Societat 01/02/2019

Els residus de Palma creixen un 5,4%, tot i que la majoria són reciclables

Només un 0,19% de l'increment dels nous residus correspon a rebuig

S. Vidal
2 min
Emaya presenta un estudi per millorar el tractament de la matèria orgànica a Palma

PalmaEls ciutadans de Palma varen generar un 5,4% més de residus el 2018 respecte de l'any anterior. Les bones notícies són que, d'aquest percentatge, només el 0,19% era rebuig; la resta eren fems reciclables.

Emaya ha presentat aquest divendres un balanç de l'any passat quan, de mitjana, el 24,65% dels fems es reciclaren. Tot i que l'increment és considerable respecte del 20,74% de 2017 i el 15,36% de 2015, no s'assolirà la fita europea del 50% prevista per a l'any 2020. "Ja sabíem que no hi arribaríem, haurem de demanar una pròrroga", ha confessat la presidenta de l'empresa municipal, Neus Truyols.

Els motius principals que, segons Truyols, han suposat un increment del reciclatge entre la població són, d'una banda, les polítiques actives de l'Ajuntament i, de l'altra, la implicació de la ciutadania. La presidenta d'Emaya ha recordat la inversió que s'ha fet aquesta legislatura per instal·lar més contenidors de recollida selectiva. Només en el cas del vidre l'increment respecte dels que ja hi havia ha estat del 20%.

Ara bé, també ha recordat que durant el darrer any, a causa dels reiterats incendis provocats, Palma ha perdut 350 contenidors, cosa que ha suposat una despesa d'uns 350.000 euros per al Consistori. "No tenim cap novetat sobre això, només podem lamentar els incendis", ha dit referint-se a la darrera crema.

Pel que fa a xifres absolutes durant el 2018, Emaya va recollir 245.885 tones de residus, 185.271 de les quals eren de rebuig i el 60.614 restant, diverses fraccions de la recollida selectiva. Els increments més grans es varen donar en el reciclatge de l'oli, seguit dels punts verds i del material orgànic, un sistema que es va posar en marxa ara fa un mes en sis barriades diferents i que ha tingut un gran èxit, ja que el 99% d'allò que s'ha recollit és matèria orgànica.

stats