Societat 05/06/2022

Menorca inicia la temporada amb xifres de juliol

Les elevades ocupacions hoteleres i l'augment de la facturació del sector de la restauració contrasta amb les dificultats per contractar personal

Ivan Martín
4 min
Turistes a Menorca.

CiutadellaNo hi ha dubte. Menorca està a les portes d’una temporada turística que podria arribar a convertir-se en històrica. Tot és prudència i contenció, perquè s’arriba a l’estiu del 2022 després de dos anys de pandèmia i arrossegant un increment de costos en matèria energètica i de matèries primeres que fa trontollar al mínim contratemps.

El moviment generalitzat a l’illa és un fet palpable que es denota en les reserves hoteleres, tot i que és difícil donar un percentatge genèric, ja que l’associació hotelera de Menorca no dona xifres. En qualsevol cas, l’ARA Balears s’ha posat en contacte amb diversos allotjaments, com el TRH Tirant Playa (platges de Fornells), on l’ocupació de la segona quinzena de maig és del 90% i el juny es fregarà el 100%. A Ferreries, el Melià Cala Galdana ha tancat el mes amb un 60% d’ocupació. I a Ciutadella, un hotel d’interior que no vol que el seu nom sigui publicat assegura que ha registrat una ocupació del 80%. Són només uns exemples que ajuden a comprendre la il·lusió que viu el sector turístic menorquí.

Entre els factors que ajuden a entendre la presència de més turistes a l’illa hi ha l’augment de les connexions aèries directes amb la Península i ciutats europees. També hi ha contribuït el bon clima del mes de maig, que ha propiciat l’arribada de més visitants, així com la mobilitat interna dels menorquins, molts d’ells decidits a gaudir del seu territori abans de la ‘invasió’ del juliol i l’agost. El resultat és una major presència d’usuaris a les platges, aparcaments plens a primera hora del matí i cues en determinats restaurants de primera línia. Tot plegat, una imatge que feia anys que no es produïa.

Però si hi ha un col·lectiu que ha experimentat un creixement notable amb relació a temporades anteriors són els restaurants. Així, el president de l’associació de bars, cafeteries i restaurants de PIME Menorca, Antoni Sansaloni, reconeix que hi ha urbanitzacions com Cala Galdana (Ferreries), Sant Tomàs (es Migjorn) o Cala en Porter i Son Bou (Alaior) que estan treballant en xifres fins i tot de principis de juliol d’anteriors campanyes. A les ganes de viatjar, el canvi d’hàbits de molts ciutadans que cerquen una destinació tranquil·la i natural s’uneix l’obertura dels grans hotels de costa: “Les companyies hoteleres han arrancat amb promocions molt agressives i cercant el client familiar i això s’està notant”, ha precisat Sansaloni.

No obstant això, no són tots els restaurants d’urbanitzacions que fan caixes com si fos el mes de juliol. Els que es troben situats a primera línia de mar (xibius) són els més beneficiats. Des de l’associació que dirigeix Sansaloni també remarquen que el volum de feina disminueix entre setmana i s’accentua el cap de setmana quan coincideixen residents i visitants.

Aquest inici de temporada fa preveure un estiu exitós. Històricament, Menorca sap que els mesos de juliol i agost són els més profitosos turísticament amb ocupacions superiors al 90% i un volum de facturació alt. Per tant, totes les mirades se centren en el juny, i fins al setembre i octubre. En aquest sentit, el president de l’associació restauradora de PIME confia en una temporada que podria ser històrica: “El mercat britànic sempre ha estat molt important per a Menorca, i després de dos anys tornem a sentir l’anglès pels carrers”. Per altra banda, s’ha detectat un gruix de turistes espanyols que “fugen de les aglomeracions” i s’estan europeïtzant a fer les vacances: “Cada dia són més els que estiuegen fora del juliol i l’agost”. Un altre canvi de tendència és que el comensal avança l’horari del sopar: “Hi ha gent que no vol ni el xarrup de licor a la nit, perquè volen aixecar-se a primera hora per visitar una platja”.

La visió de PIME és similar a la de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca de la CAEB. El seu president, José Bosch, afirma que l’increment de la facturació és deu molt a la qualitat del turista: “És un client tranquil, que cerca bon producte i bona cuina”. Pel que fa a l’activitat en els pròxims mesos, Bosch lamenta que es demonitzi el turista: “No tenim massificació i a l’agost estarem igual que altres destinacions en el seu punt àlgid”. I afegeix: “Tothom que ve vol fer el mateix en cada moment, és a dir, tenen quinze quilòmetres de costa per veure la posta de sol, però la majoria van a Punta Nati o el pont d’en Gil”.

Falta de personal

La temporada està exigint un nivell alt de servei i una intensitat que requerirà grans dosis de paciència en els següents mesos. Els empresaris mantenen en general plantilles més curtes que altres temporades davant la falta de personal qualificat en el sector hostaler. A més, José Bosch avisa que l’esforç que alguns fan per mantenir plantilles a l’hivern no està obtenint els resultats esperats: “A vegades fas un esforç en temporada baixa per assegurar-te el cambrer a l’estiu, però arriba principi d’estiu i et deixa plantat perquè li han fet una oferta”.

La manca de personal a causa dels elevats preus del lloguer d’habitatges limita la contractació d’empleats i molts, com Bosch, afronten la temporada dient “a veure què passa”. En canvi, Antoni Sansaloni apunta a un altre factor, la competència: “Estem veient com alguns treballadors canvien d’empresa per petites diferències salarials i no valoren prou el fet de poder tenir feina tot l’any”.

Bosch recorda que, segons les taules salarials del conveni d’hostaleria, les nòmines han pujat un 25% els últims quatre anys. Actualment, el salari mitjà d’un cambrer a Menorca se situa al voltant dels 1.800 euros, mentre que un cap de cuina pot cobrar més de 2.200 euros, per damunt del conveni i en funció de l’establiment.

stats