals es debaten a parts iguals entre carns i peixos. En el primer grup destaca el xai farcit de bolets i dàtils, cuscús de coliflor i vinagreta de menta. En el segon, el fricandó de parpatana de tonyina vermella. Tenen un menú degustació per 59 euros que no inclou begudes.

'Bonus track': Relax i bona teca amb vistes al mar

L'Hotel Dolce Sitges mescla la seva cuina marinera i actual amb activitats de 'wellness'

Un dels plats habituals de la carta del restaurant de l'Hotel Dolce Sitges

Abans que arribi Nadal, a l'Hotel Dolce Sitges han preparat un paquet que dona molt de si per a la gent a qui li agrada menjar però també per a la gent a qui li agraden les activitats típiques del wellness. El cinc estrelles ha dissenyat un paquet anomenat Winter Relax & Foodie, que inclou un dia de relaxació al seu spa combinat amb cava a la benvinguda, un menú de 3 plats per dinar al seu restaurant Terrassa La Punta i accés de 90 minuts a les àrees aquàtiques i esportives del Dolce Vital Spa. El restaurant té plats de temporada com els cors de carxofes rostides amb botifarra de casa Oms, crema de nyàmeres i tòfona; l'arròs de muntanya amb bolets, papada, botifarra i galta amb mantega de ceps; el melós de xai amb salsifís, camagrocs i castanyes; o la lluerna al forn amb carxofes, cebetes i tripa de bacallà. El paquet –una gran idea de regal!– costa 45 euros.

stats