Les noves mesures antiresidus de Brussel·les: cafè per endur-te a la teva tassa i prohibir els xampús miniatura

La Comissió Europea presenta una proposta per reduir en un 15% els residus d'envasos el 2040

3 min
Safates de maduixes plastificades en una botiga a Barcelona

Brussel·lesCada ciutadà de la Unió Europea genera de mitjana uns 180 quilograms de residus d'envasos a l'any i, si no s'hi posa remei, la Comissió Europea calcula que aquesta xifra podria augmentar fins als 215 el 2030. Per revertir aquesta tendència, la Unió Europea ja va aprovar l'any passat la prohibició de productes com les palletes, els plats i els coberts de plàstic d'un sol ús i aquesta setmana l'executiu comunitari ha presentat un nou paquet d'iniciatives per "potenciar els envasos reutilitzables" i "fer desaparèixer els innecessaris", "restringir el sobreenvasat" i "potenciar un etiquetatge clar que ajudi a reciclar correctament". Així, Brussel·les vol aconseguir que la Unió Europea redueixi un 15% dels residus d'envasos que genera el 2040. Aquí un recull de les mesures més destacades:

Emportar-te el menjar preparat a la carmanyola

Un dels objectius és impulsar la reutilització o el reompliment d'envasos, que durant els últims anys ha registrat una forta davallada. Així, les empreses hauran d'oferir "un cert percentatge" dels seus productes en envasos reutilitzables o que es puguin reomplir, com podrien ser les begudes per emportar-se. "El 2040 la majoria de cafès per endur-se hauran de ser servits en vasos reutilitzables o en tasses que portem de casa", ha assenyalat el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en roda de premsa. Les botigues de menjar preparat per emportar-se, per exemple, també hauran de posar els plats en carmanyoles que no siguin d'un sol ús o la que porti el mateix client.

Prohibició dels embolcalls de plàstic de les fruites i verdures

Es prohibiran certs tipus d'embolcalls de plàstic que només es poden fer servir una vegada per a aliments o begudes que es consumeixen a dins dels restaurants o dels cafès i els envasos de plàstic d'algunes fruites i verdures que es venen en algunes botigues i als supermercats. També quedaran vetats els envasos miniatura dels sabons i xampús que regalen en molts hotels; així com els embolcalls de plàstic amb els quals sovint venen, per exemple, algunes pintes o barrets de bany.

Els paquets d'un sol ús de comerç electrònic que s'entrega a domicili també seran restringits. "L'empaquetatge es pot i s'ha de fer millor. A tothom li ha passat que compra alguna cosa a internet i ve amb una caixa enorme, amb unes quantes capes perquè el producte sembli més gran", va afegir Timmermans.

Un etiquetatge que indiqui a quin contenidor va cada envàs

Per facilitar la feina al ciutadà a l'hora de reciclar, cada envàs haurà de dur una etiqueta enganxada que indiqui de quin material està fet i a quina categoria de residus pertany. Aquestes mateixes etiquetes figuraran als contenidors de recollida de residus i pretenen dissipar els dubtes que hi pugui haver sobre quins envasos van a cada color. També s'informarà molt clarament de quins són els "pocs" embolcalls que són totalment compostables i que es poden llençar a la brossa orgànica. En tots els 27 estats membres de la Unió Europea es faran servir els mateixos etiquetatges i símbols.

Sistema de devolució d'ampolles i llaunes

Un altre dels objectius que es proposa la Comissió Europea el 2030 és que la majoria d'envasos siguin completament reciclables. En aquest sentit, planteja la creació de sistemes obligatoris de devolució i retorn de les ampolles de plàstic i les llaunes d'alumini, tal com ja es fa en alguns dels països comunitaris. A més, pretén obligar els fabricants a incloure una proporció mínima —que no s'ha concretat— de plàstic reciclat en la matèria primera dels envasos de plàstic nous. D'aquesta manera, l'executiu comunitari vol que pugi el valor del plàstic reciclat com a material per fer embolcalls.

Més estalvi i 600.000 nous llocs de feina

Brussel·les assegura que la "repercussió econòmica" d'aquest nou paquet de mesures és "positiva" i que donarà feina a molts europeus. El comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevičius, ha dit que l'executiu comunitari estima –tot i que no ha detallat com ho calcula– que l'impuls de la reutilització generi 600.000 nous llocs de treball més en el sector d'ara fins al 2030. A més, preveu que cada europeu s'estalviarà gairebé uns 100 euros anuals si les empreses traslladen la reducció de costos als consumidors.

stats