HEROIS QUOTIDIANS CONTRA EL CORONAVIRUS
Societat 27/03/2020

"Als fematers no ens solen mirar, però ara la gent fins i tot ens aplaudeix"

Marga Bustos treballa per Emaya i assegura que a Establiments i Son Espanyol molts confinats aprofiten per fer net el camp i "llencen de tot"

Kike Oñate
2 min
Marga Bustos, treballadora d'Emaya.

PalmaQue la gent estigui confinada a casa ha implicat que molts residents d'Establiments i Son Espanyol aprofitin per netejar com no ho havien fet mai. Marga Bustos, que treballa de fematera a Emaya i fa una ruta que passa per aquesta zona agrícola de Palma, assegura que la gent "llença de tot" i que durant l'estat d'alarma ja s'han trobat un xot escorxat en una bossa, ferros oxidats, matalassos i enderrocs, malgrat que l'Ajuntament sanciona qui deixi aquests residus al carrer. "Hem arreplegat fins a 10.000 quilos de fems al dia", explica.

El confinament ha fet que els residus disminueixin en altres rutes que fan els equips d'Emaya, sobretot a les zones urbanes, però no és el cas de l'itinerari d'aquesta treballadora. El seu camió també passa per Son Cotoner, la Indioteria, el Velòdrom Illes Balears i el carrer d'Aragó. "Com a cosa meva faig net amb lleixiu els contenidors de la Palmaplanas", explica. Ningú no li ho ha demanat. "El meu company de feina baixa del vehicle i m'ajuda encara que no hi estigui obligat: no puc demanar més, tenc molta sort", afegeix.

Bustos s'aixeca cada dia a les 5 h de la matinada i treballa entre les 6.30 i les 13.30 h. La rutina, però, ha canviat una mica perquè ara han de netejar la cabina del camió quan comencen i acaben la jornada. A més, porten guants, màscara, ulleres protectores i líquid desinfectant. "Surt a fer feina amb poreta, però quan acab em dic a mi mateixa que estic encantada perquè tot ha anat bé i, a sobre, he pogut llevar tots els fems dels carrers", diu. Lamenta, però, que alguns deixin trastos que el seu camió no pot recollir i que altres veïns se'ls hagin de "menjar".

Treballar en plena pandèmia també dona bons moments, com quan la setmana passada Bustos es va trobar un full de paper aferrat amb cinta adhesiva en un contenidor que deia "us estimam, moltes gràcies". "Va ser una alegria", recorda, i confessa que és "molt sentimental". "Als fematers no ens solen ni mirar", assegura, i fins i tot, diu, li han arribat a deixar anar: "Agrana, que per això pag l'Ajuntament". Aquests darrers dies, en canvi, alguns vehicles toquen el clàxon quan els veuen i els han aplaudit des dels balcons com a mostra de suport.

A casa Bustos també pren mesures per evitar possibles contagis. "Tenc dos fills, de 21 i 16 anys, i la nina és asmàtica i una mica més dèbil", diu, i per això intenten que no surti gaire de l'habitació. La seva parella també marxa de casa per treballar, però està en una oficina i no ha de tractar amb bosses de fems com fa ella. "Si no estigués bé no faria feina, el primer és la salut", aclareix, i afegeix que omplir la gelera també és molt important.

stats