Societat 29/09/2022

Yllanes reclama a Brussel·les programes específics per descarbonitzar les Illes

El vicepresident del Govern trasllada la voluntat que les Illes arribin al 55% de reducció d'emissions i al 35% del consum energètic el 2030

Patrícia Segura
2 min
Yllanes trasllada a Brussel·les la necessitat de programes específics en transició energètica per a les Illes.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica s'ha reunit aquest dijous amb representants de la Comissió Europea i el Parlament Europeu. Juan Pedro Yllanes els ha traslladat la voluntat que les Illes arribin al 55% de reducció d'emissions, al 35% del consum energètic i al 40% de penetració de renovables el 2030. Però ha reclamat que perquè això passi fa falta una regulació específica per a les Balears. "Hem traslladat quines són les polítiques que desenvolupam a les Balears en matèria de transició energètica, però volem ser més ambiciosos i anar en sintonia amb l'altre arxipèlag per ser els primers territoris que es descarbonitzin a l'Estat", ha declarat després de la reunió.

A més, ha explicat la intenció d’adaptar el marc regulador balear en consonància amb la normativa europea i poder avançar la descarbonització de les Illes Balears. Actualment, la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears estableix que per a l’any 2030 les Illes han de tenir un 35% de penetració de renovables. En aquest punt, el vicepresident ha explicat la intenció d’augmentar un 5% més la penetració per al 2030 i assolir el nou objectiu del 40%. "Hem reclamat que ens tinguin informats dels moviments legislatius d'Europa per poder avançar. Volem reformar la llei del 2019 i hem posat de manifest que necessitam una regulació específica per a les Illes", ha dit Yllanes.

Noves fonts d’energia

També ha demanat que Europa tingui en compte les especificitats i singularitats de les Illes en el procés de descarbonització i impuls de noves fonts d’energia. Per això, ha reclamat que les institucions tinguin en compte programes específics per a les illes: "Ens tracten com si fóssim Europa continental, i no ho som. Tenim les nostres pròpies necessitats i urgències. Volem traslladar la necessitat d'aquest territori insular que no té cap tracte diferenciat en la legislació europea".

"Els plans per a illes són necessaris, perquè som territoris més necessitats que el continent per reduir emissions i consum d’energia. Som més fràgils, i és per això que duim uns dies fent front comú amb les Canàries per tal que es tinguin en compte les nostres consideracions". ha afegit el vicepresident. Yllanes ha estat acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, qui ha asseverat durant les reunions que "a les illes som els primers a notar els efectes del canvi climàtic, però tenim l’oportunitat de ser espais perfectes per ser descarbonitzats abans".

stats