Benestar
Societat 17/01/2024

L’insomni, una pandèmia silenciosa

Les persones que pateixen insomni experimenten dificultats per agafar el son, romandre adormides durant la nit o bé es desperten més aviat del que desitjarien

Dr. Antoni Esteve
3 min
Una persona apaga el despertador en una imatge de recurs.

Et proposo un exercici: pregunta a vint persones del teu entorn com dormen. Quantes d’elles et responen que dormen malament? I tu, com dorms?

Patir algun trastorn del son és molt més freqüent del que pensem. Concretament, l’insomni és un dels problemes de salut més comuns entre la població adulta. Es calcula que més de 5 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya, i això representa el 14% de la població adulta. Tot i que tothom n’ha sentit a parlar alguna vegada, pocs coneixen els efectes que pot tenir l’insomni, a curt i llarg termini.

Les persones que pateixen insomni experimenten dificultats per agafar el son, mantenir-se adormides durant la nit o bé es desperten més aviat del que desitjarien. Un dèficit de son genera repercussions durant el dia, com ara somnolència, falta de concentració, canvis d’humor, etc., i això interfereix en el funcionament normal del nostre cos. A més, quan l’insomni es cronifica i el dèficit de son s’allarga en el temps, s’associa amb una disminució de la qualitat de vida i un augment del risc de patir malalties cardíaques, diabetis, malalties neurodegeneratives i càncer, entre d’altres.

Per què tenim insomni?

L’insomni pot tenir moltes causes, i molts cops apareix per la conjunció de diversos factors. Tot i això, aquestes són algunes de les causes més freqüents d’insomni:

  • Causes psicològiques: l’estrès, l'ansietat o la depressió poden dificultar la conciliació del son, o fer que ens despertem a mitjanit i no puguem tornar a dormir.
  • Tenir una mala higiene del son: adquirir mals hàbits relacionats amb el son, com ara seguir horaris de son irregulars, utilitzar tauletes o telèfons mòbils abans d’anar a dormir, realitzar migdiades de més de 30 minuts de durada o quedar-se adormit al sofà a la nit.
  • Malalties: hi ha moltes malalties que poden afectar la qualitat del nostre son. Les persones que pateixen de síndrome de cames inquietes o d’apnees del son poden patir símptomes d’insomni, que se solen revertir quan es tracten.
  • Factors ambientals: l’estat del dormitori quan anem a dormir és essencial. Cal que estigui ventilat, endreçat i net. A més, dins de la mesura del possible, ha d’estar aïllat de qualsevol llum o soroll que pugui pertorbar el nostre son.
  • Consum de substàncies que alteren el son: la cafeïna i la nicotina són substàncies excitants que poden afectar la quantitat i la qualitat del nostre son. En el cas de l’alcohol, tot i que acostuma a ajudar a agafar el son, s’ha demostrat que n'empitjora la qualitat i que crea més despertars nocturns.
  • Canvis hormonals: les fluctuacions hormonals que es produeixen al llarg del cicle menstrual i, sobretot, les produïdes durant la menopausa, poden alterar el son, i augmentar el risc de patir insomni.
  • Factors genètics: hi ha persones amb una predisposició genètica que els fa més susceptibles de patir insomni que altres.

Tinc insomni. I ara, què?

Com hem comentat anteriorment, tractar l’insomni ens ajudarà a evitar complicacions a llarg termini, i millorarem significativament la nostra qualitat de vida.

Per fomentar un son reparador és imprescindible adoptar uns hàbits de vida saludables, inclosos una bona alimentació, fer exercici regularment i, especialment, seguir una bona higiene de son. Per fer-ho, com hem comentat anteriorment, és important evitar el consum de cafeïna, tabac i alcohol al vespre, limitar l’exposició a dispositius electrònics amb pantalla i seguir uns horaris de son regulars. Si, tot i seguir una bona higiene de son, notes que dorms malament, és important que consultis amb un metge especialista en medicina del son per tal que pugui establir quina n'és la causa i oferir-te el millor tractament per al teu cas particular.

Tot i que el tractament ha de ser individualitzat i sempre dependrà de les causes, la teràpia cognitivoconductual per a l’Insomni (TCC-I) es considera la teràpia de primera elecció per abordar l’insomni crònic. Es tracta d’un programa psicoeducatiu que es focalitza en les actituds, creences i conductes sobre el son que s’han adquirit a partir d’un insomni agut i han provocat un insomni crònic. D’aquesta manera, ajudem a consolidar un son reparador i conseqüentment una millora de la qualitat de vida. La bona notícia és que els resultats de millora de la TCC-I en insomni crònic són superiors als del tractament farmacològic que, com ja sabeu, representa un greu problema per la societat quan es consumeix per un temps perllongat.

Recorda, no podem normalitzar un mal descans. El son és la nostra principal font de vitalitat, el nostre recurs natural per afrontar el dia en plenes facultats. Dormir bé és fonamental per preservar la salut i fomentar un envelliment saludable.

Dr. Antoni Esteve

Director d’AdSalutem Institut del Son

stats