Societat 04/04/2019

Unes 500 persones moren cada any a les Balears a causa d'un ictus

Ictusnet reuneix experts europeus per millorar l’atenció a pacients afectats per aquesta patologia

Ara Balears
2 min
Els participants al curs han practicat les noves tècniques amb simuladors molt realistes / GOIB

Palma"L’ictus és una de les patologies de més alt impacte en termes de salut, atès que implica importants costos personals, familiars i socials i, per tant, és una preocupació per a tots els responsables polítics", ha manifestat la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui ha afegit que prop de 500 persones moren cada any a les Illes per aquesta causa i que un de cada sis balears patirà un ictus durant la seva vida.

Gómez ha facilitat aquestes dades durant la benvinguda als assistents a la reunió d'Ictusnet, un projecte europeu finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) que disposa d'un pressupost total de més de 1.700.000 euros. L’objectiu és promoure la col·laboració en investigació i innovació a fi de millorar l'atenció integrada i la qualitat de vida dels pacients afectats per un ictus, tot això amb el suport de noves tecnologies d'anàlisi de dades i d'una xarxa d'excel·lència d'agents, que tindran l'oportunitat de compartir informació, experiències i bones pràctiques.

A la trobada, en l'organització de la qual han participat la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, hi assistiran entre aquest dijous i demà divendres més d'un centenar de professionals de deu organitzacions d'Aragó, les Illes Balears, Catalunya, Navarra, Occitània i el nord de Portugal. A més, Ictusnet té una xarxa de 35 entitats europees associades dels àmbits públic i privat, amb una majoria d'hospitals i centres sanitaris.

Durant la seva intervenció, Gómez ha recordat que les Illes Balears varen ser pioneres a implementar el teleictus, que permetia que el codi ictus arribàs a la població de Menorca i d'Eivissa i Formentera; a elaborar un protocol d'ictus pediàtric i a disposar de la trombectomia mecànica a l'Hospital Universitari Son Espases. Això demostra l'esforç que aquesta comunitat dedica a l'atenció de l'ictus, ha dit Gómez, qui ha afegit que “participar en un projecte que promou la col·laboració en investigació i innovació per millorar l'atenció integrada i la qualitat de vida dels pacients afectats per un ictus, com Ictusnet, constitueix una oportunitat excel·lent per continuar avançant.”

Cada any 2.500 persones patiran mal cerebral adquirit

D'acord amb les dades de la Conselleria de Salut, l'ictus té repercussions importants en l'organització de l'atenció sanitària i requereix professionals altament qualificats per obtenir bons resultats. En termes econòmics, l'impacte directe s'aproxima als 28.000 euros per pacient i any. Però aquesta despesa només representa el 31% del cost total de l'atenció a les persones que han patit un ictus, ja que cal sumar-hi els costos indirectes associats a les seqüeles i als costos socials derivats de la mortalitat prematura.

Cal destacar que l'ictus representa la primera causa del Mal Cerebral Adquirit (MCA). A les Illes Balears, es calcula que cada any 2.500 persones patiran MCA, les seqüeles del qual afecten tant la persona que ha patit l'accident com les persones del seu entorn, ja que té efectes en el camp cognitiu i funcional, i això implica la necessitat de suport per al desenvolupament de les activitats de la vida diària. El 2017, 2.836 expedients d'ajuda a la dependència estaven relacionats amb diagnòstic d'ictus.

Unes 500 persones moren cada a les Balears a causa d'un ictus
stats