La salut mental al món laboral, un estigma per reduir
El 90% de les persones amb problemes no s’han sentit capaces de parlar-ne obertament a la feina
BarcelonaLa importància de la salut mental en els entorns laborals ha guanyat reconeixement els últims anys a causa del seu impacte en el benestar general dels empleats i en el rendiment de les organitzacions. Anteriorment, la salut mental se solia passar per alt o es considerava una qüestió personal aliena al món laboral i els seus desafiaments eren sovint subestimats o ignorats. Però la societat avança cap a una més gran consciència i comprensió de la salut mental a causa d’una cobertura i un debat més ampli sobre el tema.
Obertament acaba de presentar un informe que visibilitza l'estigma en la salut mental que hi ha a les organitzacions catalanes. Aquesta entitat de referència a Catalunya en la lluita contra l’estigma considera necessari generar dades de coneixement públic sobre com la salut mental impacta ara mateix en els nostres entorns laborals.
La mostra recull 103 enquestes a empreses i 623 a treballadors. Pel que fa a les empreses, les dades són fruit de les respostes que ha transmès personal de direcció o responsables de recursos humans. Respecte als treballadors, la mostra s'ha realitzat sobre el conjunt de les plantilles, independentment si les persones tenen o no un problema de salut mental.
L’informe posa l’accent en el desconeixement del tema, perquè només el 34% de les persones treballadores saben què és l’estigma en salut mental i les seves implicacions en l’àmbit laboral. És a dir, només un de cada tres treballadors sap què és l’estigma en salut mental.
Els problemes de salut mental són més comuns del que podria semblar. El 40% dels enquestats consideren dolent o regular el seu estat de salut mental actual. L’estigma, doncs, és una realitat. I el 52% dels treballadors que han deixat d’anar a la feina per un problema de salut mental n'han amagat el motiu real.
El 50% de les petites i mitjanes empreses consideren els seus caps més pròxims i accessibles per parlar de salut mental, xifra que contrasta amb el 29% de les grans empreses. A més, el 90% de les persones que han tingut problemes de salut mental no s’han sentit capaces de parlar-ne obertament a la feina. Un dels motius és la discriminació per raons de salut mental. El 45% dels treballadors creuen que una persona amb problemes de salut mental seria tractada injustament i discriminada a la feina.
Hi ha uns quants mites lligats a l’estigma en relació amb la salut mental en l’entorn laboral. Alguns inclouen la idea que aquestes persones són febles o incompetents, que no poden exercir de manera efectiva la feina o que la salut mental és només un problema personal i no té relació amb la feina. Aquests mites perpetuen l’estigma i dificulten l’accés a l’ajuda i el suport necessaris. El 60% dels treballadors que han tingut un problema de salut mental no han deixat d’anar a la feina. El 37% de les persones amb problemes de salut mental tenen por de demanar ajuda per l’impacte en el seu futur laboral.
I les empreses en són conscients. El 76% afirma preocupar-se per la salut mental, però la xifra cau al 47% si preguntem al personal sobre aquest compromís de l’empresa i encara baixa més, fins al 38%, si responen les persones amb problemes de salut mental. Encara hi ha camí per millorar. El 74% dels treballadors no han rebut cap mena de suport de l'empresa per gestionar els problemes de salut mental relacionats amb la feina. Només el 31% dels mànagers consideren que tenen prou eines de l’empresa per gestionar els problemes de salut mental i estigma. El 68% dels treballadors amb problemes de salut mental situen la feina com una de les causes de la seva condició.
Perspectiva de gènere
És important destacar la perspectiva de gènere en l’anàlisi de la salut mental en l’entorn laboral. Les dones sovint s’enfronten a desafiaments addicionals a causa de rols i expectatives tradicionals de gènere, discriminació i desigualtats en el lloc de treball. Això pot tenir un impacte negatiu en la seva salut mental. D’una altra banda, els homes poden tenir més dificultats a l’hora de demanar ajuda o detectar que estan passant per un problema de salut mental. És fonamental abordar les desigualtats de gènere i promoure la igualtat en l’entorn laboral per crear un ambient més saludable per a tot el personal. El 14% de les dones amb problemes de salut mental són tractades injustament de manera habitual per la seva condició, davant del 8% dels homes.
Les conclusions de l’informe són la base de la campanya Hi guanyem tots. La proposta de comunicació d’enguany d’Obertament persegueix la reducció de l’estigma vinculat a la salut mental en l’àmbit laboral i la millora de la cultura empresarial a través de la conscienciació de la societat en general i del món laboral en particular.
És per això que la campanya també ha estat protagonitzada per les entrevistes que ha fet Albert Om a alguns dels activistes. El periodista ha indagat en les experiències personals en el seu entorn laboral. A les entrevistes, també hi han participat els companys de feina dels activistes per aportar la seva opinió i perspectiva. La campanya també ha comptat amb la representació i el punt de vista del món empresarial. Els seus professionals hi han aportat idees sobre la manera d'implicar l’empresa en la superació de l’estigma en l’entorn laboral.
Els prejudicis com a barrera
“Cal el suport de l’administració i el compromís de les empreses per eliminar l’estigma que construeix el mite que les persones amb problemes de salut mental no són productives i, per tant, no interessen a les organitzacions”, assegura Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental.
“Els prejudicis són una gran barrera per abordar la salut mental. Per això creiem que lluitar per combatre’ls és una de les primeres necessitats per crear un ambient segur per compartir i treballar els temes relacionats”, opina Georgina Martí, directora de People a Kave Home.
D'altra banda, Catalina Guevara, Head of People and Culture d'Allianz, posa de manifest que "les empreses han de tractar la salut mental com un tema estratègic i parlar-lo. D'aquesta manera guanya l'empresa, guanya el treballador i guanya la societat". Guevara recorda que "la salut mental afecta tota la població i a tots els nivells". Finalment, David Sancha, Mental Health Officer de Seat Cupra, subratlla que "no pots evitar que existeixi el tabú però sí que pots crear sistemes que hi donin suport", i que "les empresas es preocupen entre d'altres coses perquè ho estan veient en els seus números de producció".
L’informe es completa amb una llista de recomanacions i bones pràctiques per a empreses. Per resoldre inquietuds, facilitar més informació i oferir suport, Obertament ha creat una pàgina web especial: www.higuanyemtots.org.