PANDÈMIA
Societat 17/07/2020

Es Mercadal, l’únic municipi de Menorca que celebra festes patronals

Comerciants i ciutadans lamenten que l’Ajuntament hagi preparat un programa de festes amb diverses activitats enmig de la pandèmia

Ivan Martín
4 min
Es Mercadal, l’únic municipi de Menorca que celebra festes patronals

Es MercadalEl tercer cap de setmana de juliol és Sant Martí al Mercadal, les festes patronals, que aquest any arriben envoltades de polèmica per la decisió de l’equip de govern de dur a terme un programa de festes amb nombrosos actes presencials, com nou concerts, dues cercaviles i dues misses, entre d’altres. El 29 de maig el Consell de Menorca i els consistoris de l’illa varen emetre un comunicat en el qual anunciaven la decisió de cancel·lar els jaleos i els actes multitudinaris a causa de la crisi sanitària de la covid-19, però es Mercadal, a la pràctica, se n’ha desmarcat.

Les institucions públiques volien enviar també un missatge de comprensió i col·laboració amb la ciutadania, i la decisió no va provocar cap queixa. Les bones xifres sanitàries, més de quaranta dies sense positius per coronavirus, i la relaxació social havien provocat que alguns consistoris s’haguessin animat a programar activitats relacionades amb les festes patronals. Però l’aglomeració a Ciutadella durant el primer toc de flabiol simulat de Sant Joan i la imatge dels bars plens de gent sense respectar les normes sanitàries varen despertar el rebuig popular. Això, unit als casos importats de covid-19, que es varen traduir en un nou brot a l’illa, va dur a la cancel·lació massiva d’activitats vinculades a les festes patronals. A més, divendres s’hi va sumar un altre brot, després que un treballador dels cementeris municipals de Ciutadella, la seva dona i el seu fill donassin positiu en coronavirus.

Es Mercadal és l’únic municipi de Menorca que ha confeccionat un programa de festes en el qual gairebé només falten els jaleos. L’Ajuntament insisteix que compleix escrupolosament totes les mesures de seguretat, però ja hi ha ciutadans i, fins i tot, comerços que s’han posicionat en contra de les celebracions. La discrepància ha causat malestar al poble. En un comunicat, les botigues -que estan en procés de constituir-se en associació- han demanat sense èxit la cancel·lació de les festes, especialment dels concerts, que poden ser susceptibles de generar importants concentracions de gent. Cal tenir en compte que es Mercadal ha estat un municipi especialment copejat per la pandèmia, amb quatre morts al geriàtric i més d’una dotzena de contagiats.

Un “error de nomenclatura”

El regidor de Festes del Mercadal, Jordi Pons, reconeix que el seu”principal error” ha estat fer públic un “programa de festes”. “Tal vegada li hauríem d’haver dit ‘activitats d’estiu’, perquè gairebé totes les activitats que s’han fet aquesta setmana es podrien realitzar en qualsevol altre moment; és un error de nomenclatura”, assegura. Pons insisteix que l’Ajuntament pren totes les mesures de seguretat per garantir el compliment de les normatives sanitàries. “Estam molt contents, la gent que ve ho respecta tot i gaudeix dels concerts de format íntim”, afirma. I apunta que mentre elaboraven el programa de festes no varen notar la sensació de rebuig que ara plana al poble. “Vaig xerrar amb entitats, bars i amb l’oposició, i en cap moment se’m va transmetre el rebuig que hem tingut quan s’ha tret el programa”, subratlla. “L’oposició volia fer activitats durant tot l’estiu, però nosaltres vàrem trobar que la setmana de Sant Martí aquests s’havien d’intensificar”, es justifica.

El Consistori atribueix el canvi de percepció sobre les festes a una maniobra, però no aclareix de qui. “Els actes programats no inciten a l’aglomeració, l’únic dia delicat és dissabte amb els tres concerts, però ho feim així perquè la gent es dispersi i controlar el tema dels aforaments”, assegura Pons. “El virus el pots contreure a les deu del matí a la farmàcia, a les dues del migdia en un restaurant o a les onze del vespre en un concert”, rebla.

N’hi ha prou de caminar pel Mercadal per copsar el malestar. “Som propietari d’un restaurant en un aparthotel que aquest estiu no obrim, som els primers interessats a reactivar l’economia, però cal ser responsables i conscients que no podem recaure”, explica un dels veïns, que demana que no es publiqui el seu nom. “Em sembla bé organitzar activitats de format reduït, tot i que sabem quins són els concerts que poden provocar més complicacions, com per exemple els dels grups de rock. A més, només per respecte a les famílies dels morts del geriàtric, aquest any no tocava fer festa”, afegeix.

La rebosteria, la més beneficiada

Els comerços del sector de la rebosteria són, juntament amb bars i restaurants, els més beneficiats econòmicament de les festes patronals. L’obrador de Can Pons aconseguí a principis d’any el títol de la millor ensaïmada del món. El seu propietari, Tolo Pons, considera que aquest any tocarà viure un Sant Martí “diferent, íntim i en família”, i creu que no s’haurien hagut de programar festes. “No s’hauria d’haver fet res, perquè amb tot el que hem passat no estam per a celebracions ni concerts”, afirma. “Per un any sense festes no s’acabarà el món, la situació ho demana i no vull ni imaginar què succeiria si es produís un contagi durant algun dels actes que pugui esdevenir un rebrot”, afegeix.

Un altre dels veïns, Raúl Jiménez, és treballador sanitari i no entén la falta de memòria col·lectiva. “Hem estat lluitant contra el coronavirus arriscant les nostres vides, amb por de contagiar-nos i exposant la família. Fa unes setmanes no podíem sortir al carrer i ara anam de concerts, gegants i bandes de música fent voltes pel poble”, denuncia. “Em sorprèn encara més quan aquí s’ha viscut un drama en el geriàtric. Tenc amigues que ho han passat malament i al·lucinen amb la falta de sensibilitat d’una administració pública”.

Malgrat que no abunden, també hi ha alguns defensors de les festes preparades per l’Ajuntament del Mercadal. Aquest és el cas d’Adan Jaimez, que treballa en un restaurant. “Les festes s’haurien de fer només amb la gent del poble. Si fos per mi, tancaria els ports i l’aeroport, però veig bé els actes programats”, explica. “Esperem que la gent sàpiga comportar-se i que no es repeteixin les imatges de Ciutadella; fa por que el virus agafi força, tot i que confii en les precaucions per gaudir d’aquests dies”.

stats