‘Reunions de grup familiar’, una nova tècnica d’intervenció social
PalmaLa prevenció en l’àmbit dels serveis comunitaris i les experiències innovadores en l’àmbit de la protecció infantil varen centrar ahir i despús-ahir les jornades ‘20 anys treballant pels drets de la infància’, organitzades per l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor de les Illes Balears.
Martina Erpenbeck, pedagoga social, va donar a conèixer una nova metodologia de treball en protecció infantil basada en l’empoderament de la família i el seu entorn: reunions de grup familiar (en anglès, Family Group Conference).
Aquesta tècnica d’intervenció social consisteix a dur a terme reunions de presa de decisió que apleguen menors amb la seva família i la seva xarxa de suport en sentit ampli, amb l’objectiu de trobar solucions conjuntes a situacions de crisi o dificultats familiars.
“La família és qui decideix el dia i el lloc”, va destacar Erpenbeck, i una persona “facilitadora” s’encarrega de preparar la reunió i elaborar una llista d’implicats juntament amb la família. Durant la trobada, que pot durar fins a sis hores, cada un dels implicats exposa la situació actual, després es reserva un temps per a la família i tota la xarxa escollida, i finalment es decideix i presenta un pla d’acció. “El pla ha de ser concret, amb compromís, acceptable, factible i supervisable”, va dir.
Erpenbeck va defensar que aquesta tècnica és aplicable a totes les famílies i “és tasca de la facilitadora fer que tothom se senti segur i negociar amb aquells membres que no hi volen participar”.
Implantació a les Balears
Serafí Carballo, director de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, va qualificar aquesta metodologia de “gir copernicà” i va animar els professionals presents a reflexionar-hi i va oferir-se a facilitar formació a aquelles persones interessades.