Salut
Societat 20/11/2022

La tardor et deprimeix? Surt a fer esport per la muntanya

Els especialistes apunten que aquests mesos són ideals per gaudir d'activitats a la natura que ajuden a millorar la salut física i mental

6 min
Una noia corrent pel bosc

BarcelonaLa tardor és una d’aquelles estacions que poden semblar amb poca ànima. Després de l’estiu, que és una època esplendorosa, de vida al carrer, de fer plans, de vacances, de disbauxa, de llum, de poca roba..., de sobte, sense ni adonar-nos-en, totes aquestes coses es van esfumant. Cada dia hi ha menys llum, comença a fer fred, passem moltes més hores tancats amb horaris molt marcats i ens anem cobrint de roba. Però... què us semblaria trencar aquesta rutina uns instants?, sigui durant el cap de setmana o en algun moment del dia, i submergir-vos en un bany de colors rogencs, en jornades fresques però encara agradables, en boscos humits, en una costa solitària, en muntanyes que es van tenyint de blanc. La tardor és un dels millors moments de l’any per a la pràctica d’alguns esports que ens mantindran en contacte amb la naturalesa. Segons tots els especialistes, aquests mesos previs a l’hivern són ideals per estar actius i gaudir d’uns paisatges i d’unes llums molt especials.

Deixant de banda aquells esports que podem practicar tot l’any, sigui perquè són interiors, com anar al gimnàs, a nedar, jugar a futbol sala o a bàsquet, o més vinculats a instal·lacions fixes com el tenis o el pàdel, la llista d’esports que podem practicar durant la tardor no queda pas curta: equitació, bicicleta, senderisme, muntanyisme, escalada, running, piragüisme... I, si ens hi fixem bé, tots tenen una estreta relació amb la naturalesa.

Dues noies en un caiac
Una excursionista passejant pel bosc

Tots els professionals relacionats amb aquests esports coincideixen que la tardor és un dels moments ideals per fer senderisme, gaudir d’una sortida amb bicicleta, anar a córrer o fer una excursió en caiac perquè la temperatura és moderada, amb matins frescos o fins i tot freds, però migdies temperats i agradables, i, entre altres coses, “fa que l’esforç físic es toleri millor que a l’estiu”, afirma Marta Gallach, responsable de les excursions organitzades de la Unió Excursionista de Vic. Quan fem activitats a la natura, sempre hem de tenir molt present –i sobretot a la tardor– que la meteorologia és canviant i molt viva; per tant, és important revisar la previsió per a la jornada i “portar roba suficient d’abric per garantir una baixada sobtada de temperatura o per si ens sorprèn la pluja o la neu”, continua Gallach.

Algunes de les zones més boniques on practicar el senderisme o la bicicleta són “la zona de les fagedes o més boscoses, ja que el canvi de coloració de les fulles és preciós”, explica la Marta. És un dels espectacles que ens regalen els nostres boscos que val la pena experimentar i a mesura que avancen els dies i anem canviant de finals de setembre a octubre i ja ben entrat el novembre, el més adequat és anar baixant de cota i evitar les zones per sobre dels 1.500 metres per no topar-nos amb la neu inesperadament.

El que no pot faltar a la motxilla

Per fer una sortida a la muntanya “és important que a la motxilla no hi falti mai una manta tèrmica, que val molt pocs diners i ens pot salvar en cas d’accident o de topar-nos amb una situació de fred inesperada; aigua i alguna cosa de menjar; uns guants i un tubular o gorra; una petita farmaciola; un ganivet i mapa o ressenyes d’on anem i GPS. El telèfon ben carregat i no l’utilitzarem mai com a GPS”, especifica Gallach.

Dues dones en bicicleta pel bosc

Per a aquells que optin per la pràctica de la bicicleta i tinguin ganes d’iniciar-s’hi, Eduard Kirchner, propietari de Cicloturisme Tours, ens explica: “Hi ha una modalitat de bicicleta, molt estesa a Europa i menys en el nostre territori, que anomenem de cicloturisme que és ideal per la seva versatilitat. Es tracta d’una bicicleta amb una posició més confortable que una BTT amb la possibilitat de posar diferents neumàtics amb tacs o sense, fins i tot amb amortidors; per tant, amb facilitat per moure’s per terrenys molt diferents”.

