VINYÒVOL

Obert de bat a bat

Andreu Majoral
14/05/2016

EnòlegL’article d’avui diumenge vol ser una convidada a tots aquells que gaudiu dels nostres productes i de la bona gastronomia, els que comprau el pa al forn i rebutjau les baguettes congelades que us encalenteixen a les benzineres després de posar 50 euros de gasoil, els que comprau la fruita i la verdura de temporada i que soleu anar al mercat o a una botiga pròxima i us refiau del vostre venedor habitual, o aquells que comprau directament al pagès perquè sabeu que encara que no tingui cap certificat ISO no sé quants, el producte que us ven és de la màxima qualitat. Els que anau a veure el carnisser i no soleu passar per un lineal ple de palanganes de porexpan amb peces de carn envasada, els que confiau en els bons consells dels peixaters -professió ben feixuga i sacrificada. En definitiva, els amants de la bona gastronomia i de la bona cuina que gaudeixen no només de menjar i de beure, sinó també de la bona companyia d’una conversa amb la gent més pròxima.

Una convidada a visitar els productors de vi, oli, formatges, sobrassades,….. que us faci més ganes conèixer. Perquè si tant gaudiu dels productes, el més assenyat és visitar el lloc on es cultiven, s’elaboren i es processen, però, sobretot, conèixer qui hi ha darrera de cada projecte. No costa res cercar l’adreça per internet i enviar un correu electrònic o fer una telefonada per demanar si podeu visitar l’empresa, ja que segurament descobrireu paisatges ben especials. Ara em vénen al cap les marjades on es cultiva la malvasia a Banyalbufar o les vinyes amagades al voltant dels pinars del massís de Randa. Us mostraran tots els racons de les seves instal·lacions i us explicaran, alguns amb més detalls i d’altres amagant secrets, com elaboren els productes i podreu conversr amb el mateix productor de les característiques dels aliments per acabar tastant, menjant i bevent tot allò que us posin damunt la taula. És estrany, però la gran majoria de visites que tenim als cellers, per parlar del meu negociat, són de turistes que volen conèixer els vins de l’illa o de residents estrangers que tenen ganes de visitar les vinyes, el celler i fer una xerradeta amb el responsable per poder conèixer millor qui hi ha darrere d’aquell líquid que tant li agrada. De tant en tant rebem mallorquins interessats a conèixer el món vinícola però, encara que la tendència va a l’alça, és una proporció petita respecte dels visitants estrangers.

Cargando
No hay anuncios

És cert que fa uns anys els cellers de casa nostra no solien estar adaptats per rebre visites i molts no en volien saber res, però molts productors han fet un canvi de mentalitat, han obert les portes de bat a bat i han fet petites o grans reformes per donar un millor servei. Aquest canvi es deu al gran impuls que hi ha a causa de l’augment dels anomenats enoturistes. Ara bé, vull recordar que fa més de deu anys la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears va posar en marxa un projecte que va tenir un cert èxit, anomenat les ‘Agrorutes del bon gust’. Es tractava de fer visites concertades amb grups importants de gent per donar a conèixer els aliments amb denominació de qualitat, mitjançant la visita del lloc de producció o elaboració. Tenc la sensació que aquelles visites foren la llavor i que al cap dels anys han germinat amb la creença que donar a conèixer la nostra feina i els nostres productes és molt important. Obrir els cellers de bat a bat amb una petita excursió per les vinyes i l’entorn, visitar el celler i explicar com es fan els vins i els secrets més amagats, tast de vins personalitzat, fins i tot un petit berenar o un bon dinar al celler.

Aquest és el present i el futur de molts cellers, però perquè funcioni bé i tingui projecció es necessita una oferta completa i coordinada amb iniciativa privada i el suport institucional. També seria convenient la implicació i coordinació d’altres agents, com per exemple que els restaurants donin prioritat als vins de la terra, que els hotels tinguin alguna referència de vins i que en puguin vendre, poder fer un ampli calendari d’activitats o que es puguin dur a terme actes culturals relacionats amb el món de la pagesia. Un gran exemple de tot això és la celebració dels ‘Wine days DO Binissalem’, uns actes extraordinaris que us recoman visitar.

Cargando
No hay anuncios

Visita recomanada

Wine Days DO Binissalem

Els Wine Days Mallorca és una gran idea de la DO Binissalem. Ofereix tota una sèrie d’activitats a la zona de producció de vi que van més enllà del simple fet de conèixer els cellers i els seus vins. Podreu trobar excursions guiades, rutes en tren, exposicions, conferències, tastos,concerts, food trucks, etc., que tindran lloc durant 9 dies, des d’ahir, 14 de maig, fins al 21 del mateix mes. Si voleu una informació més detallada, visitau la pàgina web www.winedaysmallorca.com . Us recoman que visiteu tots els cellers que pugueu i que no falteu a la festa del dissabte 21 de maig.