ESPÈCIE INVASORA
Societat 28/04/2018

La primera vespa asiàtica de la primavera ja ha estat capturada a Mallorca

S’han instal·lat més de 300 trampes per a la velutina per evitar-ne l’expansió

Maria Cifre
3 min
La primera vespa asiàtica                 de la primavera ja ha estat capturada a Mallorca

PalmaLa primera vespa asiàtica o velutina del 2018 ha estat detectada i capturada aquest mes d’abril a Bunyola, la zona de Mallorca on més nius se n’han detectat de moment. “Això ha permès que s’aturi la formació d’un niu nou”, explica la tècnica de protecció d’espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Irene Garneria.

La captura de la vespa reina fundadora s’ha fet mitjançant una de les 300 trampes instal·lades per part del laboratori de zoologia de la Universitat de les Illes Balears i el Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib). Es preveu que en els propers mesos s’instal·lin més trampes, que podrien arribar a les mil.

Erradicar l’espècie

Els efectes de qualsevol espècie invasora són molt perjudicials a les Illes, on els ecosistemes són més vulnerables. La gran majoria d’extincions històriques són degudes a espècies invasores. En concret, la vespa asiàtica és una depredadora d’altres insectes i d’abelles autòctones, la qual cosa presenta un perill per a l’apicultura i per a la pol·linització de multitud d’espècies silvestres i cultivades.

La comunitat autònoma de les Illes Balears és l’única del món que, juntament amb la Gran Bretanya, du a terme una recerca activa de nius de vespa carnissera asiàtica per retirar-los. L’objectiu és erradicar aquesta espècie. “Feim una feina bastant capdavantera per erradicar la població de la vespa velutina, però encara no podem parlar d’erradicació, tot i que hi som a temps”, explica la biòloga de la UIB Mar Leza.

La detecció de l’insecte es pot fer mitjançant dues vies diferents, una de les quals és la col·laboració ciutadana. “Els avisos dels apicultors i particulars són de vital importància, ja que gràcies a aquests avisos l’any passat es varen detectar el 50% dels nius”, assenyala Garneria.

Quan un ciutadà té la sospita que pot haver vist una vespa asiàtica, ha d’avisar el Cofib o bé a través del telèfon 607554055; enviant un correu electrònic a especies@dgcapea.caib.es o bé mitjançant l’aplicació mòbil Vespapp.

L’altre mètode de detecció és mitjançant les trampes i el seguiment dels tècnics. A través d’aquest seguiment, els tècnics localitzen el niu i el retiren. Llavors es congela per tal de poder ser estudiat. Si durant l’estudi s’hi troben mascles, aquella zona es considera perillosa, ja que les vespes es podrien reproduir. Si és així, aquell indret serà d’especial protecció l’any següent.

Aspecte i funcionament

La vespa asiàtica presenta unes carecterístiques semblants a l’espècie autòctona. Alguns dels aspectes identificatius són que és un insecte de dimensions grosses, ja que pot fer entre 3 i 3,5 cm. Té el toràx negre i la meitat de les cames són grogues. A la part de l’abdomen hi té una línia groga.

A la primavera, les reines es desperten d’hibernar i comencen a construir el niu primari. Aquest és de forma circular, de la mida d’una pilota i de textura molt fràgil. La reina construeix les cel·les per a les obreres; quan aconsegueix formar un equip de deu individus, comencen a construir el niu secundari.

Aquest és de grans dimensions i pot arribar a pesar 9 kg. L’entrada de les vespes s’ubica a la part lateral i superior i hi tenen cabuda uns 10.000 individus, 300 dels quals seran reines l’any següent.

Antecedents

La vespa velutina és originària del sud-est asiàtic i va ser introduïda a França l’any 2004. L’octubre del 2015 se’n va detectar i eliminar el primer exemplar de niu a Mallorca, concretament a la vall de Sóller, a la zona del mirador de les Barques. La detecció es va dur a terme trenta dies després de l’avís d’un apicultor de la zona.

El 2016, a través del programa de control de la vespa velutina, es detectaren nou nius de l’espècie invasora; i durant el 2017 en varen ser vint a deu municipis diferents .

stats