Societat 04/07/2022

Tinc covid: què he de fer?

Tenir covid pot ser una experiència desconcertant, però és possible fer-se un guió de com afrontar la malaltia

Knvul Sheikh, The New York Times
6 min
Un edifici de Cornellà il·luminat durant el confinament pel coronavirus

Les noves versions de l’òmicron, conegudes com a BA.4 i BA.5, són motiu de preocupació per a les autoritats sanitàries de Sud-àfrica i Europa, on el nombre de casos no para d’augmentar. I als Estats Units, tot i que la subvariant BA.2 és encara la prevalent, les noves variants del coronavirus s'han detectat en alguns estats com ara Califòrnia, Missouri o Massachusetts. I tot sembla indicar que cadascuna d’aquestes subvariants esquiva més la immunitat que la versió original de l’òmicron, la qual cosa vol dir que pots contagiar-te fins i tot estant vacunat o havent patit la malaltia anteriorment.

Saber a què t’enfrontes un cop et contagies de covid pot generar confusió. Quan t’has de fer la prova? Quant de temps durarà la infecció? Com passava amb les variants anteriors del coronavirus, tant la BA.2 com les noves variants són completament imprevisibles pel que fa tant a la durada com als símptomes.

Per complicar encara més les coses, no pots saber amb exactitud amb quina variant t’has contagiat. “No és una cosa de la qual s’informa”, diu el doctor Stuart Ray, especialista en malalties infeccioses a la Facultat de Medicina de la John Hopkins University, a Baltimore. Però el que has de fer si et contagies és el mateix, independentment de quina sigui la variant implicada. Hauries de marcar en el calendari quin és el primer dia que tens símptomes, controlar el nivell d’oxigen a la sang amb un oxímetre de pols i estar atent a qualsevol senyal que indiqui que la malaltia avança per un camí perillós, com ara respirar amb dificultat o sentir dolor al pit.

L’evidència científica disponible sembla indicar que la BA.2 no genera una malaltia més greu que les variants anteriors d’òmicron (que a la vegada són menys greus que la delta). Però, com explica el doctor Ray, no hi ha dos pacients iguals, i mentre que la majoria només experimenten símptomes lleus i es recuperen en una setmana (més o menys), n’hi ha que poden desenvolupar una malaltia greu.

Això és el que has de saber sobre el contagi per covid, pas a pas:

Quan (i amb quina freqüència) t’has de fer un test de covid

Les noves subvariants del coronavirus avancen a gran velocitat i les persones amb símptomes poden començar a trobar-se malament dos o tres dies després d’entrar en contacte amb el virus, explica Aubree Gordon, epidemiòloga de la Universitat de Michigan. Alguns dels símptomes inicials són molt semblants als de la grip o el refredat comú, i van des del mal de gola a la congestió nasal, passant per la tos o la febre. Algunes persones també perden l’olfacte o el gust, tenen mal muscular, mal de cap, molèsties intestinals i erupcions cutànies. “Jo em faria la prova tan bon punt apareguessin els primers símptomes”, afirma la doctora Gordon.

Si et fas un test d'antígens hauries de mantenir les precaucions fins i tot en el cas de donar negatiu; a més, hauries de repetir el test passades entre 24 i 48 hores, diu l'epidemiòloga. Pot ser que el virus encara no s’hagi multiplicat fins al nivell necessari per ser detectat en un test fet a casa. Si passats uns dies els símptomes no han desaparegut, però continues donant negatiu, hauries d’optar per un test PCR, que té més capacitat per detectar rastres del virus.

Fins i tot si t’has posat la vacuna i les posteriors dosis de record, els anticossos que et protegeixen desapareixen amb el temps, cosa que et deixa exposat a una infecció. Als EUA les autoritats sanitàries han donat el vistiplau a una nova dosi de record per a les persones grans i les que pateixen trastorns mèdics que les fan vulnerables a emmalaltir de forma greu. I tot i que la infecció amb òmicron pot generar una certa immunitat, no tanca la porta a infeccions futures amb noves subvariants.

Un resultat positiu en el test d’antígens ens indica que podem transmetre la malaltia a altres persones. Si estem en una situació de risc, és important posar-nos en contacte amb rapidesa amb els serveis sanitaris.

Una dona teletreballant durant el confinament.

