Crisi Climàtica

Les onades de calor del juliol a Europa, els Estats Units i la Xina, un resultat de la crisi climàtica

Episodis com el que ha deixat rècords de temperatures a Catalunya ara passen un cop cada 10 anys i seran més freqüents

4 min
Onada de calor a Roma

BarcelonaLes primeres tres setmanes de juliol han estat les més càlides mai registrades al planeta (des que se'n fa el recompte). El diumenge 16 de juliol la Xina va batre el seu rècord històric de temperatura amb 52,2 ºC en una ciutat del nord-oest, Sanbao, i aquell mateix dia els termòmetres arribaven també a 52 ºC a la vall de la Mort dels Estats Units. Dos dies després, el dimarts 18 de juliol, Catalunya batia el seu rècord històric de calor, amb un pic de 45,4 ºC a l'Alt Empordà. La dada catalana és una de les que destaca l'informe del World Weather Attribution, publicat aquest dimarts, un estudi que constata científicament el que molts ja donaven per fet: l'onada de calor d'aquest juliol a Europa, els Estats Units i la Xina ha estat causada pel canvi climàtic.

Segons l'estudi, de fet, una onada de calor com la que han patit especialment Europa i els Estats Units "hauria estat gairebé impossible" sense l'emergència climàtica. La de la Xina podria haver passat un cop cada 250 anys, però amb l'escalfament global que ja experimenta el planeta (avui estem 1,2 ºC per sobre de la temperatura preindustrial, és a dir, de les mitjanes del període 1850-1900) avui dia la probabilitat que tingui lloc un episodi similar al gegant asiàtic és d'un cop cada cinc anys. Alhora, una calorada com la d'aquest juliol a Europa, abans gairebé impossible, ara ja pot passar un cop cada 10 anys a causa de la crisi climàtica, mentre que als Estats Units seria un cop cada 15 anys.

De fet, les onades de calor de l'any passat també van assolir xifres històriques i el juliol del 2022 és considerat encara el més calorós de la història, tot i que probablement serà desbancat pel juliol d'enguany quan se'n pugui fer el càlcul complet. És a dir, hem tingut dos anys seguits d'unes onades de calor que s'esperen ara cada 10 anys. "És un càlcul que diu que ara són un 10% probables, però això no vol dir que hagin de passar exactament després de 10 anys, sinó que en deu anys és molt probable que passi un cop", aclareix l'autora principal de l'informe, Mariam Zachariah.

"El missatge fonamental és que onades de calor com aquestes seran cada cop més freqüents: amb un escalfament global de 2 ºC aquests esdeveniments podrien donar-se un cop cada 5 o fins i tot cada 2 anys a les tres regions", explica a l'ARA per videotrucada Zachariah, investigadora del Grantham Institute i l'Imperial College de Londres. Zachariah admet que la seva investigació no ha calculat quina ha estat la influència d'El Niño –el fenomen cíclic que va arrencar a principis de juliol i que també escalfa el planeta– en les recents onades de calor. Però assegura que, "tot i que probablement hi ha contribuït, El Niño per si sol no explica" l'episodi que acabem de viure.

Un estiu rècord al món

La causa ha estat sens dubte la crisi climàtica, que no només incrementa la freqüència de les onades de calor sinó també la seva intensitat. La d'Europa, per exemple, ha estat 2,5 ºC per sobre del que hauria estat sense canvi climàtic, segons l'estudi, mentre que la dels Estats Units ha estat 2 ºC per sobre i la de la Xina 1 ºC per sobre del que hauria estat sense escalfament global. "El juny passat va ser el més càlid que s'ha registrat per a tot el món i els primers 15 dies de juliol han estat els 15 més càlids de la història. Això vol dir que la possibilitat de tenir un estiu rècord al món no és pas remota", explica també Carlo Buontempo, director de l'àrea de Canvi Climàtic de Copernicus, l'agència europea de monitoratge per satèl·lit. De fet, el passat 4 de juliol es va registrar la mitjana de temperatura global més alta mai registrada: 17,18 ºC.

Les onades de calor estan entre els perills naturals més mortífers, amb milers de persones que moren cada any per causes que hi estan relacionades. Però els càlculs de la mortalitat excessiva en aquests períodes triguen a arribar. Un estudi publicat a Nature aquest mateix juliol xifra en 61.000 les morts per l'onada de calor de l'estiu passat a tot Europa. Sobre la recent onada, de moment se sap que en els primers dies de juliol van morir almenys 200 persones a Mèxic a causa de les altes temperatures, i els Estats Units també han informat de morts relacionades amb la calor, incloses algunes a la frontera amb Mèxic.

"Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre, Algèria i la Xina també han informat de morts per calor, així com un gran augment de les hospitalitzacions a causa de malalties relacionades amb les elevades temperatures. Gran part de la població a Itàlia i Espanya, i més de 100 milions de persones al sud dels Estats Units, estan sota alertes de calor", apunta l'informe. Zachariah, a més, assenyala que, "hi ha parts d'Europa que no són resilients a temperatures tan altes, perquè la infraestructura no està pensada per a això, i en regions més vulnerables com la Xina, amb més densitat de població, poden suposar també molts problemes i estan generant ja un augment de la demanda energètica".

Calamarsa, ciclons i calorada, "un dels dies més complicats" d'Itàlia

La crisi climàtica fomenta els esdeveniments meteorològics extrems. I de vegades aquests extrems fins i tot venen junts. És el que li està passant a Itàlia, que enmig d'una onada de calor intensa que està deixant incendis devastadors al centre i el sud, ha patit també un episodi excepcional de tempestes, tornados i calamarsa al nord del país. En la matinada i el matí d'aquest dimarts, una violenta tempesta, acompanyada de llamps i ràfegues de vent sobtades, ha causat quatre morts al nord del país i enormes danys, especialment a Milà, on nombrosos carrers han quedat inundats i molts arbres han caigut. L'espectacular tempesta elèctrica ha assolit el punt màxim a les 4 del matí (hora local) i ha deixat molts carrers de Milà impracticables. El fenomen, considerat com un cicló, ha fet caure en alguns punts una calamarsa de fins a 20 centímetres de llarg i prop de mig quilo de pes, tal com mostraven les imatges a les xarxes socials. El ministre de la Protecció Civil italiana, Nello Musumeci, definia aquest dimarts, de fet, com "un dels dies més complicats de les últimes dècades" a Itàlia per les "les tempestes, tornados i pedregades al nord i la calor abrasadora i incendis devastadors al centre-sud".

stats