Benestar
Societat 30/01/2024

Quants productes per a la pell necessitem?

Segons els experts, les rutines d'uns quants passos poden provocar inflamacions, brots i altres problemes cutanis

Jessica DeFino / The New York Times
4 min
Una persona posant-se crema en una imatge de recurs.

Laura Read, que va ser influencer de bellesa a Londres, no entenia per quin motiu li sortien erupcions a la pell. Solia col·laborar amb empreses de cosmètics per als seus tutorials de YouTube i tenia a la seva disposició una àmplia gamma de locions, pocions i cremes per tractar precisament problemes cutanis. Però cap semblava ajudar-la. Read explica que durant anys va haver de lluitar contra "un front ple de grans i èczemes a les galtes". Amb el temps, es va fixar en "la quantitat de productes que provava i que s'aplicava". Es va limitar a fer servir un netejador i una crema hidratant ("res de sèrums, tònics, mascaretes") i els seus problemes de pell es van resoldre en qüestió de setmanes.

Mary Schook, esteticista de famosos establerta a Nova York, també ha viscut aquesta situació. Diu que els seus clients hi solen acudir inflamats i confosos: tenen accés als "millors" productes que els diners poden comprar, però el seu cutis està "pitjor" que mai. "Cada cota és una missió de coneixement", diu Schook: "La gent estressa molt la pell amb un ús excessiu de productes dermatològics".

Els experts afirmen que els influencers i les celebrities no són els únics que ho experimenten. A mesura que les rutines de la pell s'han anat convertint en tendència a les xarxes socials i les vendes de productes continuen pujant, els consumidors que les compren també tenen problemes cutanis.

Per què els productes estressen la pell?

Els brots i altres problemes de pell es produeixen per moltes raons, des de l'estrès psicològic fins a les hormones, però l'aplicació excessiva de productes també n'és una causa comuna, afirma la dermatòloga britànica Sonia Khorana. La barrera cutània és la capa més externa del cos i la primera línia de defensa del sistema immunitari, assenyala Tamia Harris-Tryon, professora de dermatologia al Centre Mèdic Southwestern de la Universitat de Texas. La barrera cutània, formada majoritàriament per proteïnes i greixos, ens protegeix de les amenaces ambientals, també conegudes com a factors estressants. Entre aquests hi ha la llum solar, els contaminants, els al·lèrgens, els irritants i els microbis.

"La barrera és com una armadura que destrueix els agressors fins a fer-los inofensius", explica Ron Robinson, químic cosmètic resident a Nova York. Però l'exposició prolongada a qualsevol d'aquests factors estressants pot exigir massa a la nostra pell". Els ingredients dels productes per cuidar la pell també poder ser factors estressants. Tots aquests ingredients que apliquem a la pell són una altra possible amenaça que la barrera ha d'avaluar, explicar Robinson.

"Com més productes fem servir, més difícil resulta a la pell fer la seva feina i augmenten les possibilitats que sorgeixin més problemes", afegeix Harris-Tryon. L'ús excessiu de productes sovint causa sequedat, vermellors, erupcions, taques i dermatitis. A més, pot propiciar brots d'afeccions cutànies subjacents com acne, rosàcia, èczema i psoriasi. Però "és possible desestressar la pell", assegura Khorana: només cal recordar que menys és més.

Què hauries d'eliminar de la teva rutina?

Per començar, "agafa't unes vacances dels anomenats actius", recomana Whitney Bowe, dermatòloga de Nova York. Aquests ingredients “activen” canvis a la superfície de la pell i inclouen retinoides, vitamina C, peròxid de benzoïl i àcid làctic. Sovint es venen per "combatre les arrugues o igualar el to de la pell", però Robinson afirma que els resultats impressionants sovint comporten conseqüències indesitjables. Bowe assenyala que també cal renunciar a qualsevol netejador facial que provoqui tibantor o picor a la pell, perquè són signes d'alteració de la barrera cutània.

Khorana diu que aquesta condició s'ha de tenir molt en compte sobretot en el cas dels netejadors que contenen surfactants com el lauril sulfat sòdic, perquè aquesta mena d'ingredients poden causar "sequedat, irritacions i èczemes". Bowe també recomana evitar els productes amb alcohols, exfoliants, olis essencials i fragàncies, que poden irritar. I es planteja la possibilitat de renunciar a les tovalloletes, perquè fregar la pell pot resultar perjudicial. En resum: "Si un producte t'irrita o t'envermelleix la pell, no el facis servir", diu Harris-Tyron. El mateix es pot aplicar als productes que generen formigueig o picor.

Llavors, com hauria de ser la teva rutina?

Mentre la teva pell es cura, tots els experts recomanen cenyir-se a les coses bàsiques: netejador, humectant i bloquejador solar. "Fes servir un netejador suau, sense espuma i amb un pH equilibrat", recomana Khorana, i esbandeix-te amb aigua tèbia. Tan sols cal rentar-se la cara dues vegades al dia, assenyala Bowe. "Si vols saltar-te aquest pas al matí i només esquitxar-te la cara amb aigua, és perfectament acceptable".

Busca una crema hidratant amb propietats que "calmin, suavitzin i nodreixin" i posa-te'n sobre la pell humida al matí i a la nit. Bowe suggereix fórmules que continguin ingredients coneguts per afavorir la barrera cutània com esqualens, els olis de jojoba i gira-sol i les ceramides.

Pel que fa a la protecció solar durant el dia, Bowe comenta que els minerals fets amb òxid de zinc són més suaus que les fórmules químiques. Khorana comenta que la pell pot tardar unes quatre setmanes a recuperar-se, així que cal seguir de totes totes la nova rutina. "És important tenir paciència mentre la pell es repara", diu. Schook sosté que, després de veure la millora, els seus clients gairebé mai tornen a les rutines anteriors. "Si veuen resultats amb aquest enfocament tan simplificat, per què haurien de tornar enrere?", conclou.

La importància de rentar-se la cara

Segurament saps que t'has de rentar la cara, però potser no saps ben bé per què o quina és la millor manera. La dermatòloga Patricia Farris explica que la neteja de la pell elimina els greixos, la brutícia, les cèl·lules mortes, el maquillatge i els contaminants ambientals. Aquesta acumulació pot obstruir els porus i causar acne. A més, els contaminants poden provocar la producció de radicals lliures, que contribueixen a l'envelliment de la pell.

La majoria de les persones es renten la cara dues vegades al dia, però si tens la pell sensible o seca, amb un cop ja n'hi ha prou, comenta Hope Mitchell, dermatòloga de Perrysburg (Ohio). Rentar-se la cara més d'un cop, afegeix, pot malmetre la capa més superficial de la pell i provocar vermellor, picor, sequedat i erupcions cutànies. Per triar el netejador facial correcte, has de tenir en compte el tipus de pell. Farris recomana fer servir un netejador hidratant si es té la pell seca, un netejador en gel o espumós per a pells greixoses i un producte suau i sense perfum per a pells sensibles. Farris afegeix que no cal gastar-s'hi una fortuna. Les marques de farmàcia com Neutrogena, CeraVe i la Roche-Posay funcionen molt bé.

stats