Contaminació
Societat 21/06/2023

Palma, la segona ciutat amb més contaminació atmosfèrica per creuers d'Europa

La Fundació Iniciatives Mediterrani denuncia que la informació de Ports IB al respecte no és "transparent" i demanen un "sistema de creuers sostenible"

2 min
Creuers al Port de Palma

PalmaPalma és la segona ciutat amb més contaminació atmosfèrica per creuers d'Europa, amb una concentració de partícules inferiors a 10 i 2,5 micros (PM2 i PM5) de fins a 33,14 micrograms per metre cúbic de mitjana el mes d'octubre, entre les 10 hores i les 14 hores, a la zona portuària.

Així ho ha declarat en roda de premsa aquest dimecres l'especialista en mesures mediambientals de la Plataforma contra els Megacreuers, David López, qui ha presentat les dades del projecte Repensa el turisme a les ciutats portuàries del Mediterrani (ReMed), posat en marxa des de fa un any a través de la Fundació Iniciatives del Mediterrani.

Segons ha explicat López, l'emissió de les partícules PM2 i PM5 està relacionada amb l'entrada i activitat de creuers turístics en el port i afecta als nuclis poblacionals pròxims, podent provocar problemes cardiovasculars i pulmonars. S'estima que l'any passat unes 3.000 persones es van veure afectades per la contaminació en l'aire a la zona de la Bonanova.

A l'octubre de 2022, mes en què es concentren els majors valors de contaminació, van atracar en el port de Palma fins a 85 creuers, una xifra que supera "considerablement" a la resta de mesos.

El president de la Fundació Iniciatives del Mediterrani, Jaume Garau, ha denunciat que la xarxa de sensors de Ports de les Illes Balears no mesura "de manera transparent" els nivells de partícules contaminants en suspensió, per la qual cosa hi ha una "falsa sensació de seguretat".

A més, Garau ha expressat el desig que el canvi de Govern no empitjori la situació en el port i ha afegit que tenen l'esperança que almenys no canviï ni el 2023 ni el 2024 pel fet que ja hi ha acords tancats. També ha afegit que des de la Fundació el que desitgen és un sistema propi de creuers sostenibles i que preferentment volen que aquests siguin "més aviat petits".

Quatre sensors per mesurar la qualitat de l'aire

A escala local, la iniciativa ha consistit en la instal·lació de quatre dispositius homologats per la UE per mesurar la qualitat de l'aire a les zones de la Calatrava, el passeig Marítim, Pere Garau i la Bonanova. En aquesta última es va instal·lar el primer sensor fa un any, per la qual cosa ha estat el dispositiu que s'ha utilitzat per recollir dades, ja que és el que més temps fa que està en funcionament.

stats