Tribunals
Societat 08/02/2023

El TSJIB veu incertesa i dubtes interpretatius a la llei del 'només sí és sí'

La sala Civil i Penal recorda que un dels principis bàsics del dret penal és la retroactivitat de la llei més favorable al reu

ARA Balears
2 min
Seu del TSJIB a Palma.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha fet referència a la "incertesa" i els "dubtes interpretatius" que suposa la Llei de garantia de la llibertat sexual, coneguda col·loquialment com la llei del 'només sí és sí'. La sala Civil i Penal s'ha pronunciat en un escrit, on considera que aquesta norma és "clarament beneficiosa" i desestima un recurs presentat per la Fiscalia contra la rebaixa a un violador, a qui inicialment es va imposar una condemna de nou anys, segons ha informat Europa Press. L'escrit defensa l'actuació de l'Audiència Provincial, que va rebaixar els anys de presó d'aquest individu a vuit, i considera aquesta mesura "d'acord amb el criteri objectiu".

En aquest sentit, l'escrit fa referència a la nova redacció de la llei del 'només sí és sí', que modifica els delictes contra la indemnitat sexual i que té com a mesura més rellevant l'eliminació de la diferència entre agressió i abús. A més, la norma no conté disposicions transitòries amb criteris interpretatius per als casos en què la reforma ha establert delictes i penes més favorables que la normativa derogada. "El legislador ha decidit menystenir el retret penal del delicte de violació" amb la nova llei, diu el TSJIB, que recorda que la nova llei estableix una pena que oscil·la entre els 4 i els 12 anys, mentre que en la norma anterior era d'entre 6 i 12 anys de presó. També assenyala que el tipus agreujat de violació "resulta igualment més beneficiós" perquè, encara que el màxim de la pena és igualment de 15 anys, el límit mínim ha passat de 9 anys d presó a set. "La norma actual és clarament més beneficiosa", afirma l'escrit.

El TSJIB recorda que un dels principis bàsics del dret penal és la retroactivitat de la llei més favorable al reu, és a dir, que no es podrà imposar una pena més greu que l'aplicable en el moment que s'hagi comès la infracció. Si després la llei disposa d'una pena més lleu, s'haurà d'aplicar aquesta. Així, davant "la incertesa i els dubtes interpretatius" de la llei del 'només sí és sí', es prèn en consideració el principi pro reo.

stats