Les altres modalitats de bicicleta que tenim són “la BTT o bicicleta de muntanya, que és la més estesa a la nostra zona però que si no es vol anar per trialeres i camins molt tècnics no ens cal; la bicicleta de carretera, que seria per a persones ja amb certa experiència, i la bicicleta de gravel, per a aquells practicants amb cert nivell però que prefereixen apartar-se de les carreteres i estar més en contacte amb la naturalesa”, especifica Kirchner.

No podem deixar de banda les bicicletes elèctriques, que obren un ventall molt ampli a persones amb menys nivell físic o que volen gaudir d’una activitat al medi natural amb menys demanda. Per a la pràctica de la bicicleta durant la tardor val la pena “retardar l’horari de sortida per escapolir-se del fred de primera hora i tornar a casa al migdia per tal d’evitar les pluges de tarda o que es faci fosc”, afegeix Kirchner.

Rutes de cicloturisme

Arreu del territori trobarem zones precioses i molt interessants on practicar el cicloturisme: la plana de Vic, el Bages, la zona de l’Empordà, els entorns de Girona, la plana de Lleida o el delta de l’Ebre són alguns dels exemples més destacats i que durant la tardor es poden gaudir sense la massificació dels mesos d’estiu.

Si bé és cert que a la tardor, tradicionalment, plou més i podria semblar que els esports a la natura no són tan adequats, l’Eduard insisteix: “No cal que el dia sigui radiant per poder gaudir d’una bonica sortida amb bicicleta. Caldrà portar un paravent i tenir en compte que el terra pot estar més relliscós o ens podem trobar amb una mica més de fang, però si ens cauen quatre gotes pot ser també molt gratificant”. I, finalment, val la pena parlar d’una pràctica que pot semblar només restringida a l’estiu com el caiac, sigui de riu, de pantà o de mar. “L’aigua encara està calenta, els colors del mar i del cel són preciosos i hi ha bona llum fins a les sis de la tarda”, explica Eva Negra, propietària de Tourist Service Llafranc, i continua: “Per a aquelles persones a qui els agrada la fotografia el paisatge és sublim i amb la calma de l’època també és molt més fàcil poder veure grans bancs de peixos”.

Amb l’estiu i les vacances i la massificació de la costa ja enrere, qui practica caiac durant la tardor gaudeix d’un mar més calmat, amb molta menys navegació i amb l’oportunitat d’accedir a cales de manera més íntima i solitària. “Tenim molts grups d’estrangers: suecs, irlandesos, francesos i americans, però no massa demanda autòctona”, explica Negra.

Per a qualsevol activitat que fem al mar, igual que a la muntanya, tractant-se de la naturalesa i, per tant, d’un medi canviant, sempre caldrà revisar la meteorologia, però en aquest cas Negra ens recomana que “si es té previst fer l’activitat un dia concret, es llogui el caiac i s’hi vagi encara que la previsió no sigui la més adequada; cal veure-ho in situ i revisar la previsió, mirar el cel i el mar abans de sortir”.

El que no podem deixar de banda de cap de les maneres és el material de seguretat, l’abric adequat per a l’època de l’any i unes senzilles recomanacions: “Cal portar camiseta, paravent i tubular per si refresca; per descomptat, una armilla salvavides i el telèfon en una bossa estanca; sortir contra el vent perquè la tornada sigui més fàcil i calcular bé el temps perquè no ens sorprengui la nit”, finalitza Negra.

En resum, que la tardor no sigui l’excusa per no continuar fent activitats i buscant noves experiències. És una època ideal per fer escapades amb família o amb amics durant els caps de setmana, per conèixer zones pròximes però precioses que no ens demanen gaire desplaçament i que ben segur que ens sorprendran. Hi ha tota mena de professionals que ens hi poden acompanyar o guiar sigui durant tota la sortida o durant la preparació. A Catalunya tenim una oferta molt variada i rica per practicar esports a tots els nivells i per a totes les edats.

stats