Societat 11/03/2019

Més de 50.000 habitatges de les Balears estan en mal estat

El 71% dels immobles de les Illes va ser construït fa més de 30 anys i no reuneix les condicions necessàries per a una correcta habitabilitat

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl 9% dels 602.219 immobles que hi ha a les Balears té unes condicions d'habitabilitat deficients. Segons un informe d'Habitissimo elaborat amb dades registrades per l'Intitut Nacional d'Estadística (INE), 1.378 immobles estan estat “ruïnós”; 6.051, en “mal estat”; i 46.243, en “estat deficient”.

A més, del total d'habitatges que l'INE considera que es troben en bon estat (548.547 immobles), un 71% fou construït fa més de 30 anys i no reuneix les condicions necessàries per garantir el confort actual de l'habitatge. “Per exemple, sabem que el 60,5% dels habitatges va ser construït sense cap mesura d'aïllament, cosa que obliga a reformar-los per fer-los energèticament més eficients”, afirma Carlos Naveda, director general d'Habitissimo a Espanya.

Per aquest motiu, no és estrany que en els últims quatre anys hagin augmentat un 114% les peticions de reforma integral d'habitatges a les Illes, més del doble de les que es varen registrar l'any 2015, segons dades d'Habitissimo.

L'enquesta de Pressupostos Familiars de l'INE indica que els espanyols han augmentat 5,1 punts la despesa mitjana destinada al manteniment dels seus habitatges. A les Balears, els propietaris inverteixen cada vegada més en reformes a la llar, ja sigui per millorar el confort o l'estètica del seu habitatge principal, o bé com una inversió per obtenir més beneficis en vendre o llogar un immoble. Per aquest motiu, durant l'any 2018 els residents de les Illes invertiren, de mitjana, 27.000 euros en la reforma integral d'un pis de 90 metres quadrats, segons els pressupostos de què disposa Habitissimo.

Quant a les reformes més realitzades el 2018 als immobles de les Balears durant l'any passat, han estat les reformes d'una o més estances, sobretot al bany i a la cuina. Els treballs de pintura varen ser uns dels altres treballs més freqüents (fets pel 22% dels residents), seguits per les reformes per millorar la climatització i l'aïllament de la llar.

stats