Mèdia

Taylor Swift ja és milmilionària: els detalls de la seva fortuna

La revista econòmica 'Bloomberg' ha analitzat els beneficis de la cantant més escoltada del món

3 min
Taylor Swift al concert de The Eras Tour celebrat a Las Vegas el març d’aquest any.

BarcelonaEl 1989, una nena rosseta d'ulls blaus va néixer en un poble de poc més de 4.000 habitants a l'estat de Pensilvània. Només amb 16 anys ja va evidenciar que la seva música no deixava indiferent, i el títol del seu primer disc reivindicava presència: Taylor Swift. I n'ha tingut. Les 11 cançons de country que contenia el primer EP que va llançar es van vendre a una velocitat vertiginosa: 40.000 còpies en una setmana. Dues setmanes després entrava dins dels vint millors àlbums de Billboard. Després de 17 anys i deu àlbums, Swift és la cantant més escoltada del món. L'acceleració trepidant de l'èxit ha marcat el ritme i la vida d'aquesta jove, que, segons els càlculs conservadors de Bloomberg, ja és milmilionària.

Taylor Swift s'ha convertit en l'eina més preuada per a les productores i l'estrella més venerada pels milions de fans que acumula al món. La més que favorable sinergia entre producció i consum ha fet que al llarg dels anys la de Pensilvània hagi anat acumulant ingressos amb escreix, que ha materialitzat en objectes de luxe i propietats. I no només això. Swift també ha diversificat la seva riquesa entre diferents empreses i projectes que sovint queden ocults pel silenci mediàtic. Però sumant tot aquest capital dispers, quina és la fortuna exacta de Taylor Swift? Aquesta ha estat la pregunta que s'ha fet la revista econòmica Bloomberg.

I aquesta és la resposta: mil milions d'euros. La xifra és el resultat de la recerca de la investigació de l'editorial nord-americana. Per bé que se sap que no s'han localitzat ni quantificat algunes de les inversions i propietats de l'artista, Bloomberg ha tingut en compte diferents components: el valor del seu catàleg —que va regravar el 2019, després que el seu antic mànager vengués els drets d'autor de les seves cançons i que representa 380 milions d'euros—, els beneficis dels seus concerts —entre entrades i marxandatge sumen un total de 350 milions d'euros—, la monetització de les reproduccions de YouTube i Spotify —114 milions—; el valor de les seves cinc cases —104 milions més— i el dels drets d'autor de la venda de la seva música —76 milions—. Tot plegat representa una fortuna de 1.024 milions d'euros.

Aquesta xifra estratosfèrica no ha tingut en compte, per exemple, inversions que no s'han pogut rastrejar, la gestió d'empreses que es desconeixen i també objectes de valor diversos, com joies o vehicles. Els autors de l'estudi també han afirmat, de forma categòrica, que la gira The Eras Tour, formada per 146 concerts, ha estat l'impuls més gran de les seves finances. Segons Bloomberg, la de 33 anys ja ha recaptat més de 662 milions d'euros amb la venda de les entrades, el que significa que després de descomptar les despeses de l'escenari i del seu equip, s'embutxacaria al voltant de la meitat d'aquesta quantitat. La calculadora de la gira encara no ha acabat de sumar, si es té en compte que les dates d'actuacions poden ampliar-se, igual que també poden créixer els seus ingressos amb la venda de samarretes i dessuadores. Tal és l'eufòria financera dels números verds —verdíssims — de The Eras Tour, que Swift va decidir donar una bonificació de 50 milions d'euros als seus col·laboradors del tour.

Externalitats

L'imperi financer que ha forjat l'estrella provoca que tot impacte que generi a la societat sigui magnificat. Com molts dels milionaris del planeta, Taylor Swift també té jets privats. En el seu cas no és milionària, sinó milmilionària i aquesta multiplicació de capital fa que no escatimi despeses en els desplaçaments. Els més de 170 viatges amb jet privat de l'any 2022 la van convertir en la famosa que més contamina de tot el planeta. Yard, l'auditoria de la Universitat de Yale, va calcular que Swift havia generat, només amb els seus vols privats un total de 8.293,54 tones de CO₂, amb vols d'una mitjana de temps de tan sols 80 minuts.

Els moviments de les grans xifres del seu compte també generen impactes positius. Taylor Swift no ha estat l'única de beneficiar-se de la gira, també n'han tret profit les ciutats on ha actuat. Es calcula que la set vegades designada artista de l'any ha aportat més de 4.000 milions d'euros a l'economia estatunidenca, i encara li queden nou actuacions en aquest país. Per exemple, els seus sis concerts a Los Angeles van generar un benefici a la ciutat de 140 milions d'euros, segons Los Angeles Times.

stats