Vi de la Terra Mallorca celebra el Dia del viticultor i reafirma el seu camí cap a la DO
Un dels moments més emotius de la jornada ha estat el lliurament del premi Vinyòvol, que enguany ha recaigut en Miquel Adrover Bordoy, conegut com a 'Rubio', un viticultor de 82 anys
PalmaLa finca de Son Mesquidassa, a Felanitx, ha celebrat el Dia del viticultor, un esdeveniment organitzar per Vi de la Terra Mallorca, que ha reunit més d'un centenar de viticultors i cellers, per reconèixer la tasca d'un sector estratègic per a la pagesia illenca. La jornada ha començat amb la celebració de l’Assemblea General Anual, on la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida, ha fet balanç de les principals actuacions de l'any 2024. Ha estat un exercici de creixement per a la institució, amb 80 cellers inscrits i més de 300 viticultors treballant en una superfície de 1.900 hectàrees de vinya en producció.
Un dels projectes més destacats ha estat el Raïm Wine Fest, que enguany cercarà consolidar-se a Palma després de l'èxit de la seva primera edició al parc de la Mar, amb més de 15.000 assistents. A més, s'han impulsat estudis científics per reforçar la singularitat dels vins de la IGP, com la zonificació de vinyes a càrrec de l'investigador de la UIB Jaume Vadell. En aquest sentit, Vi de la Terra Mallorca manté el seu compromís amb la consecució de la Denominació d’Origen (DO), un objectiu ferm per al futur immediat.
Entre els reptes de futur, destaca la proposta de creació d’una ruta enoturística que abraci totes les comarques productores de l’illa. Aquesta iniciativa, que s’ha proposat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, cerca fer valdre el patrimoni vitivinícola i fomentar el coneixement d'aquest sector entre residents i visitants.
Premi Vinyòvol per a Miquel Adrover
Un dels moments més emotius de la jornada ha estat el lliurament del premi Vinyòvol, que enguany ha recaigut en Miquel Adrover Bordoy, conegut com a Rubio, un viticultor de 82 anys nascut a Manacor i establert a Felanitx. Aquest guardó reconeix la seva trajectòria vital dedicada a la vinya i la seva aposta per la modernització del sector als anys vuitanta. Adrover va ser pioner en la selecció varietal, combinant varietats autòctones com el Premsal, Macabeu, Callet i Mantonegro amb varietats foranes com Syrah, Merlot, Cabernet i Ull de Llebre. La seva innovació en el sistema de plantació i mecanització ha estat clau per millorar la qualitat del raïm i el rendiment de les vinyes.
Com a cloenda d’aquesta jornada de celebració, els assistents han compartit un dinar i han gaudit d’un conjunt d’activitats especials per homenatjar el sector vitivinícola de Mallorca.