Menors
Societat 02/06/2023

Penjar imatges dels fills a la xarxa pot donar material als pedòfils

Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya alerta les famílies sobre el perill de compartir públicament imatges o vídeos dels menors

2 min
9 de cada 10 pares i mares comparteix imatges o vídeos dels seus fills a les xarxes de forma regular

GironaA Espanya pràcticament 9 de cada 10 famílies pengen, almenys una vegada, imatges o vídeos dels seus fills menors d'edat a la xarxa. Fotografies de la graduació, l'actuació de final de curs, l'ecografia de l'embaràs o una sortida de cap de setmana, per presumir amb orgull, compartir la vida quotidiana o recordar moments feliços. Ara bé, sota aquest gest innocent i carregat de bones intencions, s'amaga un perill real que pot anar en contra de la vida dels infants.

Així ho alerta un estudi recent de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que explica que difondre imatges dels menors a Instagram, YouTube o Tik Tok, a més de vulnerar el seu dret a la intimitat, pot desembocar en fets delictius. Per exemple, els ciberdelinqüents poden utilitzar la informació difosa a la xarxa per tramar estafes de suplantació d'identitat o frau en línia; o companys de classe amb mala bava poden aprofitar-les per fer bullying a l'escola en un futur.

A més, les imatges dels nens també poden acabar en mans de pederastes o xarxes d'explotació infantil. Segons dades recollides a l'estudi, el 72% del material confiscat a agressors a qui s'investiga per consumir pornografia i per forçar sexualment menors no són imatges de violacions ni d'explotació, sinó que prové de fotos d'àlbums familiars o imatges a la xarxa que han pogut aconseguir de manera pública i legal. "Tenim la idea que les persones que col·leccionen imatges d'explotació sexual infantil només col·leccionen les que són explícitament sexuals o molt greus, però la realitat és que les imatges no sexualitzades de nens i nenes estan especialment presents en les col·leccions dels agressors sexuals duals", diu Irene Montiel, investigadora de la UOC i coautora de l'estudi. I afegeix: "No pensem que aquella foto innocent de la meva nena jugant a la platja pugui acabar en les col·leccions d'abusadors de qualsevol lloc del món, o que es pugui fer servir com a reclam en un perfil fals per entabanar i seduir altres nens i nenes dels quals abusar". 

Per això, la investigadora recomana a les famílies deixar de publicar imatges dels infants, ja que és molt difícil de controlar i evitar que se'n facin usos perversos. "Una mirada ingènua pot no veure l'ús que d'altres en poden fer, especialment amb les eines que hi ha per editar i manipular aquestes imatges; per tant, és important ser conscient de tots els riscos associats a aquesta pràctica i vetllar per protegir-ne la identitat i la privacitat", conclou Martínez.

stats