Successos

El motor d'un tendal automàtic, possible causa de l'incendi de València

Un curtcircuit elèctric podria haver desencadenat les flames que van calcinar l'immoble

2 min
L'edifici en flames de València, amb un dels blocs totalment calcinat

ValènciaAvança la investigació sobre l'origen del virulent incendi que dijous va devorar un edifici a València, en què van morir deu persones. Tot i que el jutjat va decretar el secret de sumari, segons l'informe preliminar resultant de la inspecció de la Policia Científica, el foc podria haver començat per un curtcircuit en el mecanisme d'un tendal motoritzat a l'apartament 86. El cos ha acabat les feines de revisió de l'immoble incendiat al barri valencià de Campanar i ara totes les mostres d'ADN són a la comissaria central per analitzar-les, segons informa Efe.

Mentre que la façana ventilada i el revestiment de material combustible podrien ser el motiu de la ràpida propagació de les flames, els investigadors assenyalen un motor que va curtcircuitar com a possible origen de l'incendi que va devorar un edifici de 14 plantes en poc més d'una hora. La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, ha reiterat que totes les qüestions i investigacions sobre les causes de l'incendi estan sota secret de sumari arran de les informacions que ja parlaven d'un possible origen elèctric del foc.

"Deixarem que la Policia Científica faci la seva feina, i a través de les vies pròpies de la Policia Judicial, en el moment en què es puguin donar aquestes informacions, es donaran", ha afegit. Sobre l'estat de l'edifici, ha assenyalat que aquesta qüestió s'anirà veient al llarg de la investigació, a requeriment de l'autoritat judicial per a aquelles coses que necessiti.

Més revisions

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat que el consistori i el Col·legi d'Arquitectes de la ciutat estudiaran l'existència d'edificis amb materials semblants a l'immoble calcinat al barri de Campanar. Segons la popular, l'incendi exigeix una "reflexió" sobre què cal fer amb els edificis construïts en la mateixa època i amb les mateixes tècniques constructives, i també ha donat per fet que altres administracions analitzaran que decisions cal adoptar perquè la problemàtica va "molt més enllà" de la ciutat de València. En aquest sentit, Catalá ha recordat com divendres la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ja va anunciar que "caldrà estudiar què ha passat en Campanar i aportar solucions perquè no es repeteixi".

En la mateixa compareixença, l'alcaldessa de València ha explicat que els veïns afectats començaran a arribar a l'immoble que el consistori va adquirir recentment al barri Safranar entre avui i demà i que podran quedar-s'hi fins que sigui necessari. També ha detallat que un centenar de persones ja han sol·licitat ser reallotjades en aquest edifici. Finalment, Catalá ha avançat que el consistori suspendrà el cobrament dels rebuts d'aigua per als veïns afectats i que negocia amb les companyies elèctriques fer el mateix. També s'ha aturat el cobrament del rebut de l'IBI dels habitatges afectats.

stats