Creixement demogràfic
Societat 02/09/2022

L'increment de població més gran de tot l'Estat

Les Balears dupliquen els residents en menys de cinc dècades, amb prop d'un 20% d'estrangers en el cens

2 min
Construcció d'uns habitatges.

PalmaMentre que des del 1975 la mitjana de creixement de la població espanyola ha estat d’un 38% –ha passat de 34,2 milions a 47,3 el 2021–, les Balears han batut tots els rècords possibles i han experimentat més d’un 100% d’augment. Així, de tenir poc més de mig milió d’habitants a principis dels 70, les Illes s’han plantat en més d’un milió cent mil residents i, per tant, han més que duplicat la població.

A l’altre extrem es troben les províncies de Lugo i Zamora, ambdues amb una pèrdua de més del 30% d’habitants, els quals han emigrat a llocs, com les Balears, amb major capacitat de generar ocupació. Altres grans receptors de migracions són, a més de Madrid i Barcelona, Almeria, Alacant, Las Palmas i Màlaga. Durant les darreres dècades, cap d’aquestes terres d’acollida ha superat el 80% d’increment de població, que ja és una xifra molt alta segons els experts i, per tant, les Balears, amb més d’un 100% de creixement, se situen 20 punts per damunt de les províncies espanyoles que més residents han guanyat.

Si s’observa la gràfica d’evolució, queda prou clar que les Illes incrementaren població a les totes els anys del desenvolupament turístic. De principis dels 70 a principis dels 80, en una dècada, es va augmentar amb 120.000 persones, un registre molt important que es va repetir entre els 90 i els 2000. D’aquesta manera, les Balears varen veure com en 30 anys es passava de poc més de mig milió de persones a les 845.000 del canvi de mil·lenni: un 58% més d’habitants.

Però aquesta tendència no es va aturar i, amb l’excepció dels anys de la crisi en què va esclatar la bombolla immobiliària, les Illes han continuat guanyant habitants, pel seu dinamisme econòmic. En concret, varen ser els anys 2014 i 2015 quan la població va baixar lleugerament, però ja el 2016 hi va haver una recuperació que no ha aturat, fins a assolir el 2021 més de 1.173.008 habitants.

Una part important d’aquest increment poblacional l’han protagonitzat els ciutadans procedents de l’estranger. De fet, les Illes ja tenen prop del 19% de residents nascuts fora de l’estat espanyol, el percentatge més elevat de totes les comunitats. Marroquins, alemanys, colombians, britànics i xinesos són les nacionalitats que aporten més habitants.

Gràfic.

Palma ha experimentat uns valors molt significatius en termes d’increment de població. Dels 234.000 habitants que hi havia l’any 1970, actualment la capital ja va pels 420.000. Per tant, pràcticament ha duplicat la pressió humana, per les mateixes causes que la resta de la comunitat: les oportunitats laborals i empresarials per a milers de persones d’arreu de l’estat espanyol i de l’estranger.

Els experts asseguren que bona part de les ciutats que més població guanyen són aquelles que han basat el seu creixement en el turisme, ja que genera activitat econòmica ràpida, malgrat que després pugui tenir altres conseqüències no tan desitjades, atès que un increment poblacional en poc temps genera molta necessitat de nous serveis públics.

stats