Llengua
Societat 31/03/2023

'Un tallat, per favor': el diccionari per promoure l'ús del català als bars

La guia recull més de 650 termes especialitzats i s'ha editat en català-castellà-anglès

ARA Balears
2 min
Vocabulari en català especialitzat per la restauració

PalmaUn tallat, per favor, és un recopilatori de vocabulari per promoure l’ús de la llengua catalana en el sector de la restauració. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, dirigida als professionals de la restauració. La guia recull més de 650 termes especialitzats i s'ha editat en català-castellà-anglès.

Segons Llorenç Carrió, “el recull ajudarà a redactar en la llengua pròpia de Palma les cartes i les pissarres d’aquests establiments i a relacionar-se en aquesta llengua amb els clients que ho desitgin. Volem contribuir a garantir el dret d’usar-la que tenen els ciutadans de les Illes Balears segons la legislació vigent”. En aquesta línia, el regidor també posa a disposició dels bars i restaurants el Servei d’Assessorament Lingüístic de l’Ajuntament de Palma per obtenir ajuda per redactar les cartes en català.  

El llibret es repartirà als cursos de restauració i hoteleria de PalmaActiva, l’Escola de Restauració de la UIB, les patronals del sector, etc. També se’n podrà recollir un exemplar a la mateixa àrea d’Educació i Política. A més, es podrà consultar i descarregar al web de l’Ajuntament de Palma (a l’apartat de Dinamització lingüística de l’àrea d’Educació i Política Lingüística). El vocabulari s’estructura en dues parts: una relació de termes distribuïda per tipus de menjar i consumició i un vocabulari genèric, amb els termes ordenats alfabèticament i la seva equivalència en castellà i anglès, i un índex alfabètic per a cada llengua. 

Servei de Dinamització Lingüística de Palma

El Servei de Dinamització Lingüística, activat el juliol de 2020, ha treballat per fomentar la llengua catalana a Palma. Des dels seus inicis, ja ha donat servei a un miler de persones: 875 participants a les seves activitats i 200 que hi han fet consultes. A més, s’ha ofert informació a entitats diverses –sobretot escoles– del teixit social de la ciutat.  Entre les activitats més destacades, cal esmentar que s’han fet 45 visites guiades per a nouvinguts i persones interessades a millorar el seu nivell lingüístic, clubs de lectura fàcil i de conversa, tallers per aprendre català mitjançant dinàmiques teatrals i reforços d’estiu de català per a l’alumnat nouvingut.

stats