Societat 29/04/2021

Un de cada tres infants està sota el llindar de la pobresa a les Illes, segons estimacions d'Unicef

El director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, Serafín Carballo, adverteix que cada vegada veu "més intents d'autolesió per part de menors"

2 min
Uns nens mirant pel balcó durant els dies de confinament

Palma""Les primeres estimacions diuen que un nin de cada tres està sota el llindar de la pobresa a les Illes Balears", ha indicat aquest dijous el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), Serafín Carballo, durant la seva compareixença a la Comissió d'Assumptes Socials, Drets Humans i Esports, a petició de Ciutadans. No obstant això, Carballo ha puntualitzat que aquestes primeres xifres sobre l'impacte de la pandèmia en la pobresa infantil les va aportar Mercedes del Pozo, d'Unicef, i que "encara no estan confirmades".

A més, el director de l'OBIA ha assenyalat que "de les 30.000 llars compartides que hi ha a les Balears segons l'INE, 10.000 tenen menys de 48 metres quadrats" i que "hi ha una quantitat indeterminada de famílies que conviuen en una sola habitació". També ha destacat que "durant el 2020 i el 2021 s'han augmentat entre un 50% i un 100% les demandes d'ajuda als serveis socials municipals o bancs d'aliments".

Si bé Carballo ha destacat el paper de mesures com l'Ingrés Mínim Vital, ell aposta per "ampliar els requisits de les convocatòries d'ajuda perquè arribin a més gent". "La població diana d'aquestes ajudes no és només la que pateix pobresa extrema, sinó també la que està sota el llindar de la pobresa", ha explicat. De fet, "el pas de risc de pobresa a pobresa severa és molt curt" i més tenint en compte que "el model econòmic de la societat balear fa que la Comunitat lideri els índexs de desigualtat".

El director de l'OBIA ha comparegut a la comissió parlamentària vuit mesos després que ho demanàs Ciutadans, el 6 d'agost de 2020, arran de la memòria anual de l'OBIA del 2019, que alertava de la situació de pobresa en què vivien molts menors d'edat de les Illes ja abans de la pandèmia. Només un dia abans de presentar l'anuari, Carballo va informar dels resultats d'una enquesta feta a prop de 17.000 infants i adolescents sobre la percepció que havien tingut de la pandèmia, que revelava que un 12% afirmava que s'havia sentit malament o molt malament.

Més intents d'autolesió

En aquest sentit, el cap de l'OBIA ha advertit aquest dijous que "s'han duplicat les consultes a l'IB-Salut i als pediatres per nins amb problemes d'obesitat, ansietat o depressió, i fins i tot d'intents d'autolesió". Ell mateix ha assegurat que cada vegada veu que "hi ha més intents d'autolesió per part de menors", atès que rep cada setmana totes les telefonades fetes per aquests motius, tant d'adults com d'infants. Carballo ha xifrat l'increment d'aquests casos en "20 o 30 més cada any", els quals demostren que "ara emergeix la part que no veiem de l'iceberg".

Davant això, "el sistema educatiu hi pot tenir un paper molt important", ha afegit, i això s'està veient en els casos notificats pel Registre Unificat de Maltractament Infantil de les Illes Balears (RUMI). "El RUMI ha davallat perquè els infants no són a l'escola i no ens podem adonar del que passa", ha dit Carballo. A la memòria del 2020, que l'OBIA preveu publicar en menys d'un mes, "es plantejaran anàlisis amb relació al RUMI que seran bastant interessants", ha avançat el seu director.

stats