Religió

L'Esglèsia s'autoexigeix donar més pes a les dones

El Sínode de Bisbes evita posicionar-se sobre el sacerdoci femení però debat sobre les diaconesses

2 min
El Papa Francesc durant la inauguració del sínode aquest dimecres al Vaticà. 





RomaEl Sínode de Bisbes que conclou aquest diumenge al Vaticà, i que per primera vegada va incloure laics i dones amb dret a vot, va demanar que les dones puguin accedir a llocs de més responsabilitat dins de l’Església, encara que es va mostrar dividit respecte a la possibilitat d’instaurar el diaconat femení i va instar a continuar aprofundint en la qüestió.

Així ho recull el “document de síntesi final” amb què es tanca la primera fase d’aquest sínode sobre la sinodalitat, i que va ser aprovat aquest dissabte per unanimitat abans de ser enviat al papa Francesc. Un text d’unes 40 pàgines que no conté conclusions, sinó propostes per abordar a la segona part d’aquesta assemblea de bisbes que se celebrarà l’octubre del 2024 al Vaticà.

“És urgent garantir que les dones puguin participar en els processos de presa de decisions i assumir funcions de responsabilitat en la feina pastoral i al ministeri. El Sant Pare ha augmentat significativament el nombre de dones en llocs de responsabilitat a la Cúria Romana. Hauria de passar el mateix en altres nivells de la vida de l’Església. El dret canònic s’ha d’adaptar en conseqüència”, es llegeix al text.

Masclisme a l’Església

Segons el document, durant els treballs de l’assemblea, que s’han allargat durant gairebé un mes, moltes dones van expressar la seva “profunda gratitud per la tasca de sacerdots i bisbes”, però també van denunciar que “el clericalisme, el masclisme i l’ús inadequat de l’autoritat segueix marcant el rostre de l’Església”.

Com s’esperava, però, el text no inclou cap apunt respecte al sacerdoci femení, però sí que reflexiona sobre l’ordenació de dones diaconesses, una figura que ja va existir en els primers anys del cristianisme, quan les dones substituïen els diaques si calia, però que en l’actualitat només pot ser desenvolupada per homes que poden realitzar moltes de les funcions dels sacerdots, com ara celebrar casaments, baptismes i funerals, encara que no poden celebrar misses.

La proposta relativa al diaconat de les dones va ser la que va tenir més vots negatius entre totes les incloses en el text, amb 277 a favor i 69 en contra. Una demostració que la qüestió és objecte d’una profunda divisió dins de la jerarquia eclesiàstica malgrat els passos fets a l’Església els últims anys, com va explicar el cardenal Mario Grech durant la roda de premsa en què es va presentar el document. “Confirma que la discussió és oberta”, va dir. De fet, el papa Francesc ha nomenat dues comissions d’experts per estudiar el diaconat femení.

Les parelles homosexuals

Juntament amb el diaconat femení, la benedicció de les parelles homosexuals era sens dubte un altre dels temes a debatre que més interès va suscitar, ja que en el document preparatori, realitzat amb les propostes dels catòlics de tot el món en els darrers dos anys, es demanava una acollida més gran a les persones que se senten excloses per l’Església, com els divorciats que s’han tornat a casar o les persones LGTBIQ. El text, no obstant, no les esmenta explícitament, encara que advoca per donar suport als catòlics homosexuals que opten per la castedat o aquelles persones divorciades que no s’han tornat a casar.

stats