Quant trigaré a recuperar-me

Tot i que els primers símptomes del covid són els mateixos independentment de la variant, el que sí que ha canviat és l’evolució de la malaltia, explica el doctor Roy Gulick, cap de malalties infeccioses del Presbyterian/Weill Cornell Medical Center de Nova York. Alguns pacients només experimenten símptomes lleus, d’altres veuen com la febre o altres símptomes comencen a remetre passats cinc o sis dies. El període que va des del dia 5 fins al 10 des de l’inici dels símptomes és crucial, perquè és aleshores quan algunes persones empitjoren de sobte.

“Les principals causes d'hospitalització són les dificultats per respirar i el baix nivell d’oxigen a la sang”, diu el doctor Gulick. Si tens algun d’aquests símptomes, posa’t en contacte urgentment amb els serveis sanitaris, especialment si fa una setmana que et vas posar malalt.

Afortunadament, la gent infectada amb òmicron i les variants properes té menys probabilitats d’acabar a l'hospital que amb les anteriors onades de covid, explica Gulick. “Encara que algú requereixi hospitalització, el seu estat és menys greu i acostuma a passar menys dies a l’hospital”, comenta. “També és menor el risc que el pacient evolucioni desfavorablement quan està ingressat”.

Tot i això, Gulick insisteix en la importància de contactar amb els serveis sanitaris després de donar positiu, i no esperar a tenir problemes respiratoris, per si és possible medicar-se per evitar que els símptomes empitjorin. 

Hi ha persones que una setmana després de l’inici de la malaltia veuen empitjorar el seu estat tot i que, paradoxalment, tenen la sensació que els símptomes són més lleus. Els investigadors han descobert que aquesta segona fase de la malaltia és una característica força específica del covid, afirma el doctor Chaz Langelier, especialista en malalties respiratòries a la Universitat de Califòrnia, a San Francisco. En la primera fase de la malaltia el teu cos s’enfronta a concentracions molt elevades del virus i pots tenir febre –un senyal que el teu sistema immunitari està duent a terme una dura batalla–. Els experts especulen amb la possibilitat que les persones que pateixen una segona fase de la malaltia podrien ser víctimes d’un efecte dòmino causat per la inflamació o per l’augment en la concentració vírica un cop deixen de prendre medicació antiviral; les conseqüències d’aquest procés són la reaparició de la fatiga, el dolor muscular i al pit, congestió nasal o dificultats respiratòries.

Afortunadament, la combinació entre la immunitat que proporcionen les vacunes o les infeccions prèvies, per una banda, i l’arribada de variants menys severes, per una altra, fan possible que la majoria de persones es recuperin completament en dues setmanes.

Un monitor de l’Agrupament Escolta Terra Nova fent-se un test antígens a la Farmàcia Basté, al Clot.

Quan puc sortir i trobar-me amb altres persones?

Si ja no tens molèsties o no has tingut febre en 24 hores, i si la resta de símptomes han millorat, el Centre pel Control i Prevenció de Malalties dels EUA diu que es pot deixar el confinament un cop passats cinc dies. Això sí, cal continuar portant mascareta en presència d’altres persones durant com a mínim cinc dies més.

El problema és que aquest consell es va fer tenint en compte les primeres variants del covid, i alguns experts es mostren preocupats per si poden animar la gent a trencar amb el seu aïllament massa aviat. L’anàlisi de les dades de la variant original d’òmicron mostra que, cinc dies després d’iniciar-se els símptomes, un de cada dos pacients continua tenint la capacitat d’infectar altres persones.  

Tant la doctora Gordon com la resta d’experts insisteixen en la importància de fer-se tests en els dies finals del confinament, per estar convençuts que tot va bé. “Fes-te un test el dia 5, i si dones positiu fes-te'n un altre el dia 7”, explica Gordon. Els tests d'antígens que podem fer a casa funcionen bé a l’hora de determinar si la càrrega viral és elevada i si som contagiosos. Si experimentes un increment víric i dones positiu de nou després d’haver donat negatiu durant dies, és molt important que tornis a començar el procés d’aïllament des de zero i esperis abans de tornar a la feina o a socialitzar amb altres.

Quan donis negatiu i mostris una millora en els símptomes pots concloure que tot està en ordre. Amb tot, és sempre una bona idea reprendre la teva vida normal amb tranquil·litat i a poc a poc.

Copyright The New York Times

Traducció Isidre Estévez

stats