Salut
Societat 22/03/2023

Per què sempre estic congestionat?

Aquesta afecció crònica és un fet molt més freqüent del que sembla i pot tenir a veure amb les al·lèrgies ara que comença la temporada

Dani Blum / The New York Times
4 min
Una persona mocant-se en una imatge de recurs.

Nova YorkUna congestió crònica és més que un refredat. Això passa quan el nas s'obstrueix i després xiula o fa soroll al respirar. A més, et fa mal la cara i els paquets de mocadors acaben formant part del teu ecosistema, ja que no hi ha manera que desaparegui. Segons Mark Dykewicz, al·lergòleg i immunòleg de l'Escola de Medicina de la Universitat de Saint Louis, la congestió crònica és freqüent, però tractar-la pot acabar sent complicat, ja que hi ha diverses causes possibles.

Hi ha molts possibles desencadenants de la congestió nasal, com els irritants domèstics i laborals, les al·lèrgies i les infeccions de les vies respiratòries. "L'anatomia del nas també en pot ser una de les culpables", afegeix Dykewicz. Els passa a aquelles persones que neixen o desenvolupen un envà desviat, de manera que la fina paret de cartílag i l'os que separa les fosses nasals dreta i esquerra no estan al centre. Això provoca que una de les fosses nasals sigui més gran que l'altra i fa que la més petita es pugui obstruir amb facilitat. Algunes persones també es congestionen quan l'envà i les estructures pròximes s'afebleixen i comencen a cedir amb el temps, o quan els cornets —que són petites plaques òssies dins del nas que netegen, escalfen i humidifiquen l'aire que es respira— s'engrandeixen.

El problema de les al·lèrgies

Les al·lèrgies estacionals són una font molt habitual de congestió, sobretot si, a més de secreció nasal, tenim els ulls plorosos i ens piquen, i hi sumem esternuts. Però també hi ha altres tipus d'al·lèrgies ambientals que poden tapar-nos el nas durant tot l'any. Sarah Hochman, professora adjunta de medicina a l'Escola de Medicina Grossman de la Universitat de Nova York, diu que "el pèl, la caspa, la saliva i l'orina dels animals domèstics poden engrandir i inflamar els teixits tous del nas, la qual cosa provoca congestió, de la mateixa manera que els àcars de la pols". A més, els irritants quotidians, com els perfums, els gasos de fuita dels vehicles i el fum dels cigarrets, poden fer que el nas reaccioni. Les infeccions virals com el refredat comú, la grip i el covid també poden provocar congestió, igual que la pneumònia vírica. Altres factors que s'han de tenir en compte són els canvis de temperatura i la humitat, encara que algunes persones pateixen inflamació crònica sense una causa coneguda.

Segons Hochman, si el nas es manté tapat de manera persistent durant més de dues setmanes, especialment després d'un refredat, és possible que es tracti d'una sinusitis, és a dir, una inflamació del teixit dels sins paranasals. Altres signes reveladors dels quals es pot patir són el mal d'orella, la febre i el dolor que sentim al tocar-nos les galtes. Si tens congestió i també et fa mal la cara o el front quan t'inclines (per a lligar-te els cordons de les sabates, per exemple), Hochman apunta que podria ser un altre signe d'infecció i has de buscar atenció mèdica.

La congestió també pot ser un subproducte sorprenent d'alguns medicaments, com el Viagra i alguns medicaments inhibidors de l'ECA (enzim convertidor d'angiotensina) que redueixen la pressió arterial, segons Dykewicz. Així doncs, si pateixes congestió crònica, és important que investiguis els possibles efectes secundaris dels medicaments o suplements que estiguis prenent i consultis amb el metge que te'ls va receptar.

Com eliminar la congestió

"Pot semblar senzill, però abans que res hem d'intentar buidar el nas tant com puguem, mocant-nos suaument amb un mocador de paper", explica Raj Sindwani, otorrinolaringòleg de la Clínica Cleveland. Podem utilitzar un aerosol nasal dels que ajuden a irrigar els conductes nasals dues o tres vegades al dia, però a més és important mantenir-nos hidratats, ja que els líquids ajuden a diluir la mucositat del nas i permeten que dreni més fàcilment. Alguns medicaments que es poden comprar sense recepta poden ajudar a combatre la congestió, però si es fa es recomana llegir bé els prospectes. Una altra opció és una dutxa de vapor que també pot ajudar a obrir les fosses nasals

Si la causa principal de la congestió són les al·lèrgies, el metge pot recomanar un antihistamínic oral per als símptomes lleus. Aquests medicaments són segurs a llarg termini, explica Hochman, però si els necessitem durant una o dues setmanes serà millor que consultem un metge. Per als símptomes més greus, els aerosols nasals medicinals també poden ajudar, però alguns són més segurs que d'altres quan se'n fa un ús prolongat. “Amb alguns aerosols no hi ha problema, es poden utilitzar durant molt temps", assegura Raj Sindwani.

Però els aerosols nasals que contenen descongestionants com l'oximetazolina o la fenilefrina no han d'aplicar-se més de tres a cinc dies. En cas de fer-ho es corre el risc de patir el que els metges anomenen congestió de rebot. Això passa perquè aquests medicaments fan que els vasos sanguinis es contreguin, la qual cosa obre el nas durant un breu període i ens alleuja, però després, si s'utilitzen repetidament, les superfícies mucoses del nas poden inflamar-se i algunes persones s'acaben trobant pitjor que abans. Existeix cert risc que després d'un ús prolongat d'aquests aerosols nasals, la inflamació esdevingui persistent i demani un tractament addicional, afegeix Dykewicz.

Finalment, cal vigilar que la congestió crònica no interfereixi en el dia a dia, ja que hi ha gent que acaba sent "addicta al medicament”, alerta Dykewicz. Llavors cal buscar el consell d'un otorrinolaringòleg perquè investigui si aquell nas té un problema estructural o si la persona pateix alguna infecció crònica.

stats